Psihologia perdelelor

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Psihologia perdelelor 0

A fost catalogată drept biogra­fi­e, presa a numit-o chiar și carte de me­­­morii. În schimb, autoarea a măr­tu­risit că regretă, într-o oarecare mă­­sură, dez­văluirile pe care le-a fă­cut. „Prin per­dea”, scrisă de Auro­ra Li­i­ceanu, este un produs ce com­­bină o istorie personală a psi­hologi­ei, ex­periențele proprii trăite prin prisma curajului și a regimului co­mu­nist. Autoarea se ferește de confesiunile față-n față, de genul biografii­lor deja con­sacrate. Nu încearcă să-i inspire ci­titorului nici un fel de sta­re sau un anume sentiment, dîndu-i acestuia, în final, libertatea.

Liicea­nu s-a ascuns de orice fel de apro­piere, văzîndu-se „defectul pro­fesional”, cel al meseriei de psiho­log. Cu toate acestea, sînt cîteva capitole care reușesc să-i creioneze un portret, dincolo de perdeaua auto­im­pusă. Broderiile textului nu se re­marcă prin figurile de stil, ci prin importanța pe care o acordă de­taliilor. Scenele din viața personală sînt descrise cu amănunt, un bun exemplu fiind momentul în care a în­cer­cat să se angajeze în 1982, după scan­dalul produs de „Medi­ta­ția Trans­cedentală”. „Nu am fost an­­gajată. Nici nu mai țin minte cum s-a pe­trecut întrevederea cu cel care pă­rea angajator. Mi-a rămas în min­te doar certitudinea că eram vulnerabilă, eram în vitrina vieții și mi-aș fi dorit să re­devin copil, să mă duc la tatăl meu să mă plîng, să-i spun ce am pățit. Dar acest lucru nu-l mai puteam face”.

Într-un interviu, autoarea a precizat că intențiile ei erau de a scrie o carte despre psihologie, îm­bră­cînd cu­noș­tințele în domeniu prin epi­soadele evocate. Dincolo de mesajul personal pe care s-a insistat, cartea poate fi vă­zută ca pe o relatare onestă a si­tua­ției femeilor în perioada regimului Ceaușescu. Pornind de la greutățile prin care au trecut, pînă la umilin­țele suportate pentru supraviețuirea de zi cu zi, Liiceanu face un portret coerent și impersonal, prezentînd în același timp și destinul ei.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top