Păpuși de contrabandă

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Păpuși de contrabandă 9

Imediat după căderea re­gi­mu­ri­lor comuniste, prin anii ’89-’91, în țări precum Serbia sau Bosnia-Her­țegovina, existau niște piețe „spe­ciale”. Pe tarabe erau expuse al­t­fel de mere, nu din acelea culese din livezi, ci de pe străzile orașelor să­răcite.

Mere care nu trebuiau să fie nici dulci, nici roșii, ci mari și fer­me sau, dimpotrivă, mici și ju­că­u­șe, depinde de cererea „clientului”. Fruc­­tele acestea cu care șarpele a în­șelat-o pe Eva, trebuiau acum să în­șele bărbații dispuși să plătească mult pentru a se juca cu ele. Cli­en­ții e­rau flămînzi după fragezimea unor femei traficate. Căci da, asta se în­tîm­pla de fapt în piețele acelea „spe­ciale”, se vindeau femei. Se vinde­au „păpuși rusești”, rujate, fardate, îm­brăcate în haine sclipicioase și cu zîm­bete chinuite tatuate pe chip.

„Sînt acolo locuri care sea­mă­nă cu niște închisori, unde sute de fe­mei tinere sînt ținute pînă cînd sînt vî­n­du­te. Acolo sînt supuse fetele. A­co­lo sînt instruite. Acele locuri sînt un infern” – asta spunea Ole­ksa­n­der Mazur, polițist ucrainian care a­vea misiunea de a sparge ușile borde­lu­ri­lor și de a salva femei traficate.

Victor Malarek adună într-un vo­­lum o anchetă consistentă efec­tu­­­­ată pe aceste pămînturi pîngărite de o­frandele aduse de „natașele” in­ge­­nue. Aparițiile sale incognito chiar în mijlocul cuiburilor de traficanți par desprinse dintr-un film polițist și aș­te­pți ca la sfîrșitul capitolului să a­pa­ră un rînd în care să scrie: „toa­te fap­tele prezentate în acest capitol sî­­nt invenții ale autorului”. Rețele în­­tregi de mafie a traficului de fe­mei sî­nt demascate și din ce în ce mai mul­te femei hotărăsc să vorbească des­pre experiențele lor. Dec­la­ra­ți­i­le a­cestora sînt strecurate pe alocuri în pa­­ginile cărții și apar ca fragmente din­­tr-o realitate care la vremea a­ce­­ea se voia a fi negată pînă și de vic­ti­me­­le acesteia.

„Păpușile rusești” sînt de orice na­­­­ționalitate. Pot fi poloneze, sau, la fel de bine, românce. Pentru clienți toa­­te sînt însă „Natașa”. „Imbecilii a­ceștia obișnuiau să intre în salon și, cu un rînjet stupid pe față, să ne stri­ge «Natașa!», de parcă am fi fost vre­o păpușă rusească. Iar noi trebu­ia să zîmbim și să ne grăbim spre ei. Na­tașa era coșmarul meu”. Și al tu­tu­­ror femeilor despre al căror desti­n car­tea vorbește.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top