Noaptea ascunde măști

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Noaptea ascunde măști 3

Peter Harris nu are o existență care să trezească invidia celor din jur, dar nici una care să îl transforme într-unul din personajele acelea ponosite, lipsite de viață și idealuri. Michael Cunningham l-a făcut în „Pînă la căderea nopții” vînzător de artă, de bun-gust, lucru la care se pri­cepe destul de bine. Asta însă nu îl a­jută într-atît încît să se poate spune despre el că e fericit. „Mă înec în pro­­pria-mi vinovăție. Mi-e teamă c-aș pu­tea muri din cauza ei”.

Viețile soților Harris sînt ca o bu­lă de apă minerală într-un pahar cu vodcă. La fel de incolore ca ale ce­lor­lalți, dar totuși diferite. Existența lor se măsoare în cele cîteva ore pe ca­re le petrec în fiecare seară vor­bind despre fleacuri, ducînd o viață norma­lă, placidă. Noaptea îi face să pară un cuplu între două vîrste care a ajuns într-un punct din care e greu să apuci pe alt drum, așa că îl urmezi pe ace­la­și pe care ai mers de două decenii. „E posibil ca monolitul ăsta căruia Pe­ter i-a spus căsnicie să fie, să fi fost me­­reu, atît de fragil?”

Ridicarea din propria-i mizerie pare să fie țelul de neatins pe care per­sonajul vrea să îl atingă. Se în­cur­că în banale situații morbide, cu re­ch­ini captivi în cutii transparente și dinți uriași, statui de bronz și tablouri pe care angajații le scapă dinadins pe jos. Totul în jur îi miroase a nematerialitate, a posibilități de moarte și poate că existența sa nu este atît de banală cînd își dă seama că nu își mai iubește soția, ci întruchiparea ei mas­culină, tînără. „Cum pot să iu­besc un alt bărbat și să nu fiu homo?”

Dualitatea vieții este discret cre­ionată, antiteza între zi și noapte nu este de o discrepanță atît de mare pen­tru că autorul nu și-a transformat per­sonajele în supereroi care prind răufăcători noaptea. Nu le-a pus măști și nici nu i-a învățat să zboare. Pur și simplu le-a învățat să mintă. Ele sînt ca niște tablouri neterminate, nu reușesc să își contureze un profil și să își orienteze viețile către un sens bine definit. Încărcătura senzuală a poveștii le face să fie și mai nesigure în fața propriei existențe, neputincio­ase în ce privește ispita. „E pre­gătit, la cea mai mică încurajare, să-și distrugă viața și nimeni, nici unul dintre cei care-l cunoaște, nu-l va compătimi”.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top