Din legendele autostopului

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Din legendele autostopului 4

Imediat după război, america­nii au cunoscut o explozie exponen­­țială în ceea ce privește industria ma­șinilor, mulți indigeni avînd pu­te­rea economică necesară pentru a-și a­chiziționa una. Tot cam în aceeași pe­rioadă, autostopul a devenit foar­te po­pular, ceea ce permite perso­a­ne­­lor cu spirit de aventură si echipate cu mul­tă răbdare să parcurgă distanțe con­siderabile fără să plătească vre­un ban, beneficiind de o mare liberta­te de mișcare.

„Pe drum” al lui Jack Ke­ro­ua­c e mult mai mult decît un roman de că­lătorie. A reușit să provoace ne­nu­­mărate reacții, atît pozitive cît și ne­gative. Cartea reprezintă și un simbol prin faptul că inițiază cultura „gene­rației beat”, de la care s-au ramificat di­verse curente precum hippie sau punk. În centrul poveștii îl re­gă­sim pe Sal Paradise, un scriitor naiv ca­­re decide să-l urmeze pe unul dintre cei mai buni prieteni al săi, Dean Mo­riarty, „un tînăr îmbătat de via­ță”, pe un drum a regăsirii interi­oare pre­să­rat cu sărăcie, foamete, de­presie, sex, alcool, trădare, bu­cu­rii și locuri de muncă prost plă­ti­te.

Încercînd să-l ajungă din drum pe Dean, Sal trece prin mai multe în­tîmplări, văzîndu-se la un mo­me­nt dat în funcția de paznic de noapte la o tabără de marinari mulțumită u­nui pri­eten vechi. Aici rămîne mai mul­­­te săptămîni pînă ce se în­dră­gos­­teș­te de iubita prietenului său, iar relația cu cei din jur se deteriorea­ză. Acesta decide să pornească din nou în că­lă­to­rie, suferind o mică depresie din ca­uza singurătății. În autobuzul că­tre Los Angeles o întîlnește pe Te­­rry, alături de care are o idilă și de­cide să se mute la ea acasă. Pen­tru că avea un copil și nu mai aveau al­tă sursă de venit, Sal lucrează pentru un țăran pe cîmp. În finalul capito­lu­lui, realizînd că nu mai rezistă la o astfel de muncă iar dorul de ducă s-a făcut prea mare, decide să se în­toarcă acasă în New York.

Un alt aspect interesant de men­­ționat este că pe lîngă povestea lui Sal, autorul ne mai prezintă și mul­te alte personje secundare întîlnite pe drum, cu povești mai mult sau mai pu­țin savuroase ca de exemplu Mi­ssissipi Gene, sau polițiștul din Mill City, fost paznic la Alcatraz.

Chiar dacă nu mai are forța de a crea efecte în societate, după cum îi spu­ne și numele, e cel mai bun a­liat pen­­tru o călătorie cu trenul, autobu­­zul sau tramvaiul după caz.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top