Ri, ghid la Phenian

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Ri, ghid la Phenian 31

Peste Coreea de Nord se înalță o mînă de fier. Și mîna aceasta trage sfori actoricești în toată țara. Pîrghiile ei intră în cele mai as­cun­se unghere, iar acolo urlă din toți rărunchii fap­te­le cele de slavă ale celui care cunoaște lim­ba animalelor și care, la moartea sa, a fost de­plîns de triste rîndunele. De fapt, în „Țara cu un singur gras”, ultima apariție editorială a jur­nalistul de război de la TVR, Adelin Petrișor, se subliniază că întreaga țară este tris­tă, colorată doar în nuanțe de gri și lipsită de oameni care să cunoască zîmbetul. În plus, coreenii nu au nici un motiv care să le lu­mi­ne­ze ziua și sînt prinși într-o galerie fără capete în care se strigă și se arată doar minunele mări­tu­lui conducător.

La împlinirea a 100 de ani de la nașterea dic­tatorului Kim Ir Sen, Coreea de Nord a fost în extaz. Milioane de oameni obosiți s-au strîns la Phenian ca să-i aducă laude, flori și baloane colorate. Pentru că numai el merită să cunoască și alte nuanțe pe lîngă cea de gri sub care trăiește populația de la nașterea lui. „În 2012 am plecat împreună cu colegul și operatorul meu Cătălin Popescu la Phenian. Am fost acolo cînd nord-coreenii sărbătoreau 100 de ani de la nașterea fondatorului Kim Ir-Sen și bineînțeles că au făcut o paradă mare și au încercat să lanseze o rachetă. Era un moment de sărbătoare a regimului de la Phenian pentru a arăta lumii pe noul linder Kim Jong-un”, a precizat Adelin Petrișor.

Nord-coreenii se feresc de jurnaliști. Ba chiar reporterii își lipesc pe haine etichete su­gestive, care să arate locuitorilor că sînt de la presă, astfel încît să nu intre în conflict cu le­gi­le statului conform cărora orice legătură ne­a­utorizată cu reprezentanții mass-media poate duce la moarte sigură. Chiar echipa TVR a fost însoțită mereu de un ghid, Ri, cel care le-a presărat călătoria cu glumițe și ironii pe care reporterul le-a surprins în cartea sa.

De curînd, lumea civilizată a fost în­gro­zi­tă de uciderea unui stadion de oameni pen­tru că s-ar fi uitat la televiziunile sud-coreene. Potrivit presei, din ordinul lui Kim Jong-un, 80 de oameni au fost asasinați numai acum do­uă săptămîni pentru că au îndrăznit să în­cal­ce normele și să se abată de la programul standard. Dictatorul, care în august a dat ordinul de execuție a fostei sale iubite și altor trei colegi de-ai săi, are acum 29 sau 30 de ani. Nici acum nu știe sigur ce vîrstă are tî­nărul conducător suprem, cum nu se știa nici anul trecut cînd jurnalistul TVR a ajuns la Phenian. Dar, cu toate acestea, Adelin Petrișor a adus prin cartea sa o poveste a unei lumi îndepărtate, care putea deveni cîndva și a României.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top