Demascare în trei pași

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Demascare în trei pași 2

Să stîrnești interesul și să provoci. Apoi să realizezi că ai ajutat la găsirea unei soluții și că nu ai impus-o. Asta își propune „Ce a văzut cîinele și alte aventuri ” (What the Dog Saw: and Other Adventures), esența articolelor publicate în re­vista „The New Yorker” din 1996 de­ ­către jurnalistul Malcolm Glad­well.

Întreaga poveste este țesută în jurul principiului KISS – „keep it stu­pid and simple” (n.r.: „acționează prostesc și simplu”) sau despre cum să luăm lucrurile ca atare, chiar dacă Glad­well face reversul. Un singur su­biect și tot atîtea fețe cîte are și un zar. Iar la o simplă rotire a lui se dez­văluie mai multe părți sau în cazul scrierii, mai multe detalii. Titlul es­te, de fapt, ambalajul care are rolul de a-ți fura privirea și de a te face curios să treci dincolo de sensul de bază al cuvîntului.

Însuși autorul atenționează încă de la început că în cele peste 400 de pagini este ascunsă „curiozitatea fa­ță de intimitatea muncii de zi cu zi a altor indivizi, ca un impuls fundamental al omului”. Stîrnit de pasiunea tatălui său pentru șirurile lungi de numere și cifre așternute în creion, pe hîrtie milimetrică, Mal­colm­ află despre cum nu reușim să acceptăm că mintea noastră nu este la fel ca cea a altor persoane. Și ca să se îndepărteze de ideea simplistă, Gladwell își grupează povestea în trei categorii. Își poartă cititorul prin mintea geniilor minore, aflate în umbra marilor personalități, dar ca­re­ ne condimentează momente ale vieții ca în „Enigma ketchupului” sau­ de ce există zeci de sortimente de muștar și doar cîteva de ketchup. În a doua parte te învîrte în jurul teo­riilor și modurilor în care se organizează experiențele trăite și încheie cu o analiză a intuițiilor avute în le­gă­tură cu semenii noștri.

Poveștile grupate astfel își pro­pun trecerea dincolo de conceptul conform căruia „unui vierme aflat într-o sfeclă de zahăr întreaga lume îi pare a fi o sfeclă” și descoperirea propriului univers. Dacă ajungi și la ultimele pa­gini și nu ai aflat ce a vă­zut cîinele de fapt, o să descoperi că „adevărata specializare a cîinilor es­te să fie extrem de atenți la oa­meni cînd aceștia fac ceva foarte o­me­nesc, fiind fini observatori ai com­­portamentului uman”, iar solu­ția pe care o oferă Gladwell pentru înțe­le­gerea cărții este aceea de a fi interesat pînă la obsesie de ceea ce te preocupă cu adevărat.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top