Cronica unei familii fără nume

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Cronica unei familii fără nume 6

„Oderint dum metuant” (n.r.: „Să mă urască, dar să se teamă”) pare să fie motto-ul după care se ghi­dează stăpînul de drept al mo­și­ei por­tugheze, un om deopotrivă urît și respectat, demn de cuvintele lui Ca­ligula. Bunicul cel despotic este, fără să-și dea seama, protagonist într-un roman rupt parcă din univer­sul lui Gabriel Garcia Mar­quez.

Chiar dacă povestea se centrea­­ză pe acțiunile întreprinse de bărbați, a­ceștia nu primesc nume pe parcur­sul cărții.

Doi frați, dintre care unul bolnav de autism, iar celălalt, preferatul familiei, tatăl lor și bunicul, veritabilul „vechil pe moșie”din cărțile de is­to­rie, sînt actorii cărții. Ei în­cear­că pe rînd să păstreze prosperitatea pro­­prietății, fiecare dorind să în­­lo­cu­iască metodele celui de dinainte. Tatăl își concentrează în­trea­ga existență în a nu semăna cu bu­nicul foarte autoritar și, mai tîr­ziu, devine un personaj slab, lipsit de per­sona­li­tate și de inițiativă, ușor de mani­pulat și fără direcție. Aceste dife­ren­țe dintre membrii moșiei ascund, totuși, trăsături comune, adevărate „moș­teniri de familie”, cărora ei nu li se pot împotrivi.

Un roman ca o cronică de fa­mi­­lie care marchează povestea unui eșec, din perspectiva a trei gene­ra­ții. Proprietarii moșiei sînt bîntuiți de in­somnii, iar istorisirile lor sînt frînte, sacadate și incoerente. Cînd bunicul își obliga argații să mun­ceas­că pe te­renuri mai mult decît se putea, în mij­locul povestirii apare o bătrînă, despre care se spune că ar fi ima­gi­nea morții. La fel se în­tîm­plă și a­tunci cînd unul dintre frați își amintește de mama sa, în timpul co­pilăriei. Al­ă­turi de ceilalți membri ai familiei, frații sînt însoțiți de singurătate și de în­tru­chiparea ghi­ni­onului.

Romanul „Arhipelagul insomniei”, de António Lobo Antunes, afișează o Portugalie a tră­iri­lor intense și a eșecurilor implacabile, sub forma unei moșii “în care, deși to­tul e la fel, lipsește aproape totul”, cum o descrie unul din personaje.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top