Atenție, se trăiește!

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Atenție, se trăiește! 28
Atenție, se trăiește!

Mascată sub forma unui colaj de povestioare rupte parcă dintr-o lume pe alocuri fic­tivă, cartea „Întîmplări și personaje” scoate la limanul literaturii o autenticitate care te poate speria. Fără menajamente, Florin Lăzărescu te lasă să-l cunoști, să-i con­turezi un portret și să-l însoțești oriunde, făcîndu-te parcă să te simți privilegiat.

Adunate în ultimii 12 ani, bucățile din jurnalul autorului au fost transferate de pe site-ul personal al acestuia și de pe pagina lui de Facebook. Avînd la origini intenția de a metamorfoza imaginea scriitorului în vi­ziunea cititorului, experimentul a că­pă­tat, în final, formă și a ajuns din mediul online, direct pe rafturile librăriilor.

Sărind din întîmplare în întîmplare, ai impresia că fiecare capitol al cărții te scoate dintr-un portal al lumii înconjurătoare și te-nghesuie în altul. Pe-aceeași pagină, poți fi surprins să te găsești stînd cu au­to­rul și cu mama acestuia la gard, schimbînd vorbe cu oamenii din sat, sau îți poți stîrni tot felul de procese introspective căutînd răspuns la întrebarea „Tu singur cine ești?”. Fără a căpăta rutina unui jurnal zilnic, catastiful povestirilor lui Florin Lăză­res­cu te lasă să oscilezi între stări verita­bi­le, făcîndu-te să realizezi că nu există alt catali­zator mai puternic al emoțiilor, decît simpla întîmplare a realității. Pagină cu pagină, ajungi să te identifici cu personajul, cu lo­cu­rile în care-și poartă existența și, cu si­gu­ran­ță, cu trăirile pe care acesta nu-ncearcă să le estompeze absolut deloc.

De la compătimirea unui cîine din sca­ra blocului și analizarea științifică a unei plan­te, la descoperirea calităților părinților și dobîndirea certificatului propriu de căsă­torie, jurnalul nu te ține departe de nimic. Te absoarbe într-un Iași pe care îl poți re­cu­noaș­te la fiecare paragraf și-ți atrage atenția că-n fiecare colț al lui există cineva care își construiește viața, ținîndu-i chiar evi­dența suișurilor și coborîșurilor, cu, sau fără bicicletă.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top