Cîrcotașul își caută titlul

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Cîrcotașul își caută titlul 6
Cîrcotașul își caută titlul

Realizatorul emisiunii „Cronica Cîrco­ta­șilor” s-a apucat de scris. Și nu oricum, ci de data asta a trecut de granițele internetului și-a paginii sale, www.cronicipebune.ro, ca­re l-a făcut celebru. Și-a adunat toate textele începute pe blog de multă vreme, le-a dat forme finale, a mai scris cîteva și le-a publicat pe toate într-o carte – căreia nu i-a găsit titlu.

„Toate titlurile bune au fost date” este o car­te căreia misiunea de a i se da un titlu ră­mîne imposibilă. După ce citești cîteva zeci de pagini, începi să crezi că Silviu Ili­u­ță ori e nebun, ori are o plăcere din a te tortura, trecîndu-te numai prin stări aflate la extrem. Acum îl îndrăgești, vizualizîndu-l mic copil, îi apreciezi formal gingășia și ge­ne­rozitatea de care dădea dovadă încă de pe-atunci și, brusc, te surprinde cu o mîr­lă­nie la care nu te-ai aștepta. Ignoră barierele tim­pului și face salturi între zeci de ani și în­tre realitate și ficțiune.

Felul în care cartea a fost scrisă e similar și cu cel în care se poate citi – cu ușurință. Ex­primarea lui Silviu Iliuță nu este pre­ți­oa­să deloc. Îți vorbește sincer, deschis, fo­lo­sind tot felul de termeni și de cuvinte cu­nos­cute și utilizate de tineri pe rețelele de so­cializare. Se ferește de neologisme, de su­biecte greoaie și dificil de abordat și te im­plică direct, fără vreo abatere, în mij­lo­cul poveștilor pe care ți le spune.

Un element la care nu te-ai fi așteptat, însă, e felul în care realizatorul de televi­ziune scrie despre experiențele sale sentimentale. Ajungi să-i cunoști iubirile din co­pi­lărie, dezamăgirile de prin adolescență și, în cele din urmă, chiar și pe femeia care-i va fi soție. Sensibilitatea cu care autorul des­crie unele scene echilibrează umorul și au­to­ironia din toate celelalte capitole și te determină să-l iei în serios și să-l crezi.

Chiar dacă știi din start că „Toate ti­tlu­ri­le bune au fost date”, nu știi că toate po­veș­tile bune au fost amintite și că abia aș­teap­tă să te facă să rîzi în hohote. Ei bine, poa­te că acum știi – dar păstrează secret pînă la ultima copertă și-ai să vezi că nu ești singurul care se-ntreabă „Ăsta care a scris cartea e român? Ce a furat?”. Mai sînt și cei de la Daily Mail, Le Figaro sau The Sun.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top