12 frați cu ochi albaștri

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la 12 frați cu ochi albaștri 3

Victoria (Vee) Hegarty de 36 de ani, fostă jurnalistă, este naratoa­rea unei serii de istorii și a­min­tiri fa­mi­­liale derulate pe parcursul a trei generații. Vee reînvie povești de dragoste din Dublinul anului 1925 cînd se formase triunghiul con­jugal Ada Merriman (bunica Victoriei) – Lamert Nugent – Charlie Spillane (bu­nicul Victoriei), istorii boeme irlandeze din anii 1970, peripețiile co­pilăriei împreună cu ceilalți 11 fra­ți, to­ți cu nume epopeice: Midge, Bea, Er­nest, Stevie, Ita, Mossie, Li­am, Kity, Alice și gemenii Ivor și Gem, a­jungînd la moartea lui Liam.

Familia Hegarty este u­na spe­ci­a­lă nu doar din cauza numărului ma­re de copii sau a culorii ochilor, al­ba­stră-cenușie, a aces­tora, cît și a fap­tu­­lui că fiecare membru, de la A­da Merriman pînă la Rebecca și E­mi­ly, fiicele Victoriei, au pro­ble­me fi­zice și psihice. Me­mo­ra­bil, în acest sens, es­te episodul în care Liam, la vîrsta de 10 ani, aruncă spre mama sa cu­țitul de bucătărie și în loc să fie certat de frați pentru gestul făcut, i se re­pro­­șea­ză că nu a nimerit ținta.

Nucleul romanului este format din do­uă povești alternate, cea de dragoste a Adei Merriman, plină de pi­canterii, și cea a sinuciderii londo­neză a lui Liam Hegarty. Deși „reu­ni­unea” familiei se produce datorită acestei morți, atmosfera pe care o de­ga­jă ro­ma­nul este una liniștitoare, nicidecum sordidă. Moartea pierde teren în fața iubirii, acea entitate care unește frații în jurul unui sicriu, prilej de re­me­morări, felicitări sau de a ciocni un pahar cu frații împrăștiați în di­ver­se părți ale lumii, motiv pentru care u­nul dintre ei afirmă că înmormîn­ta­rea „e ca un Crăciun în iad”.

Naturalețea cu care au­toa­rea își prezintă poveștile, acuitatea detaliilor și umorul de calitate fac din acest roman o carte greu de lăsat din mînă.

Bogdan FEDEREAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top