TVR se mută la sat

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la TVR se mută la sat 5

Chiar dacă este începutul ie­r­nii, la unele televiziuni parcă a ve­nit primăvara. Așa s-a întîmplat la TVR 3, unde movul cu care s-au o­biș­nuit telespectatorii să asocieze pos­tul de televiziune s-a transformat de vineri, 6 decembrie, în ver­de. Dar aceasta nu e singura modi­fi­care. Și în grila de programe au apărut cîteva schimbări, în centrul atenției fiind de-acum emisiunile care mută obiectivul camerei în­spre viața satului. Oricum ar fi, conducerea Televiziunii Române (TVR) a explicat că identitatea postului va rămîne aceeași și că studiourile regionale ale TVR vor fi, astfel, puse în valoare.

„Este timpul ca televiziunea pu­blică să se adreseze unui public de multe ori ignorat și neva­lo­ri­fi­cat. Este vorba despre cetățenii din me­diul rural care așteaptă ca Ro­mâ­nia să se întoarcă cu fața la ei”, a pre­ci­zat Claudiu Săftoiu, direc­to­rul So­cie­tății Române de Televi­ziu­ne (SRTv). Schimbarea a fost fă­cută înaintea emisiunii „Apasă pe ver­de”, de la ora 16.00, în care au fost discutate atît modificările gra­fice, cît și noutățile editoriale ale pos­tului. Din „caruselul de emi­siu­ni”, așa cum le vede directorul SRTv, se numără două producții noi, „De la sat la site” și „Agroactiv”. Chiar dacă vor fi difuzate de luni pînă vineri, din studiourile regionale sau pe canalele locale ale televiziunii pu­­blice, toate acestea au în comun o singură zonă de interes: cea ru­ra­lă. Vor fi producții despre tradiție, etnografie, agricultură și viața la sat.

De fapt, această schimbare a ve­nit în urma protocolului de co­o­pe­ra­­re semnat de președintele SRTv și ministrul Agriculturii și Dez­vol­tă­rii Rurale, Daniel Cons­tan­tin, la sfîr­șitul lunii octombrie. Deși Cla­u­diu Săftoiu a menționat că nu va fi atinsă independența edi­torială, trei membri ai Con­si­liului Națio­nal al Au­diovizualului (CNA) au re­clamat la Parlament semnarea pro­tocolului.
Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Valentin Ju­can au punc­tat în scri­soa­rea adresată Comi­si­i­lor de cul­tu­ră din Parlament că a­cest de­mers încalcă libertatea pre­sei și că Tele­vi­ziunea Română riscă retra­ge­rea licenței.

Totuși, acest su­biect nu a in­trat pe ordinea de zi a ședinței CNA de joi. Mai bine, mă­car la te­le­vizor să avem pri­mă­vară din toamnă pînă-n vară.

 

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top