Limbajul injurios, ghinionul Antenei 3

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Limbajul injurios, ghinionul Antenei 3 35
Limbajul injurios, ghinionul Antenei 3

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat reclamațiile pe care le-a primit în martie 2019 în legătură cu posturile de știri, iar apoi, după aflarea rezultatelor, a amendat în luna aprilie postul de televiziune Antena3 cu 5.000 de lei. Sancțiunile sînt aplicate pentru diferite producții ale postului de știri, dintre care două sînt ediții ale emisiunii „Sinteza zilei”, moderată de Mihai Gâdea, o difuzare a emisiunii-pamflet „În gura presei”, prezentată de Mircea Badea, și o știre apărută în primele zile ale lunii martie.

Motivele pentru care Radu Herjeu, membru al CNA, a propus amendarea postului Antena 3 în cazul celor patru producții sînt legate de limbajul utilizat sau de acuzații nefondate. În ediția din data de 8 martie 2019 a emisiunii „În gura presei”, moderatorul Mircea Badea a vorbit despre Laura Codruța Kovesi, aducînd injurii la adresa acesteia numind-o „ultima jivină penală”. Conform articolului 40 din Legislație, moderatorii programelor sînt obligaţi să nu folosească un limbaj injurios, ceea ce a fost încălcat de către Mircea Badea și a dus la amendarea postului. Pe lîngă asta, sancțiunea s-a aplicat și în cazul ediției speciale din data de 10 martie a.c., în care analistul politic Ion Cristoiu a intervenit telefonic pentru a vorbi despre un protocol semnat între Direcția Națională de Anticorupție (DNA) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În momentul intervenției, prezentatorul Mihai Gâdea a afirmat despre acel protocol că este „poliție politică”, fără a aduce argumente care să susțină cele spuse. Astfel, publicului nu i-a fost dată posibilitatea de a evalua cît de justificate sînt cuvintele moderatorului.

În ceea ce privește emisiunea „Sinteza zilei”, în ediția din data de 6 martie a.c. au fost aduse acuzații politicianului Victor Ponta, iar moderatorul Mihai Gâdea nu a intervenit pentru a le opri sau pentru a cere argumente. De asemenea, în data de 11 martie 2019, invitatul Mugur Ciuvică a adus afirmații acuzatoare la adresa Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, spunînd că 90% din profesorii care predau acolo ar fi securiști, cu excepția lui Marius Pieleanu și a lui Puiu Pașcu. În articolul 40 din Legislație se menționează faptul că „în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi”, ceea ce în emisiunea de pe Antena 3 nu s-a întîmplat.

Reclamațiile pe care CNA le-a primit legate de postul de știri Antena 3 nu s-au rezumat doar cele patru difuzări luate în considerare în momentul amendării. Pe lîngă acestea, alte nouă sesizări au ajuns la CNA, printre care se numără o reclamație despre știrea „Politica Umanistă pentru interesul național” și „Umaniștii promovează drepturile pensionarilor”, prima fiind difuzată pe post de cinci ori în ziua de 11 martie, considerată de acuzatori ca fiind o știre electorală apărută în afara campaniei.

Text scris de Diana NECHITA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top