La taclale, de 25 de ani

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la La taclale, de 25 de ani 1

Puțini sînt oamenii care chiar pot spune că au schimbat televi­ziu­nea și mult mai puțini sînt cei care au și dreptate. Unul dintre aces­te personaje este chiar O­prah Winfrey, femeia care, timp de 25 de ani, a adunat în fața micului e­cran mai mulți oameni decît în­trea­­­­­­ga populație a Pămîntului, de­­­­ve­nind un lider de opinie mai puternic decît o duzină de politicieni la un loc. Recunosc, n-am fost fanul ei, nu îi eram devotat prin­cipiilor și vorbelor de duh pe care le emi­tea în cele 60 de minute, însă mai tră­geam cu ochiul și am avut oca­zia să prind in­ter­viuri ex­tra­ordi­na­re și an­chete bi­ne fă­cu­te, ade­­vă­rate bi­ju­terii jur­­­­­­­­­na­lis­ti­ce.

Într-adevăr, cînd a început în anii ’80, emisiunea a fost di­ver­tis­­ment de după-amiază, cu su­biec­­te din latura socialului, care atră­geau empatia publicului femi­nin, însă, în cîțiva ani, postul din Chicago a atras atenția întregii țări, iar prin anii ’90, Oprah era de­ja un fenomen internațional. Un critic american de televiziune spu­nea despre ea că îți dă im­pre­sia că le știe pe toate și nimic, e o­mul care acolo unde-i lip­sesc abi­li­tățile jurnalistice, com­­­­­pen­sea­ză cu felul ei de a se a­pro­pia de cel de lîngă ea.

Invitații se confesau în fața ei fără să țină cont că erau urmăriți de-o țară întreagă, iar un plus aici l-a avut și propria ei confesiune din 1986, cînd a recunoscut că a fost abuzată sexual. Una dintre ce­le mai mari realizări ale ei a fost în 1993, cînd a pătruns în uni­versul lui Michael Jackson. Interviul de 90 de minute are pes­te 35 de mili­oa­ne de vizualizări și a fost pentru pentru prima oară cînd cîntărețul a vorbit despre ope­rațiile estetice pe care și le-a fă­cut.  

„Oprah a fost dintotdeauna în cultura americană, numai că a­cum a căpătat o față care se putea ur­mări în fiecare după amiază”, scria postul BBC. Iar în toți acești ani, de pe canapelele ei s-au pornit campaniile pentru con­struirea de școli în Africa de Sud sau cele de susținere ale lui Barack Oba­ma. Apoi, sînt și cei care o țin min­te pentru emisiunea în care a o­fe­rit peste 270 de mașini celor ca­re erau în sală sau cînd Tom Cru­ise a început să sară pe canapea, spunînd cît de mult o iubește pe Katie Holmes.

„Mi-ați dat șansa să mă văd în voi”, a mărturist Oprah pe 25 mai, în ultima emisiune. Pen­tru jurnaliști, ea-i o lectură mai mult decît obligatorie, iar pentru telespectatori, e un spectacol gro­zav.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top