Germanii rescriu istoria

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Germanii rescriu istoria 52
61892624

Într-un material al televiziunii germane ZDF, evenimentul de la 1 decembrie 1918 a interpretat greşit, iar Televiziunea Română a trimis o scrisoare prin care solicită postului german remedierea situaţiei. Eroarea făcută de Agenţia Germană de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur) în articol arată că sărbătoarea de 1 Decembrie sau Ziua Naţională a României, serbează de fapt 100 de ani de cînd provincia maghiară Transilvania a fost fortaţă să se unească cu România Mare. Televiziunea Română a atras atenția publicației germane faptul că articolul nu prezintă adevărul istoric, deoarece dorinţa Transilvaniei de a se uni cu statele române a fost declarată în toate izvoarele istorice.

Articolul publicat de instituția de presă germană, „Anexarea Transilvaniei – România sărbătoreşte aniversarea de 100 de ani” prezintă faptul că „România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania” și că prin acest „câștig teritorial” România și-a mărit cu o treime suprafața. Cu toate acestea, în articol se menționează că în Transilvania românii erau deja majoritari și că reprezentanții celor 800.000 de germani care trăiau acolo au votat de asemenea anexarea la România, însă, în timp, cei mai mulți etnici germani au emigrat în Germania.

Doina Gradea, Director General al TVR, i-a trimis omolugului ei de la televiziunea ZDF, Thomas Bellut, o scrisoare prin care îi solicită modificarea articolului şi prezentarea corectă, istorică, a evenimentelor ce s-au desfăşurat pe data de 1 decembrie 1918. Documentul Doinei Gradea a fost trimis şi conducerii Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). În scrisoare se solicită postului de televiziune să corecteze ceea ce au publicat și, de asemenea, să își ceară scuze față de poporul român.

Situația a luat însă amploare, iar Ambasada României la Berlin a trimis celor de la DPA altă o scrisoare prin care își exprimă indignarea față de lipsa de obiectivitate și încercarea de dezinformare a postului. De asemenea, și în scrisoarea trimisă de către Ambasada României se solicită corectarea greșelilor. În scrisoare se vorbește și despre utilizarea termenului „anexare” și se explică alegerea transilvănenilor de a se uni cu România la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918.

Unirea Transilvaniei cu România acum 100 de ani a fost realizată, conform izvoarelor istorice, prin vot unanim, dorită de toţi românii, astfel provincia nu se numără printre statele care au fost „anexate”.

Text de Ioana DOLEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top