Coloniști în preistorie

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Coloniști în preistorie 1

Canalul TV Fox trimite în fie­care luni cu 85 de milioane de ani în trecut. Terra Nova, serial a­­flat la cel de-al zecelea episod cre­­ea­ză controverse în rîndul iu­bi­torilor de SF, pe o baricadă a­flîndu-se ­cei conservatori iar pe alta iubitorii de nou.

În episodul pi­­lot acțiunea tre­ce din viitor în tre­cut. Familia Shannon, prota­go­nista serialului, tră­iește în anul 2149 într-o lume supra-aglomerată al cărui aer este i­respirabil. To­tuși, datorită unei des­coperiri ști­­in­țifice, s-a reușit că­lă­to­ria în timp și se caută vo­lun­­tari calificați pentru a călători în no­ua lume, din trecut.

Su­pra­po­pu­larea, poluarea dar și faptul că au încălcat legea aducînd încă un copil pe lume îi determină să va­dă Terra Nova, colonia de pe un Pă­mînt cu 85 de milioane de ani mai nou, în preistorie, un loc unde o pot lua de la început, la propriu și la figurat. Ideea creatorilor, Craig Silver­stein și Kelly Mar­cel este în parte originală, cel pu­țin în ceea ce privește lumea i­ma­ginată de ei pentru 2149, însă mul­te elemente te duc cu gîndul la alte cîteva seriale.

Poarta prin care aceștia că­lă­to­resc amintește foarte mult de cea din seriile Stargate, la fel și armele acestora și deși populația coloniei vine dintr-o lume pe­riculos de poluată, cu un gu­vern militar aspru, suprapopulată în care hrana nu se găsește foarte u­șor. Tinerii din serial nu par a fi afectați de lumea din care tocmai au venit, intrînd mereu în diferite pericole. Dacă începutul prezintă o lume apocaliptică aflată la a­po­geu tehnologic dar care e pe punc­­tul de a se autodistruge, a­cesta continuă previzibil. Tatăl ca­re s-a înstrăinat de familie dar care în­cearcă să recîștige încrederea tu­tu­ror, fiul răzvrătit, fiica fru­moasă și tocilară, copilul i­no­cent, mama îngrijorată și comandantul excesiv de încrezător.

Pe lîngă toate aceste mi­nu­suri, serialul are și o poveste mo­no­tonă, acțiunea fiind la fel de pre­vizibilă ca tipologia persona­je­lor. Scenariul e mai mereu for­țat și e întotdeauna declanșată de un tînăr iresponsabil care dorește să bea sau să se întîlnească cu un iu­bit, personajul negativ uneori nici nu există iar pe viitor se pre­co­­nizează introducerea unei civi­li­zații extraterestre. Totuși, sta­ru­rile Jason O’Mara, Shelley Conn și Christine Adams fac din se­ria­­lul suportabil așa că, măcar da­to­rită lor, poți urmări poves­tea. Sau dacă ai săptămînal cîte o oră de pierdut.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top