Antena 3, mărul discordiei la CNA

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Antena 3, mărul discordiei la CNA 37
antena-3

După ce a fost amendat cu  20.000 de lei de către CNA în urma a­firmațiilor făcute de Dan Di­a­co­nes­­cu la adresa Elenei Udrea („a fu­rat din banii ţării”) și a lui Klaus Io­hannis (catalogat drept un „un tra­ficant de copii”), postul Antena 3 nu a încetat să transmită in­for­ma­ții e­ro­nate cu privire la alegerile din di­as­pora. Astfel, în ziua votului, ca­na­lul de televiziune avea afișat pe bur­ti­e­ră titluri precum „Secţii de vot goa­le în străinătate”, încercînd să „de­monstreze” că nu există nicio pro­blemă cu votul în afara gra­ni­țe­lor țării, în vreme ce alte posturi de te­le­viziune transmiteau încă de la pri­mele ore ale dimineții imagini cu co­zile kilometrice, asta pe lîngă i­ma­­ginile de pe Internet. Pe de altă par­te, România TV a transmis în ziua vo­tului spoturi cu melodiile po­pu­la­re care aparțineau sloganului din pe­rioada campaniei electorale a lui Vic­tor Ponta.

Acestea au fost două dintre re­gu­lile încălcate de cele două posturi de televiziune, fapt care l-a de­ter­mi­nat pe membrul Consiliului Na­țio­nal al Audiovizulaului (CNA), Va­len­tin Juncan să afirme că a asistat la cea mai mare manipulare și fra­u­dare a vo­tului. De altfel, Valentin Jun­can a mai precizat că cele două televiziuni și-au catalogat pu­bli­cul țintă drept „un public credul şi fă­ră minime posibilităţi cogniti­ve”, fapt care l-a provocat pe mem­brul CNA să mai afirme despre cele do­uă ca­na­le că nu mai reprezintă jurna­lismul liber, catalogînd declarațiile formu­late de acestea drept „simple lozinci”.

Juncan a mai afirmat că în ca­zul în care cele două posturi de televi­ziune nu vor fi sancționate prin ri­di­­carea licențelor de către CNA, in­sti­tuția poate fi catalogată drept com­­plice la fraudarea alegerilor și la dis­trugerea credibilității presei. În re­plică la cele spuse de Va­len­tin Jun­can vine un alt membru CNA, Mo­ni­ca Gubernat, care îl so­mea­ză pe co­legul său să renunțe la „i­po­cri­zi­a şi vînarea radiodifuzori­lor pe crite­rii politice”, totodată a­tră­gîndu-i a­tenția asupra misiunii pu­blice a u­nui membru CNA.

Tot­o­dată, Mo­ni­ca Gubernat l-a provocat pe co­le­gul său să trateze împreună le­gis­laţia audiovizuală şi radiodifuzorii, urmînd ca în prima ședință a CNA să ceară reanalizarea prelungirii, fără bază legală, a unei li­cen­ţe FM care aparţine unui trust im­por­tant de ştiri.

Autor:

Simona POPA

Mă conformez principiului „dacă nu riști nu cîștigi”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top