Viciile care aduc iertarea

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Viciile care aduc iertarea 6

Titlu: „Dallas Buyers Club”
Regizor: Jean-Marc Vallée
An: 2013
Actori: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner
Gen: Biografie, Dramă

Pentru rolul din „Dallas Buyers Club”, Matthew McConaughey a primit Oscarul pentru cel mai bun actor în rolul principal. De fapt, el a fost distins pentru priceperea cu care l-a înviat pe Ron Woodroof, un texan vicios căruia moartea îi suflă în ceafă cu iz de whisky și pulbere de cocaină și a cărui po­veste l-a inspirat pe regizorul Jean-Marc Vallée.

Înviat e cel mai potrivit cuvînt pentru a descrie personajul lui McConaughey. Ai spune la începutul peliculei că puțin îi pasă de viața sa și de cei pe lângă care își duce zilele, nu ai crede că regretele ajung să îi ma­cine și conștiința, nu doar trupul schilodit de boală. Însă, după o lună, în penultima zi de viață anunțată de doctorul său, e pentru pri­ma dată cînd obiectivul camerei ni-l arată pe Ron înlăcrimat. Plînsul îi pornește ca un ur­let de vinovăție pentru că el singur i-a des­chis ușa morții. Aici vedem un Matthew McConaughey transfigurat nu numai din pri­cina înfățișării cerute de rol. Ochii adîn­ciți în orbite, obrajii scobiți și trupul vlăguit nu fac decît să completeze un joc actoricesc impecabil, concentrat. Limita dintre rol și actant rămîne neatinsă doar la nivelul dic­ției, atît Matthew, cît și personajul  pro­ve­nind din Texas.

Din momentul în care protagonistul află că este bolnav, cadrele devin o cronologie a vieții sale.

Din momentul în care protagonistul află că este bolnav, cadrele devin o cronologie a vieții sale. Încearcă să lupte pînă la final, la fel cum în arenă se încăpățînează să nu sca­pe taurul din frîu, în ecou de aplauze. Corida este imaginea cu care începe și se termină pelicula, folosită poate ca un simbol pentru bătălia purtată nu cu moartea, ci cu nechibzuințele care l-au adus în acest punct. Dar nu e lăsat singur. În călătorie i se alătură Rayon, un transsexual seropozitiv, pentru care Jared Leto a primit Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar. De ne­re­cu­nos­cut cu peruci, unghii lungi și roz și machiaj strident și la polul opus față de per­so­na­li­ta­tea drăcoasă a protagonistului.

De fapt, cele 25 de zile în care a fost fil­mată pelicula au adunat în aproape două ore drumul unui cowboy texan care duce o luptă pe două fronturi. O dată cu viața sa și a doua oară cu guvernul american al anilor ’80 – ’90, pentru a reuși să importe medicamente pentru bolnavii de SIDA, considerate în Statele Unite ilegale. A ieșit învingător, însă nu pe ambele cîmpuri de luptă.

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top