Reichul fara Führer

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Reichul fara Führer 6

Intr-o Germanie care inca mai poarta frica nazismului pe umeri, tinerii nici nu indraznesc sa se gindeasca la ce inseamna dictatura. Asta pina cind Rainer Wegner incepe cu elevii lui un experiment de doua saptamini cu final sigur pe hirtie. Numai ca gustul autocratiei devine mult prea pe placul celor care trebuie doar sa cistige citeva note. Cu un scenariu fortat de Dennis Gansel, filmul "Die Welle", pare sa scape de sub control, la fel ca imaginatia actorilor. Intr-o sala de clasa moderna, cu studenti plictisiti de parinti si educatie ia nastere un al doilea nazism.

Autocontrolul devine vocea dictatorului. Istoria Germaniei nu se poate preda altfel decit prin "practicarea" ei. Astfel, valul de putere incepe printr-o educare militara. Tinerii trebuie sa invete sa respire toti in acelasi timp, sa gindeasca numai pentru binele formatiunii si sa se supuna unor reguli dictate de un singur om. Mereu fara a se revolta. De la cursurile de "militie" se ajunge la un imn, apoi la o stema si, mai departe, la impunere. Cei din scoala trebuie sa adere la grupul "camasilor albe", care nu vrea altceva decit sa devina un ecou al hitlerismului. Rasa ariana trebuie sa invie. Dar ca sa se poata ajunge acolo, virusul trebuie sa intre in mintea tuturor. Si, spre disperarea celorlati profesori, contaminarea se face mult prea usor.

Pornit cu ideea de a-i face pe elevi sa inteleaga atrocitatile la care se pot ajunge prin adoptarea unui astfel de mod de guvernare, experimentul esueaza. Nu din cauza elevilor, ci din cauza obedientei exagerate. Vina care nu ii lasa nici sa-si imagineze un al doilea nazism este uitata si inlocuita cu placerea de a da ordine. Primul care se lasa contaminat de virus este tocmai Rainer Wegner, profesorul. Visul lui, alimentat de studenti, devine unul de neimaginat: controlul maselor prin cuvinte rostite de la o tribuna. Treptat, insa profesorul devine doar un motiv pentru ca studentii doar sa-si duca planul mai departe.

Poate puterea imbraca uniforma unui profesor care nu uita sa isi struneasca elevii? "Die Welle" este doar o Germanie vazuta prin ochii unor elevi, care nu-si doresc altceva decit sa tina puterea in palma. Istoria nu le lasa decit un gust placut al controlului. Scoala nemteasca devine doar un loc unde puterea se preda nonsalant de la catedra.

Adriana ZAVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top