Pactul tăcerii se scrie cu roșu

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Pactul tăcerii se scrie cu roșu 21
Pactul tăcerii se scrie cu roșu

Ce faci ca jurnalist cînd un criminal care și-a ucis toată familia îți fură identitatea și călătorește între state spunînd că ești tu? Simplu. Îl găsești și scrii un roman. Drama psihologică „True story” prezintă povestea inspirată din realitate, descrisă în memoriile autorului Michael Finkel, care prezintă corespondența pe care a avut-o cu crimina­lul Christian Longo în prima duminică a fiecărei luni.

După ce ambițiosul Finkel (Jonah Hill) este concediat din cauză că a înflorit parțial o poveste care a apărut pe coperta din New York Times, acesta se mută în Montana împreună cu soția sa Jill (Felicity Jones). Viața lui este complet dată peste cap. Se lup­tă pentru a găsi de lucru, dar nu are succes din cauza demiterii sale.

În paralel ne este prezentată și povestea celui de-al doilea protagonist, Christian Longo (James Franco), un bărbat din Ore­gon a cărui soție și cei trei copii au fost uciși. Acesta este prins și arestat de poliție în Mexic, dar cînd i s-a cerut identitatea, el pretinde a fi un reporter pentru New York Times numit Michael Finkel.

Firul poveștii celor doi se împletește cînd jurnalistul primește un telefon din par­tea unui reporter al ziarului The Ore­go­nian care îl informează despre ce s-a întîmplat în Mexic, iar acesta aranjează o întîlnire cu criminalul în închisoare.

Prima întîlnire dintre cei doi are un puternic impact emoțional asupra lui Finkel. Afirmînd că este cel mai mare admirator al jurnalistului, Longo îi propune să scrie un roman despre el furnizîndu-i în exclusivitate fiecare detaliu al celor patru crime. Aflîn­du-se într-un punct critic, și știind că aceasta este o oportunitate unică pentru el, autorul acceptă oferta și timp de un an aceștia corespondează în fiecare lună și se văd regulat.

Filmul induce emoție și suspans prin flash back-urile pe care le are jurnalistul, făcîndu-ne și pe noi să ne întrebăm ce este real și ce este ficțiune. Jocul dintre realitate și vis, dintre adevăr și minciună te fac să te întrebi pe cine a dorit regizorul Rupert Goold să facă vinovat? Care putere a statului este mai meschină, justiția care acuză fără dovezi concrete, sau presa care alege să ascudă adevărul de dragul publicității, avînd totuși dovezile?

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top