Partea umană a răului

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Partea umană a răului 41
Partea umană a răului

Filmul „Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile”, apărut în data de 3 mai 2019, îl are ca personaj principal pe Ted Bundy, criminalul în serie care a ucis mai mult de 30 de femei în anii 1970. Deși subiectul abordat pare a fi deja mult prea exploatat, avînd în vedere că Netflix a produs o serie de patru episoade intitulată „Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes”, regizorul filmului, Joe Berlinger, reușește să scoată la suprafață și o altă față a lui Bundy, folosindu-se de anumite elemente care să îl umanizeze și care să-i ofere spectatorului șansa de a pune singur indiciile cap la cap.

Bazat astfel pe dubla viață trăită de Bundy, respectiv cea din sînul familiei, în care era prezentat ca fiind un iubit și un tată perfect, și cea de criminal în serie, pelicula conturează un portret realist al criminalului. Deși atunci cînd vezi pentru prima dată distribuția filmului care-i are în prim-plan pe Zac Efron (Ted Bundy) și Lilly Collins (Liz Kendall, iubita lui Bundy), ai putea rămîne puțin uimit, cei doi actori reușesc să „reînvie” personajele și să se apropie destul de mult de realitate, chiar și din punct de vedere fizic. Trebuie să spun că în privința lui Efron am avut cele mai mari semne de întrebare, însă pe parcursul celor 90 de minute de film a demonstrat că a fost alegerea potrivită. De la privirile pătrunzătoare care te fac, din cînd în cînd, să te uiți peste umăr asigurîndu-te că încă ești singur în cameră, la mișcările spasmodice și replicile care te cutremură uneori prin lejeritatea cu care sînt spuse, Zac Efron intră în pielea personajului interpretat imitîndu-i aproape perfect gesturile.

Ce face din „Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile” un film artistic, distanțîndu-l de genul documentarului, este selecția de situații în care este plasat Bundy. Regizorul alege să se distanțeze de crimele făcute de Bundy și să se axeze pe relația acestuia cu Liz, subliniind astfel natura atît de umană a criminalului în serie. Fiind cunoscut pentru actele violente asupra femeilor, e greu de imaginat un Ted Bundy care să nu fie în permanență așa.

Folosindu-se, la finalul filmului, de o serie de fragmente extrase din filmările de la procesul în care Bundy a fost condamnat la moarte, Joe Berlinger deosebește faptele reale prezentate de cele care au suferit mici modificări pentru a se preta la viziunea artistică, oferindu-i astfel telespectatorului șansa de a-și clarifica nelămuririle legate de ce este real și ce nu.

Construit într-un mod în care să te apropie cumva de Ted Bundy, filmul „Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile” reușește totuși să contureze un portret complet al criminalului american, arătînd că un individ considerat a fi malefic poate avea și o parte umană care-l ajută să se camufleze atît de bine în societatea din care face parte.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top