Luptă pentru puterea Egiptului

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Luptă pentru puterea Egiptului 10
Luptă pentru puterea Egiptului

Teoriile cospirației vorbesc despre Egipt ca despre locul în care extratereștrii și-au fă­cut casă. În mare parte filmul „Zeii Egi­p­tului” așa ni-i prezintă. Ca pe niște ființe în care tehnologia se îmbină cu mistica, care sînt mînați și măcinați de simțăminte uma­ne, iar reprezintă sin­gu­ra diferență dintre ei și oameni.

„Zeii Egiptului” este un film „fantasy”, iar așteptările celor care-l vizionează nu ar tre­bui să fie foarte mari. Pelicula oferă exact ceea ce promite. O nouă perspectivă asupra mitologiei egiptene și scene de luptă spec­ta­cu­loase.

Acțiunea are loc într-un univers în care pă­mîntul este plat, iar zeii locuiesc în mij­lo­cul oamenilor. Creaturile celeste, departajate de oameni prin statura lor împunătoare și sîngele de culoarea aurului, au capacitatea de a se transforma în niște creaturi a­se­mănătoare animalelor, cu niște costume din metal care le acoperă trupurile.

Protagonistul filmului este Bek, un hoț în­drăgostit de Zaya, o slujitoare la templul lui Horus, cel care urmează să fie încoronat de tatăl său, Osiris. Cel din urmă este însă u­cis în timpul ceremoniei de Set, fratele său, care pune astfel stăpînire pe tronul Egip­tu­lui. Acesta schimbă regulile cultului, iar morții trebuie de acum să-și plătească intrarea în Lumea de dincolo cu aur și bogății.

Horus, pretendentul la tron, se due­lea­ză cu unchiul său, dar este învins. Su­pra­vie­țu­ieș­te doar pentru că Hathor, zeița iubirii și iubita sa, promite zeului întunericului că îi va fi soție. Set îi cruță viața, însă îi răpește pu­terea scoțîndu-i ochii și îl izgonește în deșert.

Sub domnia lui Set oamenii trăiesc într-un adevărat iad. Cultul personalității și fi­rea războinică aduce năpaste asupra mu­ri­to­ri­lor. De aceea Hathor îl convinge pe iu­bi­tul ei să fure ochii lui Horus și să-i ducă pro­prie­­ta­ru­lui de drept, dar tînăra sfîrșește prin a-și pier­de viața, lipsită de aurul care i-ar putea asi­gu­ra trecerea în viața viitoare.

De aici urmează o luptă în care zeul de­tro­nat și hoțul muritor își unesc forțele: pri­mul pentru a-și recupera gloria, iar celălalt pentru a-și salva iubita din ghearele morții. Plo­tul nu aduce nimic nou și seamănă, în e­sen­ță, cu toate filmele fantasy. Așteptările iubitorilor acestui gen nu sînt însă cu nimic în­șe­la­te. Acțiune este din plin, întorsăturile de si­tua­ție apar la fiecare colț, iar replicile amu­zan­te presar întreaga peliculă. Pînă și efectele spe­ciale sînt atent realizate și, în ciuda scena­riului previzibil, nu te lasă să te plictisești. Îți lasă poate doar întrebarea dacă, în esență, divinitățile se deosebesc cu ceva de muritori.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top