Cu șaua pe OZN

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Cu șaua pe OZN 1

Nu de puține ori jucam în cur­te­a școlii hoții și vardiștii care erau în­­locuiți de pistolari ce apărau lu­me­a de extratereștri răi. Era moda a­­nilor ’90 în care western-urile și fil­mele SF stimulau imaginația copii­lor din acea perioadă. Un astfel de e­­fort de imaginație face și Jon Fa­vre­au, regizorul filmului „Cow­bo­ys & Aliens”, care reușește să îmbine spa­țiul cu deșertul folosind doar cî­te­va nave și niște cactuși uriași.

Filmul are ca loc de desfășurare de­șertul Arizona de la jumătatea se­­colului al XIX-lea. Protagonistul fil­mului Jake Lonergan, (Daniel Cra­ig), un cowboy ce și-a pierdut me­­moria și la brațul căruia se află o bră­țară de origine necunoscută în­că, este nevoit să lupte cu ex­tra­te­reștii pentru a rămîne în viață, dar și cu trecutul pe care nu și-l mai a­min­tește.

Pînă aici, filmul nu are nimic di­­­ferit față de un western veritabil. Cla­­sicile dueluri și împușcăturile sînt prezente, barul cu porți plian­te, ba chiar și cîteva bătăi spontane cu sticle sparte în timp ce pe fundal cîn­tă un pian dezacordat îți dau im­pre­sia că filmul e una din peliculile cu Clint Eastwood. Acțiunea acestuia ia altă turnură cînd își fac apariția cî­teva nave extraterestre care încep să ră­pească oameni, iar brățara mis­te­ri­­oasă se transformă într-o armă cu la­ser.

Așa începe o vînătoare de ex­tra­tereștri în care sînt implicați oa­meni din oraș, membrii fostei ban­de de tîlhari ai lui Jake, dar și un trib de indieni. Deși la prima ve­de­re alăturarea indienilor cu ex­tra­te­reș­t­ri și cowboy într-un film sună mai cu­rînd a parodie, în „Cowboys & A­li­ens” această alăturare este însă una in­s­pirată. În plus jocul actorices es­te u­nul reușit, filmul reunind nume pre­cum Daniel Craig, Harrison Ford sau Olivia Wilde.

Însă motivul pentru care ex­tra­te­­reștrii au venit pe Pămînt este u­nul cît se poate de neinspirat, ei cău­tîn­d să extragă aur. Pe deasupra sînt și mult prea ușor răpuși de sulițele și să­gețile indienilor. Cu toate aceste scă­pări, scenele de acțiune, grafica re­ușită, personajele clasice ale unui wes­­tern și jocul actoricesc te țin capti­vat pînă la final.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top