Teatrul crepuscular

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Teatrul crepuscular 1

Nu vă grăbiți să judecați de cum ați zărit prin articol cuvîntul „crepus­cular”. Aceste melodii nu sînt despre vampiri și povestea lor de dragoste lun­gită într-o serie de filme la fel de ado­lescentine ca acneea. La o scară mai mică, și cele zece me­lo­dii de pe al­bumul „Twilight Thea­ter” al for­ma­ției finlandeze Poets of the Fall au adus ceva încasări. La o să­p­tă­mî­nă după lansare, discul a fost nu­­mă­rul 1 în topurile din țara de ori­gi­ne.

Atunci cînd îi asculți pe „poeții toamnei” ai un sentiment aparte, in­dus de rockul alternativ care influen­țea­ză înregistrările curente. Mem­brii trupei performează excelent și se con­sideră că pe acest album au dat tot ce a fost mai bun din ei pentru ex­­pe­rimentalismul de care au dat do­v­adă încă de la lansarea formației. Au în aceste melodii o oarecare sensibilitate îndreptată către acustic și pop. Deși s-ar încadra ușor în mainstream-ul pop-rock, etichetarea aceasta nu le convine membrilor trupei de­oa­re­ce este greu ca această formație să se încadreze într-un gen.

Ordinea melodiilor îți dă sen­za­ția unei sincope întrucît, dacă la în­ce­put și la final ritmurile sînt puternice, piesele liniștite de la mijloc sînt cît se poate de plăcute, argumen­tînd sound-ul cinematografic invocat. Legat de specificitatea filmelor, versurile sînt încărcate de dramatism: „When I thought that I fought this war alone/you were there by my side on the front line”.(n.r.: Cînd credeam că mă luptam singur/tu erai acolo, lîngă mine, umăr la umăr).

Acest album este mai degrabă ex­perimental, dar în comparație cu cel precedent, Revolution Rou­le­t­te, este mai lustruit. Vocalistul nu zgu­duie pur și simplu decibelii din voce, ci încearcă să combine agresi­vi­tatea celorlalte albume cu inflexiuni mai domoale, iar „War, You’re Still He­re”, ori „Heal My Wounds” sînt e­xem­­ple clare. De altfel cea mai bună caracterizare care s-ar putea face este dată în descrierea albumului și a­nu­me „este un rock cinematic”.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top