Sperietoare de gînduri negative

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Sperietoare de gînduri negative 0
cd

Ascultînd cele 14 melodii ale albumului „Somewhere under Wonderland”, ajungi să nu mai știi dacă te afli în patul tău de acasă, într-o zi ploioasă de toamnă sau dacă ești întins la soare, pe o plajă departe de lume.

A­cordurile de început asemănătoare me­lo­di­ei „Dust in the wind”, a celor de la Kansas dau melodiei „God of Ocean Tides” o tentă li­niștitoare, surprinzătoare pentru o for­ma­ție rock. „Breathe the water/You can see throu­gh water” (Respiră apa/ Poți vedea prin apă), îți creează senzația că ești la malul mării și că apa îți atinge vîrful degetelor de la picioare.

Sunetul saxofonului și al pianului, auzite ca prin vis la începutul melodiei „Palisades Park”, te întorc în spațiul anilor 90, în una dintre cafenelele unde se ascultă jazz. De acolo ajungi pînă la aleile întortocheate ale unui parc, pe care încerci să le dibuiești într-o noapte lungă și friguroasă timp de opt minute, de data aceasta pe ritmuri de rock clasic, fără influențe din trecut.

Fiecare dintre melodii nu doar că în­cear­că să spună o poveste, ci fiecare este spusă în alt loc, de fiecare dată unul parcă desprins dintr-un tărîm vrăjit, în care ai vrut mereu să fii, indiferent că este vorba de un parc, o pla­jă sau undeva unde ești mereu urmărit de soare.

Ceea ce e surprinzător pentru cei de la Counting Crows este tenta religioasă pe care în­cearcă să o inspire albumului lor, prin pre­zen­ța lui Dumnezeu în fiecare dintre cîntecele trupei. „You can’t keep your shit together/ When God is on your side/ What chance do you have when he’s not around.” (Nu te poți a­du­na/ Cînd Dumnezeu e lîngă tine/ Ce șansă ai atunci cînd el nu este prin preajmă).

Chiar dacă te întoarce în anii 90 sau te scoa­te în mijlocul naturii, nimic nu se com­pară cu sunetul chitărilor care în fiecare me­lo­die apar parcă să spargă ceața zilelor de toamnă și să te readucă în peisajul de zi cu zi. Atunci realizezi că cei de la Counting Crows de fapt nu și-au schimbat stilul de a cîn­ta, ci doar te-au purtat printr-un exercițiu de imaginație.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top