Regăsirile rebelului închipuit

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Regăsirile rebelului închipuit 5

Are părul negru ciufulit și pri­vi­rea nonșalantă a unui student britanic prins în vîltoarea eliberatoare a a­ni­lor ’60. Își proclamă libertatea din toa­tă puterea plămînilor și pășește desculț peste „simfonia dulce-amăruie” pe care o numea viață atunci cînd anii ’90 se disipau într-un secol care nu avea să-l aștepte.

Al patrulea album al fostului so­list The Verve, Richard Ashcroft, es­te o co­lecție de piese de ascultat într-un a­u­to­buz spre Manchester cu capul spriji­nit de un geam care pa­no­ra­mea­ză pe­isajele britanice ca un diafilm. Pentru că oricît ar fi încercat promoto­riul mișcării Britpop să fie în ten­din­țe și să insereze pasaje fugare de rap ori influențe techno, în piese ca „America” sau „Beatitudes”, rămîne un fiu nelegitim al lui Pete Town­shend, cîteva decade mai tîrziu și cu vreo două-trei chitări distruse în minus.

Ca un manifest bizar despre un creș­­tinism regăsit de curînd, „Are you ready” și „Born Again” apar ca niște întrebări retorice despre acel „ce-ar fi dacă?”, omniprezent în min­tea unui ateu care începe să se îndo­ias­că de tăria cu care-și neagă obediența în fața vreunui Dumnezeu. Și exact cînd creează impresia unui pocăit al rock’n’rollului, Ashcroft își culege fanii din ceață cu „I ain’t a Christian, I am just living life in my own ’culiar way.” (n.r. Nu-s creștin, ci doar tră­iesc în felul meu ciudat)

„Good loving” încearcă o re­pli­că un pic mai vivace la scepticismul în fața deschiderii față de un alt suflet din vechea perioadă cu The Verve, iar „How deep is your man” readuce în lu­­mină vechiul conflict cu societatea al tuturor rebelilor fără cauză de la James Dean încoace.

Totuși, misterul adevărat care dom­nește în jurul albumului este dacă ritmul orchestrației piesei „Royal High­ness” este inspirat cu vreo in­ten­ție de prelucrare artistică după „Sweet Jane” a lui Lou Reed sau e pur și simplu rezultatul jenant al unei lipse de ins­pirație covîrșitoare. „United Na­tions of Sound” apare, la mai bine de zece ani de la debutul solo al artistului, ca un caiet de ciorne cu tăieturi groa­se care ar mai fi trebuit rumegat pînă să fie trecut „pe curat”.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top