Imn pentru revoluția americană

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Imn pentru revoluția americană 15
Imn pentru revoluția americană

Trupa Depeche Mode invocă spiritul de re­­vol­tă al fanilor săi prin noul album lansat vi­ne­rea aceasta, pe data de 17 martie. Cel de-al 14-lea album al trupei de electro–rock, conține 12 pie­se și a fost lansat atît în format standard, pe CD, cît și în ediție de lux care conține cinci re­mixuri și un album de fotografii. După pa­tru ani de la „Delta Machine”, ultimul album al trupei lansat în 2013 și care nu a fost un mare suc­ces, trioul britanic revine cu un mesaj pu­ter­nic ancorat în realitatea actuală și reprezintă o revitalizare pentru formația rock care strîn­gea numeroși fani la concertele lor. Pentru acest ma­terial discografic, trupa a colaborat în pre­mi­e­ră cu producătorul James Ford, fost mem­bru al trupei Simian Mobile Disco, și care a mai lu­crat cu alți artiști precum Arctic Monkeys și Florence and the Machine.

Poza de pe coperta albumului, un fundal gri pe care mărșăluiesc picioare negre, fără corp, ce poartă stegulețe pe post de cap, te duc cu gîn­dul la niște soldați, fiind un mod mai sub­til de a îndemna la o revoluție. Spre deosebi­re de melodiile precedente, ale căror versuri se a­xau pe viața interioară a solistului, acum în „Spi­rits” perspectiva este spre lumea exterioară, spre întreaga umanitate, mutîndu-se accentul pe pro­blemele societății. Deși cei trei membri ai tru­pei sînt din Marea Britanie, piesele lor sur­prind secvențe de pe scena politică a A­me­ri­cii. Aceștia se întreabă unde a dispărut spirituali­tatea și unde este revoluția.

În piesa ce deschide albumul, „Going back­wards”, solistul Dave Gahan prezintă punctul de vedere al întregii trupe față de societatea ac­tuală, acompaniat de acorduri solemne la pian și, ulterior, ajutat de ritmul ce se aseamănă cu pașii unor soldați în timpul unui marș: „We are not there yet, we have not evolved/ We ha­ve no respect, we have lost control/ We’re go­ing backwards, ignoring the realities”. În cea de-a doua piesă, „Where’s the revolution”, me­sa­jul este unul și mai clar, solistul transmițînd di­rect nemulțumirea față de indiferența oameni­lor la abuzurile din partea guvernelor. „Come on, people/ You’re letting me down./ You’ve been pissed on/ For too long/ Your rights a­bu­­sed.”

Deși albumul este lansat recent, acesta a pri­mit deja aprecieri din partea criticilor muzicali, revista Q Magazin scriind că „Spirit” este „cel mai energic album al trupei Depeche Mo­de din ultimii ani”.
Albumul proaspăt lansat va fi însoțit și de un turneu de promovare care va începe pe 5 mai, iar după ce artiștii vor trece prin 21 de țări europene, se va încheia pe 23 iulie în Ro­mâ­nia, cînd trupa va concerta pe scena din Cluj – Napoca. Iar biletele pentru concertul din România aproape s-au epuizat.

Autor:

Sabina-Maria Nica

Colaborator al Opiniei Studențești, studentă în anul I la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top