Canțonetele genezei

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Canțonetele genezei 0

Björk nu a împărțit niciodată a­ce­lași univers cu ceilalți. Întotdeauna a fost mai simplu să-l creeze pe al ei, unul în care Nordul nu e departe pen­tru nimeni, unde culorile nu se mai atri­buie acelorași obiecte, unde oni­ri­cul răsare din fire de iarbă și fa­ce­rea lumii e rescrisă în fiecare zi. Al optu­lea album al cîntăreței islan­de­ze îi catalizează spiritul în totalita­tea sa, apărînd ca un demers ex­hau­stiv al separării de ce-i pămîntesc.

Cîntînd „Moon”, o infuzie de li­rism cvasi-recitat pe acorduri muzica­le, Björk se lasă purtată pe sfori in­vizibile de un păpușar divin, pri­veș­te în gol și zîmbește molcom și bol­năvicios în fața unei sorți a oa­me­nilor prescrise de veacuri. Iar di­men­siunea instrumentală a piesei vi­ne în completarea manifestului stra­niu cu un amestec de sunete pro­ve­nind de la instrumente inventate spe­cial pentru parada astrală a cîntă­re­ței. Gamelest-ul (o combinație între ga­melan, o specie de xilofon in­do­ne­zian, și celesta, un idiofon operat de o tastatură, similar unei cutii mu­zi­cale de mărimea unui pian) a fost doar unul din instrumentele muzica­le care duc piesele într-un plan a­cus­tic indescriptibil în cuvinte. „Sol­stice” sună ca o versiune psihede­li­că a Dansului „Zînei Prună de Za­hăr” din “Spărgătorul de nuci” al lui Ceai­kovski. Iar „Cosmogony” este sim­fonie de triangluri și harpe des­pre propria viziune disparată a is­lan­de­zei privind răbufnirile neantului care au creat viața. Dacă „Thunderbolt” con­ține arpegii inspirate de timpul din­tre manifestarea vizuală a unui ful­ger și cea sonoră, „Solstice”, cu re­ferințe înspre rotațiile Pămîn­tu­lui e construită pe un schelet sonor dat de un pendul creat ca tribut pentru cel al lui Foucault.

Prin „Biophilia”, Björk și-a îm­bră­cat repertoriul în straie noi păs­trînd substanța greu digerabilă care a definit-o întotdeauna, renunțînd la ți­petele sacadate aruncate în eter în fa­voarea unor cîntece de leagăn pen­tru un public neomenesc.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top