Amuletele albastrului orbitor

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Amuletele albastrului orbitor 0

E trubadurul chintesențial, poetul care ține lira pe dos și cîntă despre viața de după moarte zîmbind, du­cînd orice ascultător cu gîndul la tim­purile în care invoca printre bu­cle neî­ngrijite un vultur trecător. Fostul chi­tarist al duo-ului Simon and Gar­funkel are sufletul la fel de tînăr, la aproape 70 de ani, și lucrul acesta re­iese nu numai din glasul proaspăt și tre­pidant, ci și dintr-un soi de e­ner­gie care izbucnește din baladele în ritmu­ri care îmbină bizare și intrigante su­nete africane cu chitara molcomă.

Și vrea să taie tot ce-a fost pînă acum și să rescrie din rădăcini. „Re­write” zumzăie pe ritmuri de harpă kora africană, tobe djembe și angklung, un instrument muzical folosit cel mai adesea pentru reprezentații în templele din Bali. Rezultatul e un imn fluid și bombănitor al întoar­ce­rii la punctul în care n-ar trebui să ai nevoie de mai mult de o slujbă prost plătită și destul de puțin de pierdut pen­tru a putea simți viața pînă-n mă­duvă. Poate cea mai înțepătoare pie­să de dragoste de pe album trebuie să fie „Love and Hard Times”, un clișeu za­harisit și scuzat chiar în versuri, „Te-am iubit din prima clipă în care te-am văzut, știu că e un vechi truc de textier, dar n-aș putea-o fraza în alt fel”. Își simte sfîrșitul aproape, dar nu se teme de el. E pregătit să „com­ple­te­ze formularele și să aștep­te la coa­dă”, cît ar fi nevoie, după cum măr­tu­ri­sește în „Afterlife”, piesa cu parfum de testament pe ukulele. Iar „A­­mu­le­ta” instrumentală pavează dru­­mul spre piese ca „Dazzling blue”, „Love and blessings” sau „Question for the angels”, manifeste fluide ale unei îm­păcări cu sine cu parfum de bambus.

„So beautiful and so what” e con­siderat de critici cel mai bun și mai compact album al cîntărețului de la sonorul „The Rhythm of the Sai­nts” din 1990. Iar piesele country-folk cu per­cuții neconvenționale ca­re iau la rost un Dumnezeu legat la ochi care fumează o țigară la volanul unui Ford la mîna a doua vorbesc pen­tru ele în­se­le. Pentru că tot ce spu­ne e că îngerii știu doar ei dacă exis­tă sa nu, și cerul va rămîne albastru, indiferent de răs­puns.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top