Tranșa Fondului vine prin e-mail

Informare Niciun comentariu la Tranșa Fondului vine prin e-mail 1

Banii Fondului Monetar Inter­na­­țional (FMI) au trecut pe sub na­sul nostru ca un vin francez frumos mirositor. Ultima tranșă de 1,3 mili­ar­de de euro ne-a făcut cu ochiul și a ho­tărît să nu se mai arate în țara noas­tră „în plină criză politică și sa­ni­­tară” (Evenimentul Zilei, 8 no­iem­­brie). Tranșa care trebuia să vi­nă cel tîrziu în decembrie, va fi li­vrată cel mai de­vreme în ianuarie, cînd va fi posibilă semnarea unui acord cu noul guvern, dacă se va reuși depășirea crizei politice.

Pe de altă parte, după incapacitatea României de a adopta legile ne­cesare pentru a primi împrumutul, Fondul nu vede situația prea roz: „FMI are previziuni proaste pentru România în acest an, urmînd ca o amelioare minimă la nivel economic să aibă loc de abia anul vii­tor”, (Cotidianul, 6 noiembrie). Știrea vine cu atît mai mult ca un duș rece neașteptat, cu cît pre­ședintele țării declarase cu o zi îna­inte că banii vor fi livrați cu sigu­ran­­ță. „Vestea amî­nă­rii celei de-a treia tranșe vine du­pă ce șeful statului tocmai infirmase știrea. Întrebat de jurnalistul «Gândul» dacă este adevărat ca FMI va amîna tranșa, pre­ședintele Traian Băsescu a de-clarat: «Vă confirm că nu a amânat-o»” (Gândul, 7 noiembrie).

Cu toate că delegații Fondului au pă­­răsit țara noastră prinsă în atîtea crize deodată, salvarea rămîne In­ter­ne­tul. „Între timp, pentru că misiunea FMI nu a finalizat încă raportul de evaluare pe baza căruia va elibera banii din acord, Franks spune că reprezentanții instituției financiare «vor continua să lucreze cu au­to­ri­tă­țile de la București, pe email și prin telefon», fiecare de la sediile lor”, (Gândul, 7 noiembrie). Prin urmare, ne mai rămîne o spe­ran­ță, atît timp cît nu ne confrun­tăm cu o criză și la nivelul teleco­mu­ni­­cațiilor. Dar adîncirea găurii în bugetul sta­tului român nu va trece fără ur­mă­ri, mai ales pentru oamenii ca­re nu au de numit prim-miniștri sau de călătorit prin țară pentru cam­pa­­nia electorală: „În condițiile acestei amî­nări, statul român riscă să intre în criză de lichidități pînă la finalul anului. Mai exact, să nu mai dispună de resurse pentru acoperirea cheltuielilor curente, cum ar fi plata salarii­lor, a pensiilor, suplimentarea bu­ge­tu­­lui de șomaj sau pentru rambursarea unor împrumuturi scadente în ulti­ma parte a acestui an”.

Ne facem o cruce mare și ne rugăm ca măcar bursele să nu fie atinse, dar nu facem nimic, pentru că sîntem deja obișnuiți să ne vină totul de-a gata.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top