Primăria dă studenților un milion de lei pentru proiecte

Honoris fără Causa, Informare Niciun comentariu la Primăria dă studenților un milion de lei pentru proiecte 19
Primăria dă studenților un milion de lei pentru proiecte.

Cum proiectele tinerilor ieșeni au început să se înmulțească, autoritățile locale au alocat anul acesta un număr mai mare de fonduri de care toți aceștia să poată beneficia. Dacă pînă în anul 2016, Primăria Municipiului Iași susținea printr-un fond modic doar domeniile organizațiilor neguvernamentale mai mari și domeniul culturii scrise, începînd cu luna februarie, a fost făcută publică decizia de acordare a unui buget de aproximativ 2.000.000 de lei, din care aproape jumătate poate fi accesat acum și de către studenți. Principalele categorii în care tinerii își pot încadra proiectele sînt: cultură scrisă, tineret, cultural și, un domeniu mai accesibil tuturor tipurilor de idei, social-mediu-educație-sănătate. Fiecare ramură are propriul său termen limită pînă la care propunerile pot fi înscrise și, în cazul lipsei accesărilor, vor exista, în funcție de buget, și sesiuni secundare de depunere.

Vineri, 25 martie, a fost pu­bli­ca­tă în Monitorul Oficial al Româ­niei hotărîrea care confirmă programul anual de finanțare nerambursabilă lan­sat de Primăria Municipiului Iași, în conformitate cu „Legea Ti­ne­ri­lor” sau Legea 350/2005. În urma dis­cu­ți­ilor cu reprezentanții ONG-urilor ieșene și a implicării Consiliului Ti­neretului din România, auto­ri­tă­ți­le locale au aprobat în luna februarie a acestui an un fond în valoare de 1.800.000 de lei, pe care l-a îm­păr­țit pe patru domenii. Mai bine de jumătate din banii oferiți anul a­cesta de Consiliul Local sunt des­ti­nați tinerilor din ONG-uri, care își pot înscrie proiectele în cursa pentru obținerea finanțării, dacă acestea a­­­duc beneficii de orice natură co­mu­nității.

Reguli de aur în obținerea finanțărilor

În anul 2015, fondurile pe care in­­stituțiile publice ieșene le pu­neau la dispoziția organizațiilor erau mo­dice, fiind acordate în general or­ga­nizațiilor mai mari, vizibile în ca­drul comunității, precum Fundația Serviciilor Sociale Bethany, A­so­cia­ția „Salvații Copii”, Fundația „Star of Hope”, pe domeniul ONG-u­ri­lor și Fundației „Convorbiri litera­re”, Fundația „Solidaritate și Speranță, Asociației „Zona Literară”, în do­me­niul culturii scrise. Începînd de a­nul acesta, Consiliul Local a adoptat un buget mult mai mare decît în a­nii trecuți, pe care l-a împărțit în funcție de patru domenii: cultură scri­să, cultural, social-mediu-edu­ca­ție-sănătate și tineret.

Astfel în do­meniul social-mediu-educație-să­nă­­tate pot fi accesați acum 400.000 de lei, în cel cultural 300.000 de lei, iar în domeniul culturii scrise 100.000 de lei. Cei mai mulți bani îi pri­mesc tinerii, care beneficiază de 1.000.000 de lei, mai bine de jumătate din su­ma totală a bugetului. „Fonduri pentru tineri au fost acordate de Pri­mă­rie încă din 2006, în unii ani fiind finanțate cîte șase ONG-uri, în alți ani 20, însă anul acesta, după con­sultații cu societatea civilă, am fă­cut un ghid mai complex, am re­gle­mentat și niște legi și au fost a­cor­dați mai mulți bani”, a spus Mihai Pri­cop, şeful Biroului Programe de Fi­nanţare a Societăţii Civile din ca­drul Primăriei Iaşi. Organizațiile pot deci beneficia de aceste fonduri, cu mențiunea că pentru fiecare pro­iect de­pus, cuantumul contribuției de la bu­getul local nu poate depăși 90% din valoarea totală a proiectului pen­­tru domeniul cultural, tineret și social-mediu-educație-sănătate și 60 % în cazul culturii scrise. De a­se­menea, suma solicitată de către or­ga­nizații nu poate fi mai mare de o tre­ime din fondul total alocat fi­nan­țării proiectelor sectorului ONG în domeniu.

„Fonduri pentru tineri au fost acordate de Pri­mă­rie încă din 2006, în unii ani fiind finanțate cîte șase ONG-uri, în alți ani 20, însă anul acesta, după con­sultații cu societatea civilă, am fă­cut un ghid mai complex, am re­gle­mentat și niște legi și au fost a­cor­dați mai mulți bani”, a spus Mihai Pri­cop, şeful Biroului Programe de Fi­nanţare a Societăţii Civile din ca­drul Primăriei Iaşi.

Odată cu apariția oficială a ho­tă­rîrii autorităților locale, a fost reali­zat și un regulament privind fi­nan­țarea proiectelor societății civile ie­­­șene, în care au fost incluse in­for­ma­ții specifice, menite să faciliteze scrierea cererii de aprobare și fi­nan­țare a proiectului. Regulamentul o­­feră detalii cu privire la con­tribuția pe care trebuie să o aibă beneficiarul, la modul de organizare și fun­c­țio­nare a comisiilor de evaluare și se­lecție, la criteriile de eligibilitate, sti­pulînd totodată și regulile de ra­portare și plățile aplicabile în pe­ri­oa­da de implementare a pro­iec­te­lor. Programul de selecţie se va fa­ce în două etape pe domeniile cul­tu­ră și tineret, proiectele avînd ca termen limită de depunere a proiectelor da­tele de 25 aprilie, pentru prima sesiune, și 2 septembrie, pentru se­siunea a doua, urmînd a fi evalua­te în perioada 26 aprilie-9 mai, res­pe­c­tiv 3-16 septembrie. Pentru domeniul social-mediu-educație-să­nă­ta­te, dosarele vor trebui depuse tot pî­nă pe 25 aprilie, pentru a fi veri­ficate tot în intervalul 26 aprilie-9 mai, iar pentru cultură scrisă, pro­iec­tele pot fi aduse pînă pe 16 mai, evaluarea desfășurîndu-se în in­ter­valul 17 mai-1 iunie. Proiectele vor fi analizate și selectate de către Co­mi­sia de Evaluare, Analiză şi Se­lec­ţie a Proiectelor Culturale, de Ti­ne­ret pentru domeniile cultură şi ti­neret şi de către Comisia de Re­la­ţii cu Societatea Civilă şi E­va­lua­rea Pro­­iectelor pentru domeniile cul­tu­ră scrisă şi social-mediu-educaţie-sănătate.

O cronică a tineretului finalizată cu fonduri

Începînd cu anul trecut, ad­mi­ni­strația publică locală din Iași a or­ganizat periodic întîlniri cu ONG-u­rile și cu reprezentantul local al Con­siliului Tineretului din Ro­mâ­nia (CTR), Mircea Meriacri, în cadrul că­rora au fost stabilite condițiile spe­ci­fice în care se vor putea oferi ba­nii publici și a fost pusă în discuție ne­cesitatea unui fond destinat acti­vităților pentru tineret. Conform art. 28 a Legii Tineretului, consiliile ju­dețene, precum și consiliile locale ale municipiilor reședință de ju­deț, au obligația de a constitui anual, în cadrul bugetelor proprii, un fond destinat activităților de tineret. A­cest fond se utilizează pentru fi­nan­ţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de ti­ne­ret de interes local. „În urma întîlnirii pe care le-am avut cu preșe­dinții organizațiilor studențești am constatat o nerespectare a Legii Ti­ne­rilor la Iași, ne-am adresat Pri­măriei Municipiului Iași, care a fost deschisă la discuții și ne-a facilitat demersurile și astfel a fost adoptat acest Proiect de Hotărîre prin care am obținut o sumă considerabilă. Ia­­­șul e un exemplu pozitiv în acest sens, mai ales pentru că am ajuns la un cuantum de aproximativ 10% din fondurile Ministerului Tine­re­tului și Sportului (MTS) destinate tu­turor tinerilor din România”, a de­clarat Mircea Meriacri, monitor local al CTR.

Și în celelalte centre universitare instituțiile locale alocă fonduri pen­tru proiectele de tineret. Clujul se bu­­cură de cea mai mare finanțare locală, dispunînd de aproximativ 2.000.000 de lei, fiind urmată de Ti­mișoara, care acordă 1.000.000 de lei. Și în centrele mai mici pot fi a­cce­sate fonduri, de exemplu în Con­­stan­ța, 200.000 de lei, iar în Bacău, 300.000 de lei. „Este foarte important ca primăriile să sprijine ONG-uri pentru că pot acorda mai mulți bani decît celelalte linii de finan­țare, precum MTS sau Consiliile Ju­de­țe­ne. În plus, încă există deficiențe la nivel de implicare în acțiuni de vo­lun­tariat în spațiul românesc și es­te nevoie de o implicare și o motiva­re mai puternică. Cred că autoritățile locale au un rol fundamental pentru organizații, fiind capabile acum să susțină mai mult decît Guvernul, mai ales pentru că au o arie de a­c­­­ț­i­u­­n­­e locală”, a afirmat Mihai Dra­goș, președinte al CTR.

Lipsa acestui buget în municipiul Iași a fost semnalată de Consiliul Tineretului din România.

Lipsa acestui buget în municipiul Iași a fost semnalată de Consiliul Tineretului din România.

Organizațiile și ligile stu­den­țești din Iași vor să obțină fondurile pu­­se la dispoziție de către Primărie, pre­­­­­gătindu-se să depună pro­iec­te­le pî­nă la data limită. „Vrem să în­scri­em proiectul Discover, prin ca­re ur­mă­­rim ca în perioada verii să or­­ga­ni­zăm sesiuni de formare pen­tru co­pii din Iași, cu vîrste cu­prin­se între 1 și 8 ani. Acestea vor fi sus­ți­nute de trai­neri străini, 30 de stu­denți din di­fe­rite țări, care vor promova edu­ca­ți­a non-formală. Ob­ținerea acestor fonduri este definitorie pentru noi pentru că am pierdut deja șansa de a aplica pentru celelalte linii de fi­nan­țare, deci ne bazăm proiectul pe banii aceștia”, a declarat Irina Filipoaia, pre­șe­din­te AIESEC Iași. Și pentru Asociația Studenților Francofoni din Iași fon­durile acordate sînt o necesitate pen­tru că, prin proiectul Festivalul „Zi­lele Studenților Francofoni”, vo­luntarii își propun, pe lîngă organizarea unor activități artistice și cul­turale, să recondiționeze parcul „La Balenă”, din Campusul Titu Ma­­io­rescu, prin reamenajarea balenei și restaurarea băncilor din parc, a co­șurilor de gunoi și a avizierelor din cămine, dar și prin con­fec­țio­na­rea de catarge și hamace care să fo­lo­sească drept spațiu de relaxare.

„Este foarte important ca primăriile să sprijine ONG-uri pentru că pot acorda mai mulți bani decît celelalte linii de finan­țare, precum MTS sau Consiliile Ju­de­țe­ne. În plus, încă există deficiențe la nivel de implicare în acțiuni de vo­lun­tariat în spațiul românesc și es­te nevoie de o implicare și o motiva­re mai puternică. Cred că autoritățile locale au un rol fundamental pentru organizații, fiind capabile acum să susțină mai mult decît Guvernul, mai ales pentru că au o arie de a­c­­­ț­i­u­­n­­e locală”, a afirmat Mihai Dra­goș, președinte al CTR.

Astfel, într-un oraș destinat a­c­ti­­vității tineretului, inițiativele ca­re au ca scop promovarea artei, cul­turii și educației non-formale sînt sus­ținute mai consistentdecît în tre­cut de autoritățile locale. Dacă fon­­du­rile scoase la concurs de Pri­mă­rie vor fi sau nu investite chibzuit de către beneficiari se va putea constata la sfîrșitul anului, atunci cînd toate pro­iectele cîștigătoare vor fi fi­na­lizate. Posibilii beneficiari ai fon­du­rilor, cît și reprezentanții stu­denților la nivel național speră că a­ceastă in­fuzie de fonduri să nu se întîmple doar în anii electorali, ci să fie pri­mii pași dintr-un proces de creș­tere a finanțării activităților ONG-urilor locale.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top