Salariul românului intră din nou la apă

Informare Niciun comentariu la Salariul românului intră din nou la apă 0

Pentru că nu mai au încredere în Guvernul Boc, reprezentanții Fon­du­lui Monetar Internațional (FMI) au propus săptămîna trecută o serie de măsuri drastice pentru populația Ro­mâniei. Cu datorii de 10 miliarde de euro și, de teama de a nu se ajunge la situația protestelor din Grecia, oficia­lii țării se văd la cheremul celor de la FMI.

În primă fază, au circulat zvonuri des­pre majorarea cotei unice de im­po­zitare de la 16 la 20% și a taxei pe va­loare adăugată de la 19 la 25%. În­să, cum discuțiile între reprezentanții FMI și cei ai Guvernului s-au purtat cu ușile închise, nu știm exact cine a ve­nit cu această propunere. Jeffrey Franks, șeful delegației Fondului în Ro­mânia, spunea miercuri că „nu tre­buie să ne grăbim să facem ma­jo­rări de taxe, sînt mai multe variante de creștere a veniturilor la buget”, ar­gu­mentînd că, în vreme de criză, aces­te majorări n-ar face decît să adîn­cească starea economică proastă a țării.

Apoi a apărut Sebastian Vlă­des­cu, ministrul Finanțelor, spunînd că nici nu s-a discutat despre creșterea TVA-ului pînă la 25%, susținînd că e vor­ba numai de „scenarii apărute prin pre­să”. „De altfel, Vlădescu spune că, în timpul discuțiilor, se încearcă să nu se modifice taxele și impozitele” (ziare.com, 4 mai 2010). Însă, după cum au titrat în a doua ju­mătate a săptămînii publicațiile, ul­ti­mul cu­vînt l-a avut guvernatorul BNR, Mu­gur Isărescu. „Banca centra­lă argumen­­tează că o astfel de mă­su­ră nu ar aju­ta bugetul, pentru că în­ca­sarea este oricum deficitară și s-ar în­greuna re­lansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie pri­vind TVA, va fi amînată pentru ur­mă­toa­rea evaluare” (Mediafax, 5 mai 2010).

Acesta a mai declarat joi că, pe timp de criză, majorarea taxelor este ilogică, susținînd în schimb o mai bună colectare a acestora, sus­ți­nut și de alți reprezentanți ai pieței eco­nomice din România. „Cea mai bună soluție ar fi să îmbunătățească co­lectarea actualelor impozite și di­mi­nuarea evaziunii fiscale”, a adă­u­gat Ni­colae Chidesiuc (n.r.: economi­st-șef ING Bank România) (wall-street.ro, 6 mai 2010)”.

Astfel, la sfîrșitul negocierilor, care s-au petrecut pentru bugetarii ro­mâni precum Crăciunul pentru por­ci, măsurile finale au fost anun­ța­te ca fiind „răul cel mai mic”: redu­ce­rea fondului de salarii cu 25% și a pen­siilor și ajutorului de șomaj cu 15%. Măsurile urmează a fi aplicate de la 1 iunie pînă la sfîrșitul anului. Pre­ședintele Senatului, Mircea Geo­ană, afirmă însă că decizia nu a fost luată la inițiativa FMI, simțind o „schim­bare de nuanță” din partea Fon­dului, care denotă mai degrabă „ne­încredere” în Guvern (România Li­beră, 9 mai 2010).

Sindicaliștii deja au anunțat vi­neri că pregătesc „calendarul de pro­tes­te, care va cuprinde mitinguri și gre­ve generale” (Adevărul, 9 mai 2010).

Pe un fond economic ce pare rupt din­tr-o melodie proastă de hip-hop, pînă la sfîrșitul anului românii se vor uita minunați la simbrie, întrebîndu-se „A fost sau n-a fost?”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top