Neil Armstrong al Romaniei semneaza cu Sony Records

Informare Niciun comentariu la Neil Armstrong al Romaniei semneaza cu Sony Records 6

„A fost precum Armstrong, un pas mic pentru Costel, un pas mare pentru Romania”, a apreciat ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. Consatenii din Ghilad, judetul Timis, vor sa-i construiasca un bust. Cei din orasul natal, Tomesti, l-au desemnat cetatean de onoare. Sony BMG Records i-a oferit un contract de colaborare pentru trei albume. Presedintele Romaniei l-a felicitat personal. Presa l-a asaltat. Ziarele au vuit. Este vorba de romanul Costel Busuioc, numit si „Pavarotti din Carapati”, „Pavarotti al Romaniei” sau „Pavarotti din Banat”. Un „baiat” de 33 de ani, cu o copilarie in care i s-a pus eticheta de “urit si prost” si ironizat pentru calitatea lui de a putea lua sunete inalte. De acasa a fugit la 14 ani. Biserica a fost cea care i-a oferit ocazia de a face opt ani de scoala si care i-a redat seninatatea. A lucrat ca zidar, ca ingrijitor, cind era mic a vrut sa se angajeze la o mina, dar nu l-au primit. In Romania s-a simtit umilit si a „fugit” la munca in Spania. Acolo si-a recistigat demnitatea, iar norocul si recunoasterea i-au venit dupa ce a cistigat concursul de interpretare pentru imigranti „Hijos de Babel”. Atunci Romania l-a revendicat. L-a adus pe ecranele compatriotilor si a scris cu litere de-o schiopa „e de-al nostru”. Toate ziarele i-au spus povestea.

Evenimentul Zilei a tinut trei zile la rind numele lui Costel Busuioc pe prima pagina. „Dintr-un obscur emigrant a devenit o stea de televiziune si un posibil cintaret de succes. Pe linga talent, a avut dramul acela de noroc pe care mizeaza in viata romanul. Asa a ajuns ca povestea sa de emigrant care reuseste in viata sa semene cu povestile de la Hollywood. Daca n-ar fi fost reala si desfasurata in fata ochilor nostri, povestea lui Costel Busuioc ar fi putut fi catalogata drept o literatura alegorica, simbolica, o nuvela de Mircea Eliade”, peroreaza Florian Bichir intr-un editorial publicat pe 11 martie. Asadar, Costel Busuioc este de-a dreptul un exemplu viu ca „miturile inca mai exista, desi societatile moderne, impregnate de reusita stiintei, incep sa le respinga”. De fapt, Busuioc a venit pentru romani la un moment oportun, cind are sansa sa-si ia revansa si sa le spuna celor care ne-au facut „hoti si tigani” ca de fapt mai exista o realitate, mai profunda, care se cere descoperita. Cu alte cuvinte, le dam spaniolilor peste nas. E razbunarea noastra frumoasa. E un moment in care orice roman nu are voie sa nu se bucure si sa nu se simta magulit. „Succesul lui Busuioc da nastere sentimentului de satisfactie nationala, de incredere in calitatile proprii. In emigratie, Costel a ajuns un brand, un simbol al romanului. De ieri, zeci de romani care refuzau, de teama sau rusine, sa-si decline nationalitatea vor spune mindri tuturor cunostintelor: «Sunt roman, ca Busuioc». Iar cei de acasa vor fi la fel de mindri, pentru ca fostul zugrav reprezinta reusita romaneasca in strainatate, dupa principiul nimeni nu-i profet in tara lui”, accentueaza Bichir ideea in editorialul lui. Idealist, frumos, sensibil. Comparatiile si hiperbolele par ingaduite, la fel si doza de patetism care pare de-a dreptul necesara. De data asta ne place cu ce sintem identificati si ne scriem in frunte ca si noi am fost nascuti cu o stea. Sau macar sub o stea.

Laura PAULET

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top