Prin educație cu bacul

Informare Niciun comentariu la Prin educație cu bacul 1

Daniel Funeriu s-a enervat. Sub sca­unul de ministru deja i s-au a­prins cărbuni mocniți și la întîlnirile di­recte nu prea se mai duce: ba că nu vor sin­di­catele, ba că începe să-și dea sea­ma că dacă nu ascultă sindica­liștii de­gea­ba îi mai cheamă la dis­cu­ții. Așa că s-a decis să se confor­me­ze teh­nologiei mo­­derne și să facă o dis­cu­ție online, sub forma unei vi­deo­con­ferințe, cu toți inspectorii ju­de­țeni școlari. Și, pe prin­cipiul „taci și-n­ghi­te”, a avut de „transmis un me­saj ex­trem de dur sindicaliștilor: «Gu­ve­r­nul conduce țara asta, nu sin­di­ca­te­le!»” (România Liberă, 29 mai), lă­sînd pe toată lumea cu o singu­ră întreba­re pe buze: „către ce?”.

Conferința online a avut ca scop pen­­tru ministrul Educației confirma­rea desfășurării examenului de ba­ca­la­ureat, în ciuda faptului că „ma­jo­ri­ta­tea profesorilor par hotărîți să parti­ci­pe la greva de luni și o bună par­te din­tre e­levi vor rămîne acasă. Ex­cep­ție fac cei de clasa a XII-a, care vor sus­ține, în con­­diții de ava­rie, proba de competen­țe lingvistice într-o lim­bă străină din ca­­drul exame­­­­nului de Ba­calaureat” (Eve­­ni­men­tul Zilei, 29 mai).

Și Funeriu a luat toate măsurile pen­tru ca examenul să se țină în ciu­da grevei generale: „sindicaliștii îl acu­ză pe ministrul Educației, Daniel Fu­neriu, că a modificat pe ultima su­tă de metri metodologia de bacalaureat” (Jurnalul Național, 29 mai). A emis un ordin de ministru care „res­­pectă dispozițiile legale” și în ur­ma căruia s-a asigurat că „profeso­rii vor fi prezenți la examen. Mulți ar fi fost obligați să facă parte din co­mi­si­i­le de supraveghere, iar printre aceștia s-ar afla, contrar legii, și per­so­nal didactic auxiliar” (Jurnalul Național, 29 mai).

Sindicaliștii nu au acceptat schim­­barea pe ultima sută de metri fără a se îm­potrivi: „au cerut anula­rea probe­lor de examen pe motiv că ar avea loc în condiții ilegale și sin­di­catele sînt hotărîte să îl dea în ju­de­cată pe mi­nistru” (Jurnalul Național, 29 mai).

Totodată au trimis și o scri­soa­re deschisă ministrului prin care îl in­formează că legea „interzice în­lo­cu­irea salariaților aflați în grevă, astfel încît măsurile despre care ați afirmat că le-ați adoptat constituie o în­căl­care gravă a libertății sindicale” (co­ti­dia­nul.ro, 28 mai). Presiunile dinspre mi­nister însă mai tare s-au intensificat. Pe de o par­te, din buzunare care erau goale la primele probe ale examenului de lim­bă română și competen­țe digitale, s-au găsit bani „ca să-i convingă pe cît mai mulți dascăli să par­ticipe la exa­men, ministrul pro­mi­țîn­du-le că vor primi între 275 și 600 de lei, în func­ție de responsabilități” (Eve­­ni­men­tul Zilei, 29 mai). Pe de altă par­te, ministrul este acuzat că ar fo­lo­si amenințări și șantaj pentru a des­cu­raja greva profesorilor și boi­co­ta­­rea examinării de luni. Daniel Fu­ne­­riu însă, „respinge orice fel de acu­­­za­ție potrivit căreia instituția pe care o conduce ar execita «presiuni ne­­­fi­rești» asupra profesorilor care și-au anun­țat participarea la grevă.” (Ro­­mâ­nia Liberă, 29 mai).

Discuțiile despre presupusele ame­­nințări și ordinele dubioase de mi­nis­tru vor dura. Cert este că, astăzi, 31 mai, elevii vor susține o probă de Ba­calaureat improvizată și în con­di­ții incerte, la fel ca proiectul Legii Edu­cației sub care vor învața ca studenți.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top