Scurt îndreptar de trăit visul american

Lumea pe jar Niciun comentariu la Scurt îndreptar de trăit visul american 250

Cu un singur loc de muncă poți cîștiga lunar între 5000-7000 de dolari pe lună.

Ideea că pleci în America să lucrezi și să te distrezi nu este doar un vis de o noapte, ci este un vis care poate ține trei luni sau pe care îl poți repeta în fiecare an. Programul prin care studenții din întreaga lume pot vizita Statele Unite ale Americii din iunie pînă în septembrie este ca o dragoste de o vară. Pe pliantele care se împart pe stradă sau pe holurile universităților, experiența este descrisă ca fiind o călătorie în America, din care te întorci cu bani. În momentul în care îți despachetezi bagajele pe teritoriul american, realizezi că ești pe cont propriu, că timp de trei luni vei fi tratat asemenea oricărui
locuitor din State și că dacă te vei organiza bine, vei reuși să vizitezi locuri pe care le-ai văzut doar în poze.

Orice meserie se învață

465 jar 1

Locurile de muncă pot fi în res­ta­u­rante sau cazinouri, în hote­luri, pe terenuri de golf sau în parcuri de distracție, „la nivel american”. Cu un singur loc de muncă poți cîștiga lunar între 5000-7000 de dolari, iar dacă poți să îți iei și un al doilea, ajungi să îți dublezi veniturile. Cu banii strînși dintr-un singur job îți plătești chiria, cheltuielile, mîn­ca­rea și poți să mai vii și cu bani a­ca­să. Cu ceea ce cîștigi de pe al doilea job reușești să vizitezi îm­pre­ju­ri­mile și să îți faci și cumpărături pe care să le aduci închise într-o valiză pentru cei de acasă. „De exemplu, eu am avut două joburi, dimineața lucram într-un studio de poze, vindeam poze, magneți sau căni per­sonalizate, iar după-amiaza într-o cafenea. Ceea ce m-a șocat a fost să văd că managerul nostru lu­cra cot la cot cu noi, iar asta ne-a mo­tivat să muncim mai mult”, a povestit Bianca Maftei, studentă în anul al II-lea la masterul de Ma­na­ge­ment Hotelier și Turistic de la Fa­cultatea de Economie și Ad­mi­nis­trare a Afacerilor (FEAA) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC).

Tinerii s-au întors în România cu ideea că americanii te tratează corect, ceea ce impune un res­pect reciproc. De asemenea, chiar dacă lucrezi și 12 ore pe zi, pauzele pe care le poți lua și atitudinea ce­lor din jur te ajută să treci mai u­șor peste o zi de muncă. „Am mers doi ani la rînd în aceeași zonă a A­me­­ri­cii pen­tru că acolo am întîlnit respect și pentru că acolo am învățat să zîm­besc. Pe stradă oamenii te opresc să te întrebe ce mai faci, ceea ce în Ro­mânia ar fi considerată o nebunie. Sînt mereu zîmbitori, chiar dacă și ei au probleme, griji, familii cu mulți copii”, a precizat Ionuț Lă­că­tu­șu, student în anul I la masterul de Turism și Dezvoltare Regională de la Facultatea de Geografie și Geologie a UAIC. Ionuț a lucrat în­tr-o zonă situată la 30 de minute de orașul Manhattan, la un club de golf care se ocupa de organizare de eve­ni­mente, mi­tin­­guri, nunți sau outing-uri (n.r. evenimente de golf organizate pentru an­ga­ja­ții unor diferite companii).

Una dintre amintirile care le stîrnește acestora amu­za­men­tul este faptul că a­me­ri­canii țin să te învețe să te descurci chiar și cu cele mai mici detalii, simțindu-te astfel capabil să faci orice tip de muncă. „Am în­vă­țat să dau și cu mopul sau mătura de la șeful meu. Degeaba i-am spus că mă descurc, că știu, m-a luat să îmi arăte cum se face”, spune Bianca. De asemenea, în America nu muncesc doar cei care au nevoie de bani, muncesc chiar și tineri americani care provin din familii cu situație financiară bună sau tinerii care vor să își plătească facul­ta­tea. „Pentru ei, să faci facultatea este într-a­de­văr un sa­cri­fi­ciu. Pleacă de acasă de la 15-16 ani și reușesc să se întrețină singuri, ceea ce este de apreciat”, a com­pletat Bianca.

Amintiri care nu încap în bagaje

Există două modalități de a merge în America: cu job asigurat, situație în care ai și cazarea asigurată sau pe cont propriu. Pentru că timp de trei luni de zile împrumuți stilul de viață ame­ri­can, chiria și cheltuielile le vei plăti singur din banii cîștigați. Acolo ai șansa să te simți ca în campusurile stu­den­țești din țară, de exem­plu, poți sta în­tr-o casă cu șase camere, cu încă 20 de oameni, pe ca­re îi întîlnești a­bia seara, după ce se întorc toți de la muncă. Stu­den­ții povestesc că spiritul tineresc din campus și con­știen­­tizarea faptului că ești pe cont pro­priu pe tărîmul tuturor posibilităților, îți dă energie încît după o zi de muncă ești în stare să te distrezi cu colegii tăi pentru o noapte în­treagă și a doua zi să o iei de la capăt.

Partea mai dificilă pe care studenții au întîlnit-o, pornește de la schimbarea mediului, dife­ren­țele de fus orar sau șocul cul­tural pe care îl trăiești atunci cînd te găsești alături de oa­meni de diferite naționalități. Aici depinde de puterea de a te adapta și de a accepta ideile și obiceiurile celor din jur, cu care ești nevoit să locuiești sau să lucrezi. „Cînd ajungi acolo plîngi două săp­tă­mîni, dar mai tare plîngi cînd pleacă primul din campus. Atunci realizezi că vara se termină și urmează să te întorci și tu acasă”, a povestit Bianca. De asemenea, studenții spun că acolo au învățat să zîmbească, americanii fiind „oa­meni cu probleme, cu datorii la bănci, însă totuși degajați și zîm­bitori. Te influențează, sînt senti­men­te care se transmit”, a mai a­dă­u­­gat aceasta.

În general, pentru cele trei luni trăite acolo, tinerii trebuie să facă un credit la bancă în valoare de maxim 3000 de dolari, în funcție de zona aleasă. Împrumutul se face la bancă, înainte de a pleca din țară, urmînd să îl rambursezi la întoar­ce­re. Anul trecut, conform re­pre­zen­tanților American Expe­rien­ce, fiecare student a cîștigat în medie 5800 de dolari, acoperind peste 50% din costurile programului.

465 jar 2

Cum ajungi acolo

Mai întîi trebuie să te înscrii, încă de la începutul anului universitar sau cît mai devreme, la sediile agențiilor sau online American Experience, Work and Travel sau Student travel. Îți alegi varianta de program, dacă vrei să începi independent sau să ai job asigurat. Înscrierea o faci pe baza cărții de identitate în original și copie și a completării unei fișe de înscriere. Aplici pentru viză, îți iei biletul de avion apoi mergi la sesiunile de orientare și informare. Înainte de a ajunge în State, pentru a avea drept legal de muncă și călătorie, ai nevoie de viza J1, pe care o obții în urma unui interviu la Ambasada SUA la București. Acolo ți se vor pune cîteva întrebări standard despre tine, ce îți dorești să faci în State și unde vei lucra.

465 jar 3

Unde poți merge și cu ce bani.

Pentru a aplica poți fi student în anul I, în an terminal, la masterat sau doctorat la o universitate de stat sau particulară, acreditată sau în curs de acreditare, să ai maxim 30 de ani, o situație școlară bună și cunoștințe medii de limba engleză, mai ales la nivel conversațional. Chiar dacă nu ești cetățean român, însă studiezi în România, poți participa la acest program. În funcție de nivelul de cunoștințe al limbii engleze, îți poți găsi și un loc de muncă pliat pe ceea ce știi să faci. Dacă ai un nivel începător de utilizare a limbii engleze și ești o persoană ordonată, poți lucra în hoteluri sau moteluri. Dacă ai un nivel avansat și îți place să comunici, poți să te angajezi ca ospătar, unul dintre cele mai căutate locuri de muncă.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top