Efectul Mandela, „dovada” existenței multiversului

Lumea pe jar Niciun comentariu la Efectul Mandela, „dovada” existenței multiversului 4353

Teoria universurilor paralele este din ce în ce mai cunoscută astăzi, iar ideea că fiecare alegere dă naștere unei noi lumi este acceptată de o parte dintre oamenii de știință. Iubitorii SF-urilor sînt unii dintre cei mai înfocați susținători ai acestei teorii, iar unul dintre argumentele acestora este efectul Mandela, un fenomen care, spun ei, este o dovadă a faptului că nu există doar un singur univers, ci o multitudine de lumi. Astfel, efectul Mandela ar fi un fenoment prin care conștiința noastră comunică cu o lume aflată în vecinătatea noastră, lume aproape identică.

Cei mai mulți dintre noi am a­vut cel puțin un moment în care eram con­vinși de o anumită realitate ca­re însă, în final, s-a dovedit a nu fi a­de­vărată. Însă cu atît mai ciudat este a­tunci cînd un grup de oameni are a­celeași convingeri ca și tine sau es­te de părere că un anumit lucru s-a în­tîmplat, chiar dacă nu este așa. A­cest fenomen în care un grup de oa­me­ni își amintește un eveniment diferit de cum s-a întâmplat în realitate poar­tă numele de „Efectul Mandela”.

Acest fenomen este creația scri­itoarei, cercetătoarei și „consultantei în paranormal” Fiona Broome, a­ceas­ta folosind pentru prima dată ter­menul în cadrul unei conferințe la care a participat în 2010. Astfel, în ca­drul acestui eveniment, mai mul­ți participanți i-au spus că sînt siguri că Nelson Mandela, președintele A­fricii de Sud între 1994 și 1999, a mu­rit în închisoare în anii `80, lucru ca­re nu era adevărat, căci Mandela a mu­rit, de fapt, trei ani mai tîrziu, în 2013. Astfel de memorii colective fal­se nu sînt singulare, forumurile de dis­cuții pe această temă prezentând o multitudine de astfel de „rea­li­­tăți” care nu s-au petrecut, dar des­pre ca­re oamenii cred cu tărie că s-au în­tîm­plat.

Ce cred cercetătorii

Oamenii de știință nu știu e­xact care este motivul apariției acestor a­mintiri false și de ce apar acestea în rîndul unor grupuri mari de oa­meni, mai ales că încă nu înțe­le­gem pe deplin cum funcționează cre­ie­rul uman.

Unii cercetători susțin că este o pro­­blemă de consolidare a unei a­min­­­tiri incomplete, cu alte cuvinte un fel de efect de tipul „telefonul fă­­ră fir”. De asemenea, acest efect ar pu­­tea avea drept cauză creșterea nu­mărului de fake news distribuite pe rețelele de socializare sau pe di­fe­ri­te canale media, știri distribuite apoi la scară largă și care denaturează a­de­vărul și, implicit, memoria colec­ti­vă, intensificînd și mai mult acest fe­no­men.

Aceste două posibile explicații sînt însă preferate de sceptici, iar iu­bitorii de SF sau oamenii de știință ca­re susțin teoria universurilor pa­ra­lele cred că Efectul Mandela se da­to­rează comunicării cu un univers a­se­mănător cu al nostru. Astfel, Broome și cîțiva oameni de știință susțin că a­cestea sînt mai mult decît „re­in­ter­pre­tări colective ale realității” și su­gerează că aceste amintiri false s-au petrecut, de fapt, în realități alterna­tive.

Cele mai populare controverse

Efectul Mandela a devenit rapid popular datorită mediatizării a­ces­­tora pe diferite site-uri și în rîndul iu­bitorilor de paranormal sau de SF. Astfel, odată cu popularizarea a­ces­tei teorii, au început să apară și o se­rie de exemple. O teorie de acest fel planează și în jurul cunoscutului se­rial „Sex and the City”, des­pre ca­re unii con­si­de­ră că s-ar numi „Sex in the City”. Deși va­ri­­anta co­rec­tă este „Sex and the City”,în­să în a­mi­n­tirea co­lec­ti­vă a mul­­­­­­tor fani ai serialului este „in the”, nu „and the”.

Un alt fenomen este legat și de o me­lo­di­e cîntată de Queen, „We Are the Cham­pions”. Mulți dintre fani sînt con­vinși de faptul că melodia se ter­mină cu versul „No time for losers, ’cause we are the champions of the world!”, însă în realitate „of the world” nu există în versul de final. Me­lodia se termină cu „’cause we are the champions”, iar asta a stîrnit o serie de reacții din partea fanilor, ca­re nu înțeleg cum pot să-și a­min­­tească greșit una dintre cele mai cu­noscute piese ale artistului.

Și dacă tinzi să nu crezi această te­orie, atunci personajul jocului Mo­nopoly, acel bărbat cu mustață ca­re aleargă cu un sac de bani, are sau nu monoclu? Aparent, Rich Uncle Pe­nny­bags, cum este denumit perso­na­jul, nu a avut niciodată unul, chiar dacă cei mai mulți dintre noi ni-l a­mintim așa.

Dacă tot nu sîn­teți con­­­vi­n­­și, atunci coada lui Pi­­­­­­ka­­chu nu are vîrful ne­­­gru, deși cei mai mul­­ți din­tre noi ne a­min­­tim de simpaticul per­­sonaj în acest fel. To­tuși, una din­­tre ex­pli­ca­ții ar pu­­tea fi faptul că vîrfu­rile u­re­chi­lor sale sînt ne­gre, iar de aceea sîntem ten­tați să credem că și coa­da are aceeași ter­mi­nație.

Cinematografia, plină de controverse

Exemple de acest fel pot fi gă­si­te peste tot, de la cărți pentru co­pii, pînă la diferite producții cinema­to­grafice. Cîți dintre noi nu ne amin­tim că Darth Vader i-ar fi spus lui Luke „Luke, I am your father”? De fapt această replică este ușor di­fe­ri­tă în film, iar Darth Va­der spune de fapt „No, I am your father”.

O altă concepție di­­­fe­ri­­tă legată de Star Wars este și faptul că C-3PO, unul dintre ro­bo­­ții din film, ar fi com­plet au­riu. În rea­li­ta­­te acesta a­re însă un pi­­cior ar­gin­­tiu, însă nici cei mai înrăiți fani nu­-și amin­tesc acest de­ta­liu despre per­sonajul filmului. Con­vin­ge­rea că per­so­najul este com­­plet auriu apare și în rîn­­dul fa­ni­lor care au citit benzile ­de­­se­nate.
Rămînînd în lumea cinema­to­gra­fiei, cîți dintre noi ne amintim re­plica „Life is like a box of chocola­tes” (Viața este ca o cutie cu cio­co­la­tă), a lui Forrest Gump din filmul cu același nume? Aparent replica nu a fost niciodată așa, ci în realitate per­sonajul a spus „Life was like a box of chocolates” (Viața a fost ca o cutie cu ciocolată). Un alt film foarte cu­nos­cut, „The Silence of the Lambs” (Tă­cerea mieilor) are, de asemenea, un moment controversat. Astfel, cei mai mulți dintre fani își amintesc că Ha­nnibal Lector ar fi spus „Hello, Cla­rice” (Bună, Clarice), fiind una din­tre replicile „celebre”. Problema es­te că personajul nu a spus ni­cio­da­tă acea replică în film, iar Ha­nnibal a spus simplu „Good morning” (Bu­nă dimineața).

În jurul producțiilor cinema­to­gra­fice se învîrt foarte multe astfel de controverse. De exmplu, „Inter­view With a vampire” (Interviu cu un vampir) este de fapt „Inter­view With the Vampire” (Interviu cu vam­pirul). Dovada acestei convingeri greșite este faptul că „Inter­view With a vampire” (Interviu cu un vam­pir) este în topul căutărilor Google, astfel cele mai multe persoa­ne au scris denumirea greșit.

O altă replică de care oamenii își amintesc greșit este și în filmul de a­ni­mație „Albă ca Zăpada”. „Mirror, mirror on the wall” (Oglindă, o­glin­dă de pe perete) este de fapt „Ma­gic mirror on the wall” (Oglindă ma­gi­că de pe perete). În mod eronat își a­mintesc și despre cea de-a doua par­te a replicii, fanii fiind convinși că es­te „Who is the fairest of them all?”, cînd, de fapt, este „Who is the fair­est one of all?”.

Indiferent care sînt explicațiile a­ces­tor diferențe, efectul Mandela a de­venit din ce în ce mai cunoscut, iar acesta alimentează imaginația fa­nilor SF de pretutindeni. Chiar și așa, cercetătorii „respectabili” cred că explicația este mult mai simplă și nu este decît o „eroare” a memori­ei noastre.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top