UAIC vrea să investească 5 milioane de euro în renovarea Corpului O

Honoris fără Causa Niciun comentariu la UAIC vrea să investească 5 milioane de euro în renovarea Corpului O 289
UAIC vrea să investească 5 milioane de euro în renovarea Corpului O

Lucrările la unul dintre proiectele de infrastructură anunțate de conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor începe din 2019. Corpul O, aflat vizavi de Corpul A al UAIC, aproape de bulevard, în stînga Corpului B, de la aceeași universitate, este o clădire aflată într-o stare avansată de degradare, care a fost declarată nesigură pentru a se putea susține mai departe cursuri în sălile acesteia. Profesorii de la „Cuza” au reclamat deficiențe de infrastructură încă din 1995, iar astăzi, la mai bine de 20 de ani distanță, va fi demarat un proiect de 5 milioane de euro care presupune transformarea clădirii într-un spațiu comun pentru unele dintre filialele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.

Conducerea UAIC a menționat că cererile pentru finanțarea acestui proiect au fost deja aprobate de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, iar reabilitarea clădirii ar trebui să înceapă în anul 2019.Inițiativa de reconsolidare a Corpului O a fost anunțată în 2016 de prof. univ. dr. Tudorel Toader, la momentul respectiv rector al UAIC, în prezent ministru al Justiției,vorbind despre un proiect care urma să vizeze mutarea unor filialele ale BCU Iași într-o singură clădire.
„În Corpul O va fi așezată o construcție în locul celei care există acum, dar nu sînt sigur care va fi structura sau suprafața acesteia. În subsol ar trebui să fie arhiva universității, apoi conducerea UAIC a gîndit ca etajele construite să fie ocupate de un spațiu modern pentru studenți, cu acces la cărți, la rafturi, cu zonă de lectură, relaxare și de interacțiune, cu infrastructură computerizată”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU).

Această clădire a UAIC ar trebui să găzduiască o parte dintre bibliotecile filiale ale BCU ale căror sedii, din lipsă de fonduri, universitatea nu a reușit să le modernizeze. Printre acestea se numără și Biblioteca Facultății de Litere care, de mai bine de zece ani, funcționează în același spațiu cu Boiblioteca Facultății de Istorie, iar încăperea a devenit deja neîncăpătoare pentru cărțile provenite de la două domenii. „La proiectul care vizează modernizarea Corpului O se lucrează de minimum un an. Acum s-au obținut avizele și se dorește ca acolo să fie un centru de biblioteci. Aceste măsuri au fost luate pentru a crea un spațiu mai modern, cu calculatoare, pentru ca studentul să nu fie nevoit să meargă pînă la sediul central pentru anumite chestiuni”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Constantin Lihaciu, decan al Facultății de Litere.

Pe de altă parte însă, directorul bibliotecii afirmă că nu știe dacă Corpul O va fi suficient de încăpător pentru a fi comasate toate filialele BCU Iași, spunînd că va urma o perioadă de consultare cu cei din conducerea universității pentru a se decide care dintre filiale să fie reamplasate în viitoarea construcție.

Reading Room, o bibliotecă în pericol

Lîngă Corpul O al UAIC funcționează de trei ani Reading Room, o bibliotecă mică, improvizată, situată la parterul clădirii, în care sînt adunate aproximativ 5.000 de cărți în limba engleză. Lect. univ. dr. Lorelei Caraman, cadru didactic la Facultatea de Litere a UAIC a înființat această sală,în parteneriat cu Ambasada SUA în România, întrucît exista un fond de carte în limba engleză la facultate pe care studenții nu puteau să îl acceseze deoarece era înghesuit în dulapuri și nu exista o indexare pentru ca operele să poată fi găsite cu ușurință.

Reading Room este considerat din punct de vedere administrativ ca făcînd parte din Corpul O. Privit din exterior, el este o cu totul altă clădire, deosebindu-se chiar printr-un stil arhitectural diferit, iar ceea ce stă între cele două clădiri este numai un depozit. În acest moment, reabilitarea clădirii Corpului O ar putea însemna desființarea sau mutarea Reading Room. „Dacă universitatea reabilitează foarte bine Corpul O este posibil ca noi să fim dislocați de acolo, adică spațiul acela să fie folosit pentru arhivă sau pentru bibliotecă. Vrem să fie modernizat și Reading Room și să ne putem întîlni cu studenții în continuare în acel spațiu. Clădirea are foarte multe probleme deoarece este frig, iar instalația nu funcționează”, a declarat lect. univ. dr. Lorelei Caraman.

Aceasta a mai adăugat și faptul că își dorește ca spațiul coordonat de ea să rămînă al studenților voluntari pentru că este singurul de acest tip de la Facultatea de Litere, unde tinerii pot desfășura activități extracurriculare, în care sînt organizate periodic cluburi de lectură, întîlniri ale unui club de politică și întîlniri cu clubul diversității, o idee a studenților Erasmus. De altfel, lect. univ. dr. Lorelei Caraman menționează că spațiul pe care îl au este și unicul loc în care ea și studenții s-au angajat față de ambasada americană să continue cu astfel de activități, cu voluntariat la bibliotecă, după ce ambasada a dotat Reading Room cu 85 de scaune cu măsuță rabatabilă.

Biblioteca de limbă engleză este acum în grija studenților voluntari, care vin în fiecare săptămînă acolo pentru a împrumuta cărți, pentru a organiza dezbateri, workshopuri cu studenți și profesori străini, iar o eventuală evacuare a spațiului bibliotecii înseamnă o problemă pentru ei. „E managementul studenților și la asta voiam să ajung în anul acesta, ca ei să își organizeze singuri aceste activități, să se întîlnească și să facă lucruri propriu-zise. Încercăm să extindem paleta de activități la care poate să participe oricine este interesat. Vrem să facem un club de dezbateri și, din cîte știu, nu există un alt spațiu pentru noi în afară de cel pe care îl avem acum, vizavi de Corpul H. Dificultatea ar apărea dacă am fi evacuați din acel spațiu pentru că e vorba de sălile de seminar pe de o parte și de activitățile pentru care ne-am angrenat cu ambasada americană, pe de altă parte”, a mai adăugat lect. univ. dr. Lorelei Caraman.

de Claudia Cociug
de Diana Marcu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top