Taxele de școlarizare la universitățile din lume: 30.000 de dolari în SUA, gratuit în Danemarca

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Taxele de școlarizare la universitățile din lume: 30.000 de dolari în SUA, gratuit în Danemarca 85

Cea de-a XXIII-a ediție a tîrgului de universități Romanian International University Fair (RIUF) a adus la Iași, joi, 11 octombrie 2018, mai mult 60 de expozanți. Pe lîngă reprezentanți ai universităților, studenții au avut ocazia să întîlnească și reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale care tratează probleme precum clima sau drepturile animalelor. La Congress Hall, Palas, unde a avut loc tîrgul, au fost prezenți și consilieri în educație de la diverse organizații specializate în acest domeniu, care i-au ajutat pe tineri să înțeleagă mai bine detaliile legate de înscriere, taxe de școlarizare și actele necesare pentru a urma cursurile unei universități, indiferent de țara în care aceasta se află. Au fost universități din Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Elveția și România, care și-au prezentat diversele programe de studii pentru licență, master și doctorat. Dacă în Danemarca, viitorii studenți au aflat că nu trebuie să plătească taxe pentru studiile universitare, pe când în SUA sunt cele mai mari taxe, ajungând și al 30.000 de dolari pe an.

Ediția din toamna acestui an a RIUF s-a desfășurat în patru centre universitare: București (6-7 octombrie), Cluj-Napoca (9 octombrie), Iași (11 octombrie) și Timișoara (13 octombrie). La tîrgul din Iași au fost prezenți peste 60 de expozanți, printre care s-au numărat atît reprezentanți ai universităților bine cunoscute din Marea Britanie precum „University College Birmingham”, „University of Essex”, „University of Greenwich”, cît și din țări precum Olanda, Elveția sau Danemarca. Majoritatea acestora s-au axat pe domeniul științelor aplicate sau management.

„Noi ne-am dori ca la RIUF elevii și studenții să afle informații legate de oportunitățile pe care le au, adică destinațiile, țările în care poți să te duci, cît și să se familiarizeze cu cîteva nume ale universităților pe care le pot alege pentru a-și continua studiile superioare. Ce ne dorim noi este să obținem o reacție precum: «uite, am auzit de universitatea asta pentru că am văzut-o la RIUF și am și vorbit cu cineva de la universitatea respectivă care mi-a prezentat ceva din vibeul acesta academic. M-am prins cam cum e acolo și ce mi-ar plăcea să studiez »”, a declarat Mădălina Belcescu, unul dintre organizatorii RIUF și consilier EDMUNDO, serviciu care oferă informații și asistență gratuit pentru admitere la instituțiile de învățămînt superior din Europa.

Învățămîntul superior se plătește în afară

Universitățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au fost cele care au ocupat cele mai multe standuri și în acest an, asta pentru că, așa cum afirmă și organizatorii, acestea sînt cel mai adesea opțiunea principală a unui student care vrea să-și continue studiile în afara României. „Marea Britanie e cea mai căutată destinație pentru că are și o diversitate foarte mare de domenii și s-ar putea ca în cadrul aceleași universități să găsești facultăți foarte diferite, motiv pentru care e atît de populară”, a mai adăugat Mădălina Belcescu. Ceea ce-i oprește însă pe mulți dintre doritori să facă pasul decisiv și să-și continue studiile într-un loc precum Marea Britanie sînt costurile ridicate reprezentate de taxele de școlarizare. Spre exemplu, atunci cînd vorbim de „University of Essex”, cheltuielile pot crește de la 3.080 £/an (adică aproximativ 16.000 de lei), pînă la 4.620 £/an (aproximativ 25.000 de lei). Olanda este și ea destul de asemănătoare cu Marea Britanie atunci cînd vine vorba de taxele de școlarizare, un student fiind nevoit să plătească, în medie 3.000 €/an adică aproximativ 14.000 de lei/an.

La polul opus se regăsesc universitățile din Danemarca, țară care oferă studii superioare gratuite la toate instituțiile de învățămînt superior. Consilierii EDMERICA, serviciu ce oferă consiliere și asistență gratuită pentru admiterea la instituții de învățămînt superior din Statele Unite ale Americii, au informat elevii interesați să studieze peste ocean de sumele imense pe care trebuie să le investească. Anual, un student înscris la o universitate din SUA plătește aproximativ 30.000 de dolari însă și în acest caz există, desigur, burse la care studentul ar putea aplica pentru a fi scutit de măcar 10% din costuri.

Acestea reprezintă doar taxele de școlarizare, excluzînd deci transportul, cazarea și restul lucrurilor de care un student mai are nevoie. „În general costurile de trai sînt cam la fel peste tot în destinațiile pe care le punem noi la dispoziție, poate că Elveția e mai scumpă, să spunem, dar 700 de euro e o sumă medie de care un student are nevoie ca să locuiască o lună în Marea Britanie, Danemarca sau Olanda. S-ar putea ca în Suedia să fie puțin mai mult, totuși”, a mai menționat Mădălina Belcescu.

Există, totuși, și o opțiune destul de avantajoasă pentru cei care optează în continuare pentru a-și termina studiile într-o țară cu taxe de școlarizare atît de ridicate, și anume un împrumut guvernamental pe care studenții îl pot returna în condiții favorabile, pe parcursul a 30 de ani, doar după ce și-au terminat studiile și s-au angajat.

Posibilități multiple

De cînd grupul EDUCATIVA a înființat serviciile EDMUNDO și EDMERICA, reprezentanți ai acestora sînt mereu prezenți la RIUF. Aceste două servicii le oferă studenților posibilitatea de a-și alege un consilier care să-i ajute să-și găsească domeniul dorit într-o universitate parteneră RIUF, urmînd să le dea toate detaliile despre datele de înscriere la universitatea respectivă, cît și lucrurile de care va avea nevoie pentru a se înscrie, creînd astfel o punte de legătură între student și universitate. Dezavantajul acestor două servicii este că ele nu-și pot oferi ajutorul decît celor interesați să aplice la studii în limba engleză, urmînd ca cei interesați de o universitate din Germania sau Franța, spre exemplu, să nu aibă la cine apela în cazul în care au nevoie de cîteva explicații concrete legate de respectivele instituții de învățămînt superior.

Tîrgul oferă o paletă largă din care un elev poate alege printre multitudinea de universități care se axează, în principiu, pe studii antreprenoriale. Se pot găsi totuși și studii aparte, cum ar fi „Terapie Muzicală”, unul dintre domeniile unei universități din Marea Britanie. Pe de altă parte, „Business&Hotel Management School” din Elveția oferă un cu totul alt program de studiu decît cel tipic, astfel încît pe parcursul celor trei ani de studii, studentul va face cursuri teoretice timp de șase luni, urmînd ca pe celelalte șase să și le petreacă într-un internship plătit.

RIUF rămîne un tîrg de universități care le oferă participanților șansa de a avea discuții directe cu reprezentanții instituțiilor de învățămînt superior din străinătate, dar și cu a celor din România. Prima ediție a acestui tîrg a fost derulată în 2004, iar de atunci numărul expozanților și ofertelor prezentate a început să crească. De-a lungul anilor RIUF a ajuns să fie cel mai mare târg de universități internaționale din România, oferind o diversitate de oferte, avînd loc în mai multe orașe din țară (București, Cluj, Iași, Constanța și Timișoara).

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top