Coșul de gunoi al Internetului, singurul loc cu intimitate

Lumea pe jar, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Coșul de gunoi al Internetului, singurul loc cu intimitate 86

Inima 4chan-ului este board-ul random.

Deși Internetul devine din ce în ce mai mult un loc unde ideea de intimitate este ceva al trecutului, mai sînt cîteva pagini care-ți garantează într-o măsură destul de mare, dacă nu superi pe nimeni, anonimatul. Una dintre acestea este 4chan, printre primele 1.000 de siteuri din lume (#732 conform alexa.com), o platformă cu peste 800,000 de vizitatori unici pe zi la nivel global. Chiar dacă aspectul este învechit, de forum, 4chan și „inima” lui, /b/, atrag prin faptul că site-ul „nu are memorie” și fiecare postare e anonimă, lăsînd loc umorului negru, incorectitudinii politice și farselor uneori la nivel global.

464 jar 4

4chan este un site construit du­pă modelul Futuba Channel, un ima­ge­board japonez. Lansat la 1 oc­tom­brie 2003, găzduia la început în mare parte poze și discuții cu și des­pre manga și anime. Cu timpul, platforma s-a extins și a devenit mai populară, fiind acum îm­păr­ți­tă în 63 de board-uri în șase mari categorii: Japanese Culture, In­te­rests, Creative, Adult, Other și Misc (Miscellaneous), dintre care do­uă sînt „Not safe for work” (NSFW): Adult și Misc. Tatăl acestui site controversat e Christopher Poole (cu­noscut și după nickname-ul „moot” și multe variații ale aces­tuia), un tînăr din New York care avea doar 15 ani cînd a lansat 4chan.

Una dintre caracteristicile de bază ale site-ului este că, așa cum spune și fondatorul său, „nu are memorie”, în sensul că nu reține date. Fiecare om care intră și pos­tează e anonim, iar platforma nu are sistem pe bază de utilizatori cu cont – singurii care se pot loga fiind adminii (moderatorii) – sau arhivă. Astfel, după discursul TED din 2010 al lui Christopher Poole, în care acesta sublinia importanța si­te­urilor ca 4chan, unde infor­ma­ția postată este anonimă, spre deo­se­bire de platforme ca Facebook sau Twitter, un jurnalist brazilian de la un cotidian din Sao Paolo spunea că „4chan provoacă toate conven­ți­i­le Internetului: este, de u­nul singur, opoziția la Google, siteuri de socia­li­zare și bloguri”. De­sigur, un site care oferă o asemenea libertate atra­ge un spectru larg de utilizatori: de la doctori sau ingineri care caută doar un loc unde să-și exprime opiniile pertinente pe diverse subiecte pînă la ciudați psihotici de care te amuzi, dar speri să glumească.

1. Să nu vorbești despre /b/

Inima 4chan-ului este board-ul /b/ – random. A fost primul board creat și cară aproximativ o treime din traficul întregului site. /b/ este cea mai mare fabrică de meme și catchphrases de pe Internet. Deși mulți au auzit de lolcats, trollface, pedobear sau „Rickrolling” de pe platforme mai noi și mai populare acum (9gag, memebase, Reddit), toate s-au născut pe /b/.

Deși boardurile de pe 4chan au un set de reguli generale, care se aplică pentru toate, și cîteva reguli individuale pentru fiecare board, acestea sînt mai mult sau mai puțin ignorate. Utilizatorii și-au scris însă propriul set de reguli, pe care le-au denumit „The rules of the Inter­net” (en.: „Regulile Inter­ne­tu­lui”), iar primele două sînt „1. Să nu vorbești despre /b/” și „2. Să NU vorbești despre /b/” ( po­si­bi­lă alu­zie la Fight Club).

14. Nu te certa cu trolii – înseamnă că au cîștigat

Tot de aici au pornit și cîteva farse celebre. De exemplu, în 2009, Chris­to­pher Poole a fost ales cîș­ti­gătorul topului „Cele mai influente 100 de per­soane din lu­me” organizat de revista „Time”, întrecînd per­soane ca Barack Obama, Oprah Win­frey sau Vladimir Putin, mulți sus­ți­nînd că procesul de votare a fost compromis de către utilizatorii 4chan. În 2012, cîntăreața Taylor Swift a organizat un concurs prin care școa­la care primea cele mai mul­te voturi urma să găzduiască un concert gratuit al ei. Auzind de aceasta, utilizatorii /b/ s-au mobilizat să adu­că pe primul loc în concurs o școală pentru copii surzi. Deși organizatorii au scos in­s­ti­tu­ția în vorbă din competiție, cîn­tă­rea­ța și sponsorii au donat 50,000 de dolari respectivei școli. Astfel, umorul ne­gru al celor de la 4chan a avut și-un efect pozitiv.

464 jar 1

Statistici despre utilizarea site-ului 4chan.

32. Trebuie să ai poze pentru a-ți dovedi afirmațiile

Din cînd în cînd, /b/ are și un rol justițiar. În februarie 2009, de exemplu, un copil din Oklahoma care posta clipuri pe YouTube în care-și chinuia pisica i-a înfuriat așa tare pe utilizatori, încît aceștia nu s-au lăsat pînă nu au aflat adre­sa puștiului, pe care au dat-o mai departe poliției. În con­se­cin­ță, co­pi­lul a fost arestat și pisica dusă la un veterinar pentru a fi tratată. Mai mult, din cînd în cînd oa­me­nii pos­tează pe /b/ că ur­mea­ză să pună la cale un atentat și, fie că e doar o glumă sau e ceva se­rios, de multe ori utilizatorii în­cearcă să afle adresa și alte in­for­ma­ții despre potențialul terorist și să lucreze cu poliția pentru a-l prinde.

33. Lurk* more – nu e niciodată de-ajuns

Umorul de pe /b/ nu în­seam­nă nimic pentru un utili­za­tor nou, care cel mai pro­ba­bil nu va înțelege nimic din glu­mele de nișă și umorul ne­gru cînd va intra pri­ma dată. De aici și regula – cu cît vei petrece mai mult timp pe site, citind și „studiind” în li­niș­te, cu atît îl vei înțelege mai bine, deși niciodată în­dea­juns. Ai putea să te mai documentezi pe Ency­clo­pe­dia Dra­ma­tica, un wiki satiric și un fel de loc de inițiere pentru novicii de pe /b/, însă și aco­lo se aplică regula:

20. Nimic nu trebuie luat în serios

4chan e multe. Dacă in­tri pe /pol/ (Politically In­co­rrect) îți poți ex­pri­ma în voie părerile politice, iar pe /fit/ (Fitness) poți afla ce dietă ți se potrivește pen­tru a slăbi.

E locul unde gă­sești explicații detaliate des­­pre ce să faci pînă ajun­­ge ambulanța dacă ci­neva a fost împușcat și în a­ce­lași timp e locul unde ai șanse să convingi pe cineva să-și taie un deget pentru 100 de dolari prin Pay­Pal.

464 jar 2

Dicționar /4chan/:

Imageboard: un tip de forum care funcționează în mare parte pe baza postării de imagini, uneori acompaniate de text;
Manga: benzi desenate japoneze;
Anime: animații japoneze;
Memă: în cultura de Internet, o memă este un concept care se propagă repede de la un individ la altul, sub forma unei poze (uneori acompaniată de text), a unei replici, a unui clip etc;
Catchphrase: „lozinci” ale culturii de Internet;
Troll: în cultura de Internet, un troll este o persoană care face farse sau postează lucruri în dezacord sau doar în afara subiectului cu
To lurk: a se furișa, în cultura de Internet, a citi cu regularitate conținutul unui site fără a posta sau a contribui cu ceva

464 jar 3

Publicul 4chan. Top primele cinci țări.

Pentru o navigare cît mai lină, alte reguli de luat în seamă:

11. Toate argu­men­tele ta­le alese cu grijă pot fi ignorate cu ușu­rin­ță
18. Tot ce poate fi eti­­che­tat, poate fi dis­pre­țuit
21. Conținutul o­ri­­gi­nal e original doar pen­tru cî­te­va se­cun­de, după care devine vechi
36. Mereu vor fi ches­­tii și mai ciudate și gre­șite decît ce ai văzut mai de­vre­me.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top