Studentii romani joaca la bursa in Europa

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Studentii romani joaca la bursa in Europa 22

Marea Britanie, Germania, Franta, sau, de ce nu, Belgia si Luxemburg, toate urmarite cu ochi de student. Bursele in strainatate, studiile masterale sau doctorale nu sint nici pe departe o moda. Nu sint intotdeauna expresia dispretului fata de sistemul de invatamint din Romania, ci deriva din credinta ca diplomele de peste granita vor aduce un avantaj semnificativ in cautarea unui job, acasa sau poate in tara de adoptie. Oportunitatile pe care ti le poate oferi statutul de licentiat intr-o lume indepartata sint incontestabile. La fel este si experienta de viata printre membrii altor culturi, nedespartiti de bariere.

Peste drum de Turnul Eiffel

La nici citeva luni de la intoarcerea ei in tara, Alexandra, bursiera a statului roman prin programul Socrates-Erasmus si-a conturat alte vise cu studii postuniversitare si mastere in strainatate. “E greu, odata ce ai participat la cursuri peste granita, sa nu incerci sa-ti creezi alte legaturi, printr-un master sau stagiu de formare profesionala”. Studenta in anul al treilea la Facultatea de Litere, Alexandra spera la o cariera intr-una din intreprinderile mari din Spania, eventual in relatii publice sau publicitate. Drumul pe care si l-a ales la sfirsitul facultatii nu este nici pe departe unic, cei mai multi absolventi incercindu-si sansa dincolo de spatiul romanesc, cu precadere in tarile francofone.

De exemplu, Ecole Normale Superieure din Paris a lansat deja o serie de burse de formare postuniversitara pentru trei ani la Paris, incepind din toamna lui 2008. Daca, in principiu, criteriile de selectie nu sint excesiv de severe, candidatii trebuind sa-si completeze un dosar de inscriere la cele doua specializari – stiinte reale sau umanistice – probele de admitere demonstreaza ambitia profesorilor francezi de a reuni in acelasi amfiteatru cei mai buni studenti de pretutindeni. Data limita pentru trimiterea dosarului este 16 martie a.c., insa, inainte de aceasta, candidatul trebuie sa fie sigur ca intruneste toate conditiile impuse de universitari. Asta pentru ca institutia este una dintre cele mai valoroase din intreaga Europa; examenele vor consta din trei probe, orale si scrise, din cele mai variate domenii. Asadar, candidatul trebuie sa analizeze posibilitatea de exclude limba latina de pe lista posibilelor materii de examen. Poate fi chiar proba eliminatorie. Un atu constituie si atestatul de limba, celebrul DALF care insa il va ajuta pe student sa se descurce in fata comisiei evaluatoare.

ENS nu este singura institutie de invatamint superior care ofera mobilitati gratuite pentru cursantii din Romania. Pe freestudiesa-broad.blogspot.com, tinerii pot gasi o serie de oferte dintre cele mai atractive, inclusiv competitii pe diverse teme, cum este cea organizata de Ministerul Culturii din Spania, care decerneaza premii pentru scurt metraje, fotografie, arta video, si web design, creatiile din aceste domenii avind ca tema centrala dialogul dintre culturile europene. Concursul face parte din programul 2008 – Anul European al Dialogului Intercultural si este deschis artistilor din toata lumea si de toate virstele. Esentiala este o doza puternica de ambitie, iar bursa ori masterul in strainatate va deveni un vis implinit. Pe aceeasi pagina web, sint expuse zeci de oferte de studii in strainatate, postuniversitare sau burse si stagii de formare in tarile Uniunii Europene. Astfel este programul austriac “Artists in Residence” ce acorda o bursa de trei luni la Viena in valoare de 3000 de euro lunar, asigurind totodata cazarea si prezentarea lucrarilor sejurului acoperit de bursa.

Dorintele unui bursier de profesie

Catalin poate spune ca este un impatimit al excursiilor si al studiilor in universitati straine. Poate si pentru ca “invatamintul acolo este altfel. In momentul in care termini o facultate, poti spune ca esti cu adevarat as in domeniul pe care ti l-ai ales”. A terminat Facultatea de Drept de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, s-a hotarit sa urmeze si in tara un master, dar inainte de inscriere si-a uitat intentiile fara nici cea mai mica umbra de regret. Impreuna cu un alt prieten a optat pentru o bursa in Franta prin programul Copernic, chiar daca initial ar fi vrut sa plece in Germania sau in Marea Britanie. Regatul Unit impune insa conditii mai drastice pentru studentii straini, care suporta integral costurile sederii si ale cursurilor. Numai la Universitatea din Aberdeen, Scotia, studentii Uniunii Europene acceptati la cursuri achita in genere o taxa de scolarizare de cel putin 3420 de lire pe an, la care se adauga cheltuielile de intretinere si de cazare in Marea Britanie. Pentru a fi admis la un master in Regatul Unit, o conditie esentiala este detinerea unui atestat de limba, precum Cambridge sau International English Language Testing System (IELTS). Exista si posibilitatea de a fi admis in urma unui proiect de studiu foarte bine intocmit, insa sansele de a fi acceptat in urma prezentarii acestuia in fata unei comisii sint destul de reduse.

Dincolo de inconvenientul financiar, invatamintul britanic le garanteaza studentilor, una dintre cele mai solide formari, in toate domeniile. University of London, Manchester, Glasglow, Roehampton, Bristol, National Council for Drama Training sint doar citeva institutii care asigura cursantilor una dintre cele mai variate programe de formare, master sau doctorat.

Daca in goana ta pentru diplome te hotarasti sa alegi Germania drept “gazda”, cel mai convenabil e sa optezi pentru bursele DAAD, ce se refera la cursurile universitare de vara, la bursele pentru intocmirea lucrarii de diploma pentru studentii facultatilor de germanistica sau la bursele de studiu speciale pentru absolventii din domeniul stiintelor economice. In primul caz, se are in vedere perfectionarea limbii si a limbajelor speciale intr-una din universitatile de pe teritoriul tarii amintite. Cea de-a doua oferta a Serviciului German de Schimb Academic se adreseaza in principal studentilor de la sectia de translatori, carora li se ofera posibilitatea de a-si intocmi lucrarea de diploma in cadrul sederii lor pe o perioada scurta, intre una si trei luni, la o institutie de invatamint superior, lucrare ce va fi predata si sustinuta la universitatea din tara de origine. A treia varianta de cursuri o reprezinta bursele pentru absolventii din domeniul stiintelor economice care au posibilitatea de a absolvi un ciclu post-universitar sau de masterat la Universitatea din Trier (Magister/Magistra der Wirtschaft) si cea din Posdam (Master of Economics and Business).

Un ajutor generos din partea Ministerului

La rindul lui, Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului (MEdCT), prin Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate, a stabilit mobilitatile pentru anul universitar urmator, 2008-2009, indiferent de forma de invatamint: stagii universitare si postuniversitare, burse de cercetare acordate in baza documentelor de colaborare bilaterala sau garantate in mod unilateral de alte state (http://www.roburse.ro). Din prima categorie fac parte cursurile universitare si postuniversitare cu durata de 2-10 luni; participarea la concursul national are ca scop obtinerea unei finantari din partea statului roman pentru efectuarea stagiului de studii sau de cercetare in strainatate la universitatile la care au fost acceptati in urma demersurilor personale. MEdCT va asigura cheltuielile de transport international pina la locul de stagiu si retur, o singura data pe toata durata cursurilor, precum si cheltuielile de intretinere a bursierului in strainatate acordindu-i totodata un cuantum lunar de pina la 1000 de dolari, in functie de costurile estimate de institutia primitoare. Pentru a beneficia de una dintre oportunitatile puse la dispozitie de minister, studentul va trebui sa-si depuna dosarul de candidatura pina la data de 21 martie 2008.

Bursele din a doua categorie sint atribuite pentru stagii de cercetare postuniversitara si postdoctorala sau studii complete universitare, de masterat sau doctorat. Candidatii isi vor prezenta dosarul de candidatura la Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate, urmind a fi acceptati sau nu de partea externa. MEdCT asigura si in acest caz transportul international din Bucuresti pina la locul de stagiu si retur, o singura data pe an universitar si burse in valuta in functie de cuantumul pe tari aprobat prin ordinul ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Aara primitoare poate acoperi cheltuielile de scolarizare, de intretinere in strainatate, asistenta medicala in caz de urgenta si transport intern. Dintre tarile care au incheiat acorduri bilaterale cu Romania, in domeniul burselor de studii sau de cercetare, mentionam: Azerbaidjan, Armenia, Belgia (pentru partea valona), Grecia, Italia, Luxemburg, Nigeria, Norvegia, Polonia, Pakistan si Siria.

Pentru tinerii indecisi, trebuie precizat ca o scurta vizita pe forumul de discutii romstudyabroad de pe yahoo.com va creiona alte si alte posibilitati de a calatori in tara preferata. De fiecare data cu diploma in rucsac.

Catalina SCULITA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top