Schimbarea la fatada a caminelor se lasa asteptata

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Schimbarea la fatada a caminelor se lasa asteptata 105

Locurile in camin nu vor fi niciodata suficiente. Campusurile sint aglomerate, Iasul reusind sa gazduiasca aici mai putin de jumatate dintre studenti. Pentru acestia, oferta este variata, in functie de medie si de buget. Unii au apa calda cu portia, altii au cablu TV si termopane. Numarul norocosilor care vor prinde un loc in camin va creste pe viitor. Asa promit universitatile. Renovarile sint in toi, iar noi camine se afla in stare de proiect.
Anul acesta, din cei aproximativ 43.000 de studenti din afara Iasului,  doar 18.000 au primit cazare in campusurile universitatilor de aici. Ceilalti fie merg sa stea in chirie, fie vor astepta inca doi ani pentru a prinde un loc in viitoarele camine pe care universitatile promit sa le construiasca.

UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA”

In momentul de fata, peste 34.000 de studenti urmeaza cursurile Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Acum, cursantii celor 15 facultati ale UAIC au la dispozitie, pentru cazare, trei complexe si doua hoteluri studentesti: “Titu Maiorescu”, “Codrescu”, “Tirgusor-Copou”, respectiv “Akademos” si Centrul de Schimburi Internationale “Gaudeamus”. Cele mai multe locuri disponibile se gasesc in “Titu Maiorescu”, aici fiind cazati, in cele patru camine, peste 2200 de tineri. Cu locurile din  “Codrescu” si “Tirgusor-Copou”, UAIC ofera studentilor spre cazare 5318 locuri. Cu toate acestea, din totalul de cereri pentru un loc in camin, depuse la secretariatele facultatilor de la “Cuza”, Universitatea nu a putut solutiona decit 41% dintre acestea.

“Cuza” nu are destule camere

La inceputul acestui an universitar, 12.871 tineri au solicitat un loc in camin. Cu tarifele de cazare cele mai mici sint “Titu Maiorescu” si “Codrescu”, 105 lei pe luna. Stau cinci in camera, iar grupul sanitar si bucataria sint la comun pe fiecare palier.  Doar in caminul C11, unde locuiesc familisti, doctoranzi si angajati ai UAIC, pentru cazare se platesc 125 de lei.

In “Tirgusor Copou”, tariful variaza de la 200 la 240 de lei, in functie de numarul de studenti cazati intr-o camera.

Cel mai mult platesc cei din Hotelul studentesc “Akademos” (630 de lei pe luna) si Centrul de Schimburi Internationale “Gaudeamus” (490 de lei lunar). In camerele din aceste camine, dotate cu bai proprii, aparate de aer conditionat, telefon fix si televizor.

Camin nou, intr-un an

Momentan, singurul camin aflat in revoare la UAIC este C3, din Complexul “Tirgusor-Copou”. Aici, abia din luna ianuarie 2009 vor fi cazati studenti, doar in primul tronson, celalalt urmind sa fie dat in folosinta din luna aprilie. Pina acum, in “Codrescu” au fost schimbate timplaria si geamurile, iar in “Titu Maiorescu” a fost modernizata reteaua termica. Din lipsa de fonduri, caminele din acest complex vor intra in renovare vara viitoare,

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “GR. T. POPA”

In acest an universitar, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) a pus la dispozitia studentilor sai aproximativ 2500 de locuri de cazare in cele cinci camine proprii. In “Codrescu” se gasesc E1 si E5, cu o capacitate totala de 751 de locuri. In E1 sint 84 de camere, iar in E5 locuiesc, in cele 129 camere, 420 de studenti.

Atit in “1 Mai”, situat pe strada “Petre Andrei” cit si in “1 Decembrie”, de pe strada Sarariei, se gasesc cite doua camine, construite in perioada 1956-1961. Capacitatea totala este de 1336 locuri in cele 357 de camere. O alta constructie destinata cazarii, construita in 1991, este C9, de pe Soseaua Nationala. Aici sint 70 de garsoniere si 15 apartamente, cu 226 de locuri. Anul acesta insa, din cauza renovarilor, in caminele de la Medicina au fost cazati cu 300 de studenti mai putin.

Apartamente de lux pentru medicinisti

La UMF, din acest an au inceput lucrarile de modernizare a caminului B din Complexul “1 Mai”, iar din 2009 se va construi un nou camin pe strada “Petre Andrei”. Lucrarile vor dura pina in 2011. “Rezultatul final poate fi diferit de datele  pe care ni le-am propus noi, poate avea chiar si  opt etaje, vom vedea pe parcurs, noi inca n-am primit actul oficial de la Primarie. Acesta este intr-adevar proiectul nostru propus: 160 de locuri, 5 etaje, apartamente de o camera, insa nu putem zice ca asa va fi. Fondurile de constructie au venit din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar UMF a platit din fonduri proprii planul urbanistic zonal, studiul de fezabilitate si proiectare. Estimarile initiale ale costurilor sint de 60 de miliarde de lei, insa ele se pot modifica pe parcurs”, a declarat ec. Dana Drugus, director general administrativ al UMF.

UNIVERSITATEA TEHNICA “GHEORGHE ASACHI”

Cu o suprafata de 160.000 de metri patrati, campusul “Tudor Vladimirescu” al Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” (UTI) din Iasi are cele mai multe camine si cel mai mare numar de studenti cazati. Din totalul de 10.000 de cereri, anul acesta au fost solutionate aproape 7600. Capacitatea normala este de 8106 locuri, dar anul acesta a fost redusa, deoarece au intrat in renovare caminele T6 si T21.

Tarifele se stabilesc in functie de repartizarea studentilor la taxa sau la buget si de cheltuielile lunare pentru utilitati ale caminului respectiv. “Depinde de cum se organizeaza fiecare universitate in parte. Daca sint cheltuieli mai mari la utilitati, asa vom calcula si noi tariful. Este variabil. Apoi, cheltuielile sint impartite intr-o camera la patru. Daca acelasi spatiu este locuit de doi, cheltuielile vor fi mai mari”, a explicat ing. Gheorghe Gheorghita,  directorul Directiei Servicii Studentesti a UTI. Singurul camin cu regim hotelier este T20, scara B, scara A fiind locuita de familisti. O sursa suplimentara de finantare pentru universitate o reprezinta contractele de inchiriere semnate cu agentii economici care, in momentul de fata, detin 30 de spatii. Din suprafata totala a acestui complex, 11.119 metri patrati sint ocupati de Complexul comercial “Iulius Mall”.

Renovari pe hirtie

In Campusul “Tudor Vladimirescu”, caminele T6 si T21 se afla, momentan, in renovare. “Capacitatea de cazare in T6 va scadea de la sase la patru locuri. Se va reduce numarul de locuri cu o treime, vor fi doar 260”, a declarat ing. Gheorghe Gheorghita, directorul DSS. Se asteapta ca acesta sa fie deschis la inceputul anului universitar urmator. Pentru lucrarile de reabilitare a celor doua camine, Universitatea Tehnica a primit de la Ministerul Educatiei, Tineretului si Cercetarii (MEdCT) peste 11 milioane de lei. De asemenea, anul viitor, in functie de banii primiti de la MEdCT, vor intra in renovare caminele T8 si T9.  In celelalte, singurele schimbari au fost doar instalarea de camere video si igienizarile din fiecare vara.

Un alt camin care a fost reabilitat este T17. Anul trecut, s-a deschis Corpul A si, incepind din octombrie a.c., si celelalte doua corpuri au intrat in functiune. Mai nou, conducerea doreste sa imprejmuiasca campusul cu un gard, pentru a limita accesul persoanelor straine. “Aici inca se lucreaza la proiect, sintem intabulati, avem avizul cadastral. Acum, proprietarul are dreptul sa-si incercuiasca proprietatea. Dar cind va avea loc nu stiu exact pentru ca acum  nu am primit bani si inca se lucreaza la documentatie”, a adaugat  ing. Gheorghe Gheorghita.

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA “ION IONESCU DE LA BRAD”

Conducerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) sustine ca a acoperit in totalitate cererile de cazare depuse la inceput de an. In total, sint patru camine, cu 376 de camere. Tarifele variaza in functie de repartizarea taxa – buget, sau de numarul de studenti din camera. De exemplu, in C2 un bugetar plateste 90 de lei, iar cel de la taxa 160 de lei, pentru o camera cu cinci locuri.

Cazare la mansarda si in subsol

Pentru studentii din Agronomie, conducerea Universitatii are in vedere construirea unui nou camin, alaturi de cele patru deja existente. “Fondurile sint bugetare, ele ajung la 13 milioane de lei, proiectul va dura 18 luni, dar noi vrem sa ajungem la 12 luni. Vor fi 350 de locuri, camerele vor fi numai de doua sau trei locuri, iar aici se vor muta cei care stau acum cu inca patru sau cinci in camera”, a declarat ing. Adrian Neagu, directorul general administrativ al USAMV. Anul acesta caminul C4 a intrat in renovare si majoritatea camerelor sint deja ocupate. In urmatoarele saptamini se vor  incheia lucrarile la mansarda  si subsol, unde vor fi cazati alti studenti. Celelalte cladiri din campus vor intra in procesul de modernizare, abia  dupa ce va fi gata noul camin, astfel incit sa nu existe un deficit de locuri.

UNIVERSITATEA DE ARTE “GEORGE ENESCU”

Studentii de la Universitatea de Arte “George Enescu” au un singur camin la dispozitie: C1, din cartierul Bularga, cu numai 220 de locuri. Cit despre conditii, studentii stau cite cinci intr-o camera cu baie proprie, iar bucatariile sint pe fiecare palier. Tariful este si aici diferentiat: pentru un loc intr-o camera cu cinci paturi, cel de la buget plateste 135 lei, pe cind cel de la taxa achita 272 de lei. Intr-o camera cu doua locuri, sumele variaza de la 205 lei la 342 lei.

***

In momentul de fata, conducerile universitatilor asteapta desemnarea viitorului ministru al Educatiei pentru a vedea daca vor primi fondurile necesare. Lista este lunga, iar pina cind studentii isi vor cara bagajele in viitoarele hotelurile studentesti din “Titu Maiorescu”, mall-ul se va mari de doua ori.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top