O cameră de cămin, prima casă a studenților căsătoriți

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la O cameră de cămin, prima casă a studenților căsătoriți 4644
Caminul T20 își așteaptă studenții

Studenții familiști care au ales să urmeze cursurile în Iași la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sau la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” au la dispoziție camere speciale organizate de instituțiile de învățămînt superior în cămine speciale. Doar cei de la Agronomie și Arte, care au întemeiat o familie, trebuie să își găsească o garsonieră la un preț bun, eventual și cît mai aproape de facultate. Însă și la universitățile care au pregătite cămine speciale, locurile se găsesc greu, prioritate avînd soții studenți sau care lucrează în universități.

În cazul Universității Tehnice, în T20 și T21 sînt cazați doar studenți familiști, în T16 aceștia au prioritate, în timp ce T8 este de rezervă, în cazul în care locurile disponibile din celelalte trei camine se ocupă.

„Nouă ne convine să stăm în cămin pentru că sînt costurile mici și reușim să strîngem bani pentru alte lucruri, dar și pentru socia­li­za­re”, a declarat Ana, studentă la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Un motiv întemeiat pentru care studenții ca­re s-au căsă­to­rit și mai au copii aleg să stea la cămin este faptul că puse cap la cap, cheltuielile cu chiria și întreținerea sînt mult mai mici.

În cazul Universității Tehnice „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TU­IAȘI), aceasta a pregătit pentru stu­denții cu fami­lie patru cămine în Campusul Tu­dor Vladimirescu. În T20 și T21 sînt cazați doar studenți familiști, în T16 aceștia au priorita­te, în timp ce T8 este de rezervă, în cazul în care locurile disponibile din celelalte trei cămine se ocupă.

T20 și T21 sînt amenajate special pentru studenții care și-au în­te­meiat o familie încă din timpul fa­cultății. Astfel că ambele cămine au cîte 29 de garsoniere care sînt echipate atît cu bucătărie, cît și cu baie. Nu le lipsește Internetul, ca­blul TV și nici supravegherea vi­deo, însă nu au spălătorie, ca în că­mi­nul T8. Acestea, împreună, pot de­ve­ni „casă” pentru 58 de familii. În căminul T16, condițiile nu sînt la fel de bune, aici sînt 132 de camere și ar putea adăposti tot atîtea fami­lii, au în cameră baie și o chiuvetă, bu­cătăria fiind pe palier. Pentru T20 – T21 studenții familiști sub­ven­ționați plătesc 180 de lei pe lună, iar pentru T8 sau T16, în aceleași con­diții, vor achita 140 de lei pe lună.

Studenții familiști de la TUIAȘI pot obține o garsonieră sau o ca­me­ră în aceste cămine dacă ambii sînt la o facultate din cadrul uni­ver­sității. Cererea trebuie făcută de bărbat. La dosar trebuie nea­pă­rat anexate o copie după certificatul de căsătorie, o adeverință de stu­dent și ,atunci cînd este cazul, o copie după certificatul de naștere al copilului. Se pot caza aici chiar și studenți căsătoriți de la alte uni­ver­sități, însă aceștia vor plăti cu 50 de lei pe lună în plus față cei care urmează cursurile la facultățile de la TUIAȘI. Fa­miliile își pot alege să stea în camera în care au stat și cu un an în urmă, asta doar în cazul în care nu a fost ocupată de alt­ci­neva între timp.

O bucătărie pentru două paliere

Conducerea Universitații „Ale­xandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a rezervat studenților căsă­to­riți și celor cu copii doar un cămin, și anume C11 din Campusul studen­țesc „Codrescu”. „În momentul de față în căminul C11 sînt cazați 223 de studenți, dintre care 40 de fa­miliști, 31 de salariați UAIC, 69 de doctoranzi, 80 de studenți bugetari și 25 de studenți străini”, a de­cla­rat Liliana Marciuc, administratorul fi­nanciar al Campusului „Co­dres­cu”. Dacă ambii soți sînt în­ma­tri­culați la UAIC, primesc garantat o cameră. Următorii pe listă sînt doc­toranzii căsătoriți care nu au do­mi­ciuliul în Iaș, iar mai apoi ma­mele studente. Șansele scad dacă necesitățile sînt mai puține. Con­form regulamentului, „reparti­zarea locurilor se face proporţional în func­ţie de numărul de cereri de ca­zare depuse de studenţi şi de fa­mi­liile de studenţi, care vor de­pu­ne cererea de cazare pentru facultatea la care soţul este student”.

În C11 sînt camere în care pot să se cazeze trei persoane, are baie comună pe hol, iar studenții fa­mi­liști cazați la parter sînt nevoiți să folosească bucătăria de la etajul I, căci la parter aceasta lipsește. De asemenea, sînt camere module, cîte două camere cu baie comună, care însă sînt mult mai mici, ceea ce în­seamnă imposibilitatea de a avea electrocasnicele necesare pentru un trai decent în camera de cămin.

Ec. Gheorghe Amarandei, di­rec­torul Direcției de Servicii Sociale Studențești UAIC, precizează că prioritate la cazare au în principiu soții. „De obicei avem locuri de ca­zare pentru cîți familiști depun ce­reri la noi, iar noi le înaintăm la fa­cultate pentru aprobare. Prioritate au soții, dar primesc cazare și so­ți­i­le”, a spus ec. Gheorghe Amaran­dei. Con­di­ția principală, ca și la TUIAȘI, constă în dovedirea faptului că sînt studenți la universitate, că sînt la buget și ,mai ales, că sînt căsătoriți. La fel ca la Uni­ver­si­tatea Tehnică și aceștia trebuie să depună dosarele mai devreme de 30 iunie pentru ca să se facă evi­den­ța și să se repartizeze locurile.

În C11 sînt camere în care pot să se cazeze trei persoane, are baie comună pe hol, iar studenții fa­mi­liști cazați la parter sînt nevoiți să folosească bucătăria de la etajul I, căci la parter aceasta lipsește. De asemenea, sînt camere module, cîte două camere cu baie comună, care însă sînt mult mai mici, ceea ce în­seamnă imposibilitatea de a avea electrocasnicele necesare pentru un trai decent în camera de cămin. „Eu stau aici pentru că e mult mai ieftin decît ar fi în altă parte, plus că și condițiile sînt foarte bune, fiind și copii, nu se fumează în că­min, este mult mai curat comparative cu celelalte cămine din complex. Camerele se obțin cam greu, în funcție de medii”, a spus Ga­bri­ela studentă la Doctorat la UAIC

Resemnare ieftină

Deși teoretic primesc cazare toți cei care depun cerere indiferent de facultatea la care sînt, practic nu se întîmplă așa. „Eu am absolvit Dreptul, iar de la mine de la facultate nu se dădeau locuri pentru fa­mi­liști, în schimb, soțul, fiind student la Geografie nu a întîmpinat dificultăți pentru obținerea ca­ză­rii”, explică Ana, studentă la Fa­cul­tatea de Geografie și Geologie de la UAIC.

Universitatea de Medicină și Far­macie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași are trei cămine pentru stu­denții căsătoriți, însă niciunul nu este al universității, ci sînt închiriate de la Universitatea „Cuza”(C9 și C10) și de la TUIAȘI (T22). Cri­teriile de selectare sînt cam ace­leași ca la cealalte centre universitare, însă prioritari aici sînt studentii familisti de la licență ce aparțin UMF-ului. „În­tr-un an am stat într-o cameră care avea mucegai și eram nevoiți să ne trezim noaptea să aerisim camera, dar pînă la ur­mă sînt condiții de cămin și cu in­vestiții mici reușești să locuiești de­cent, un alt avantaj este și faptul că este foarte aproape de Uni­ver­sitate”, a adăugat Alina, studentă la Geografie. Studenții nu vor să renunțe la acest beneficiu oferit de universități atîta timp cît le ur­mea­ză cursurile. Acceptă condițiile, în­cearcă se re­pa­re ceea ce nu le place și se alină cu gîndul că nu plătesc mult.

de Adelina MEILIE
de Elena GUȚANU

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top