Universitățile umaniste primesc mai puține locuri de la minister pentru anul 2018-2019

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Universitățile umaniste primesc mai puține locuri de la minister pentru anul 2018-2019 54

Guvernul României a adoptat o Hotărîre prin care decide distribuirea locurilor către universitățile de stat în funcție de domeniile prioritare de dezvoltare a României. Deși acest lucru este prevăzut în Legea Educației Naționale nr.1/2011, este primul an cînd s-a ținut cont de această prevedere. Noile criterii de împărțire au provocat pierderi de locuri, în general, pentru universitățile de profil umanist, printre acestea numărîndu-se și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara. Prin urmare, studenții acestor instituții de învățămînt superior au intrat în grevă japoneză, cerînd redistribuirea numărului de locuri.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este singura universitate din Iași care a suferit pierderi în ceea ce privește aloca­rea locurile disponibile pentru licen­ță, master, respectiv doctorat. Așa­dar, comparativ cu anul curent, în anul universitar 2018 – 2019 UAIC va avea la dispoziție 3.400 de locuri pen­tru licență, adică mai puțin cu 25 de­cît în anul universitar 2017 – 2018 și 150 de locuri pentru doctorat, cu 16 mai puține decît în anul curent. La master scăderea numărului de locuri este mai mare, universitatea urmînd să piardă 139 dintre acestea. Aceste schimbări sînt cauzate de adoptarea prin Hotărîrea de Gu­vern 131/2018 a noilor cifre de școlari­zarea pentru învățămîntul preuniversitar și superior de stat. Regle­mentările făcute sînt în conformitate cu Strategia Națională de Cer­cetare, Dezvoltare și Inovare 2014 – 2020 (SNCDI), care susține finan­țarea domeniilor prioritare de dezvoltare a României. „La UAIC pro­gramele de studii sînt deplin armo­nizate cu domeniile tematice națio­nale (tehnologia informației și a co­municațiilor, energie, mediu, schim­bări climatice). Apreciem că era nor­mal să primim un număr mai mare de locuri, avînd în vedere că anul trecut UAIC a înregistrat cea mai bună performanță la admitere din ultimii șase ani și am putut proba creșterea cererii educaționale în ra­port cu oferta”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC.

Pe lîngă UAIC mai există alte șap­te universități din țară cărora le-a fost scăzut numărul de locuri față de anii precedenți. O parte dintre a­cestea, respectiv instituțiile de în­vă­țămînt superior din Consorțiul „U­niversitaria” au fost clasate, conform unei ierarhii realizate în 2011 de către Asociația Universităților Eu­ropene, în categoria instituției de în­vățămînt superior de cercetare avan­sată și educație care, conform poli­ticii promovate de ministrul Educa­ției de la acea vreme, Daniel Fu­neriu, trebuiau să primească cele mai mul­te locuri la master și doctorat. „Me­todologia propusă de Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățămîntului Superior (CNSPIS) prevedea la licență și master o com­binație de criterii și algoritmi de calcul a locurilor care ar fi revenit atît pe universitate, cît și pe domenii. Din ceea ce se vede pe site-ul Mi­nis­terului Educației Naționale (MEN), nu pare să existe un algoritm care să stea în spatele cifrelor expuse”, a declarat într-un comunicat de pre­să prof. univ. dr. Bogdan Murges­cu, recent schimbat de la șefia consiliului care propunea cifrele de școla­rizare. Din Consorțiul „Universi­ta­ria” fac parte UAIC, Universitatea din București (UB), Universitatea „Ba­beș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea de Vest din Timișoa­ra (UVT) și Academia de Studii Eco­nomice din București (ASE).

Pierderi mari la doctorat

Pentru anul universitar 2018 – 2019 au fost alocate 5.000 de locuri în plus față de anul universitar 2017 – 2018 acelor universități despre care MEN consideră că susțin do­me­niile prioritare pentru dezvol­ta­rea Româ­niei. Dacă universități umaniste de prestigiu precum UB, UBB, UVT se confruntă cu pierderi la toate cele trei cicluri, există și universități că­rora le-au fost suplimentate locuri­le bugetate, precum Universitatea „Ște­fan cel Mare” din Suceava (USV), Universitatea Politehnică din Bu­curești (UPB) sau Universitatea Teh­nică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) beneficiază de cîteva lo­curi în plus față de anii precedenți, tocmai pentru că domeniile lor de activitate coincid într-o mare pro­por­ție cu domeniile amintite în SNCDI. „Sînt niște locuri acordate ca în fie­care an, sînt ceva mai multe decît în anii anteriori, e adevărat, însă locu­rile au fost împărțite de MEN după o anumită schemă. Au fost locuri repartizate statistic, apoi au fost date locuri pentru rromi, locuri pentru domenii prioritare, locuri pentru absolvenții din liceele din mediul rural, locuri destinate formării ca­drelor didactice, toate acestea formînd un total. Noi dispunem de 2.590 de locuri la licență. Dacă com­parăm cu anul trecut, la licență am avut ocupate 2.501 locuri”, a decla­rat prof. univ. dr. ing. Neculai Se­ghedin, prorector responsabil cu ac­tivitatea didactică al UTIASI.

Modificările făcute de către MEN au stîrnit nenumărate contro­verse care s-au transformat în conflicte publice reușind să îi revolte atît pe studenți, cît și pe profesori. Dacă studenții de la UVT, UBB, UB și UAIC au ales greva japoneză ca formă de protest împotriva aces­tei decizii, profesorii s-au revoltat în scrisori publice, acuzîndu-l pe Valentin Popa, actualul ministru al Educației, că ar fi distribuit locuri­le după un anume criteriu politic, alegînd să ofere beneficii universi­tăților care și-au asumat scrisoare de susținere a ministrului la începu­tul mandatului său.

Pentru a combate toate aceste suspiciuni, în documentul publicat de MEN, Repartizarea Prelimina­ră a Locurilor Bugetare pentru Uni­versitățile de Stat, este dată drept exemplu Academia de Studii Eco­nomice din București (ASE) care deși a semnat această scrisoare, are o scădere de 20 de locuri la licență și nouă locuri la doctorat. „Susți­ne­rea domeniilor prioritare de dezvoltare a României era necesară încă din anul 2014. În tot acest timp am fost cu toții conștienți că această alocare va afecta inevitabil numă­rul de locuri atribuit universită­ți­lor tradiționale ale României, din simplul motiv că acestea nu au preponderent programe de studii care să fie direct axate pe programele prioritare. Ceea ce avem în momen­tul de față este o repartizare preli­minară”, a declarat Valentin Popa într-o conferință de presă. Tot aces­ta a explicat că în realizarea acestei re­partizări s-a ținut cont de cifrele re­partizate istoric sau statistic în anii precedenți, însă situația nu putea rămîne aceeași din moment ce struc­tura instituțională și cea a ofertei educaționale nu ar fi corelate cu nevoile pieței muncii.

Rectorii universităților care au suferit aceste modificări se declară „profund nedreptățiți”. Mircea Du­mitru, fost ministru al Educației și actual rector UB, a anunțat chiar că va da în judecată MEN pentru re­ducerea locurilor, susținînd că nu există nicio justificarea rațională a acestor acțiuni. Rectorul UB a adău­gat că această decizie va avea un impact național de peste 3.6 milioa­ne de lei doar atunci cînd se vor­beș­te despre doctorat, în timp ce la master și la licență pierderile vor fi în valoare de 5.4 milioane de lei. Și UAIC estimează pierderi de pînă la 500.000 de euro. „Reputația UAIC în domeniul cercetării reprezintă un argument în favoarea creșterii ci­frei de școlarizare și nu a reducerii acesteia. Considerăm că prin aceas­tă manieră de fundamentare a ci­frei de școlarizare, au fost afectate cele mai importante universități din România și am fost nedreptățiți”, a mai declarat prof. univ. dr. Mi­haela Onofrei.

Revolta studențească

Opt universități din țară au su­ferit pierderi la toate cele trei ci­cluri din învățămîntul superior. Restul universităților au rămas cu nu­mă­rul intact de locuri sau chiar le-au fost suplimentate. În Iași, Universi­tatea Națională de Arte „George E­nescu” (UNAGE) este singura la care numărul locurilor a rămas iden­tic cu cel din anul curent. Pe de altă parte, numărul locurilor la licență, master, cît și doctorat de la TUIASI, Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), cît și Uni­ver­sitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF), au crescut cu măcar 10 pentru anul universitar 2018 – 2019.

Conform MEN, universitățile au obligația să transmită repartizarea locurilor pe programe de studiu în termen de zece zile, astfel încît și universitățile ieșene au început re­distribuirile. „Noi am avut în ve­de­re un algoritm de împărțire a acestor locuri în funcție de atractivitatea fiecărei facultăți, în funcție de dimensiunea fiecărei facultăți, de numărul de studenți din anul I de anul trecut. E vorba de un mod în care încercăm să împărțim în mod echitabil aceste locuri la fiecare fa­cultate”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Studenții de la UAIC speră în continuare că vor putea să revendice locurile care au fost tăiate, ce­rînd abrogarea HG 131/2018 și rea­lizarea unei noi alocări a cifrelor de școlarizare, ținînd cont de cererea candidaților la admitere. Greva ja­poneză este metoda prin care atît ei, cît și studenții celorlalte univer­si­tăți afectate de această hotă­rîre își manifestă nemulțumirea față de modificările realizate de MEN.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top