Medicina înăsprește examenul de admitere

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Medicina înăsprește examenul de admitere 3949
Medicina înăsprește examenul de admitere

Bine pregătiți și prezenți într-un număr foarte mare, elevii care au susținut în acest an examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au determinat conducerea instituției de învățămînt superior să înăsprească condițiile de admitere pentru anul universitar viitor. Scăderea importanței notei la bacalaureat în media finală și introducerea celei de-a doua materii pentru testul grilă sînt doar două dintre schimbările propuse studenților aspiranți din anul următor. Dacă acestea vor avea succes și departajarea elevilor se va face mai clar în anul viitor, reprezentanții universității au spus că se gîndesc să înăsprească și mai puternic examenul de admitere, în speranța selectării doar celor mai buni dintre viitorii medici.

Deciziile de modificare ale me­todologiei de admitere în universitate ce vor fi stabilite începînd cu anul școlar 2016-2017 au fost luate de către Consiliul de Adminis­tra­ție și Senatul Universității de Me­di­cină și Farmacie „Grigore T. Po­pa” din Iași (UMF) după ce s-a cons­tatat faptul că elevii care sus­ți­neau examenul de admitere au fost foarte bine pregătiți. Pînă și ul­timele medii ale celor care au ocu­pat locurile cu taxă au fost anul acesta mai mari decît în anii pre­ce­denți. Printre specializările la care departajarea între medii a fost di­fi­ci­lă se numără, de exemplu, cele ale Facultății de Medicină Gene­ra­lă. Aici, la Medicină, ultima medie de admitere în sesiunea din iulie a fost 9,15 la taxă, iar la buget 9,44. Din acest motiv, pentru a realiza o mai bună selecție a viitorilor me­dici, s-a luat decizia ca începînd cu a­nul 2016 metodologia admiterii la Universitate să sufere, treptat, mo­di­ficări. „În acest scop, am consultat studenți ai universității noastre, cadre didactice din Comisia de Admitere, directori și profesori de biologie, fizică și chimie din liceele din Iași și din Moldova care ne tri­mit un număr semnificativ de stu­denți în fiecare an”, au menționat reprezentanții Consiliului de Ad­mi­­nistrație al UMF Iași într-un co­municat de presă. Contactați de către reporterii „Opiniei stu­den­țești”, rectorul UMF, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, și președintele Senatului, prof. univ. dr. Gabriel Di­mofte, au refuzat să motiveze su­pli­mentar decizia, argumentînd că poziția tuturor membrilor din con­ducerea universității se află, fără puncte individuale de opinie, în co­municatul de presă al instituției de învățămînt superior.

La Facultățile de Medicină Ge­ne­rală, Medicină Dentară și Far­ma­cie, testul grilă nu se va da doar dintr-o singură materie, ci din do­uă, una dintre ele fiind obligatorie, iar cealaltă fiind lăsată la alegerea studenților.

Admiterea, mai grea de la an la an

Modificările prezentate de UMF țin cont de patru variabile de care va depinde media de admitere a viitorilor studenți. Puse în vigoare treptat, de la an la an, acestea vor consta în: renunțarea la impor­tan­ța notei de la bacalaureat în media finală, pînă cînd nu va mai conta deloc, adăugarea unei a doua ma­terii, la alegere, la admitere, introducerea testelor la prima vedere și, în cele din urmă, introducerea în­trebărilor de complexitate mai ma­re (cele tip complement simplu fiind înlocuite cu cele tip complement grupat, complement multiplu etc).
Pentru sesiunea de admitere din anul universitar următor, prin­cipala modificare ce s-a pus în a­pli­care este scăderea ponderei no­tei de la examenul de bacalaureat din media finală. Dacă bacalaureatul conta pînă acum în proporție de 25% din media de admitere, pon­derea va scădea pînă la 10%, res­tul de 90% fiind constituit de nota testului grilă. Se va modifica inclusiv felul în care va arăta proba scri­să la toate cele patru facultăți ale UMF.

La Facultățile de Medicină Ge­ne­rală, Medicină Dentară și Far­ma­cie, testul grilă nu se va da doar dintr-o singură materie, ci din do­uă, una dintre ele fiind obligatorie, iar cealaltă fiind lăsată la alegerea studenților. Așadar, teza scrisă la Medicină Generală va conține între­bări din biologie, obligatoriu, și, la alegere, din chimie organică sau fi­zică. Medicina dentară va im­pu­ne viitorilor săi studenți să susțină o teză scrisă în condiții similare ce­lor precizate anterior, în timp ce exa­menul scris pentru Facultatea de Farmacie va fi din chimie orga­ni­că, obligatoriu, și cele două ma­te­rii dintre care se va putea alege vor fi biologia (reprezentată de materia clasei a XI-a, adică anatomie) sau biologia vegetală. La fiecare dintre cele trei facultăți, diferența de 90% din media de admitere (10% fiind bacalaureatul) va fi formată în pro­porție de 60% de disciplina obligatorie și în proporție de 30% de disciplina aleasă de către student. În ceea ce privește Facultatea de Bio­in­ginerie Medicală, începînd cu a­nul universitar 2016-2017 studen­ții nu vor mai fi admiși în urma unui concurs de dosare, ci vor avea de sus­ținut o teză scrisă sub forma u­nui test grilă din matematică, fizi­că sau chimie, la alegere.

Fiecare examen scris va fi al­că­tuit numai din întrebări de tip com­plement simplu, cu un singur răs­puns. Dacă pînă acum exista doar o probabilitate ca printre întrebă­ri­le testului grilă să existe și unele la prima vedere, care să nu se afle anterior în culegeri, anul acesta ele vor fi prezente în proporție de 50%. „Bibliografia și curriculele extinse se vor afișa în cursul lunii octom­brie, iar cărțile de teste se vor publica în cursul lunii decembrie. Me­to­dologia de concurs va fi afișată conform Legii Educației, cu minimum șase luni înainte”, se mai pre­cizează în comunicatul de presă citat.

O structură asemănătoare a te­zei scrise pentru examenul de ad­mi­tere poate fi întîlnită și la alte do­uă universități: UMF „Iuliu Hație­ga­nu” din Cluj și UMF „Victor Ba­beș” din Timișoara. Deși teza scri­să la două materii se regăsește și aici, posibilitatea alegerii celei de-a doua discipline, la Medicină și Me­dicină Dentară, nu există, am­be­le discipline fiind obligatorii, atît biologia, cît și chimia.

Săptămîna aceasta, marți, se vor stabili modificările ce vor fi adu­se pentru sesiunea de admitere a anu­lui viitor la specializările Asistență Generală, Nutriție și Dietetică, Bal­neo-fiziokinetoterapie și recupera­re și Tehnică dentară.

În rînd cu universitățile din țară

Prin intermediul acestei iniția­ti­ve, „Grigore T. Popa” a devenit astfel cea de-a treia Universitate de Medicină și Farmacie din șase, cîte există în România, care propune studenților o astfel de exami­na­re pentru admitere. Celelalte două universități care au adoptat aceleași criterii de admitere sînt UMF „Carol Davila” din București și UMF din Craiova.

O structură asemănătoare a te­zei scrise pentru examenul de ad­mi­tere poate fi întîlnită și la alte do­uă universități: UMF „Iuliu Hație­ga­nu” din Cluj și UMF „Victor Ba­beș” din Timișoara. Deși teza scri­să la două materii se regăsește și aici, posibilitatea alegerii celei de-a doua discipline, la Medicină și Me­dicină Dentară, nu există, am­be­le discipline fiind obligatorii, atît biologia, cît și chimia. Diferența în­tre cele două se poate observa în metodologia admiterii pentru Far­ma­cie: la Cluj testul este compus din biologie vegetală, obligatoriu, și chimie organică sau anorganică, la alegere, în timp ce la Timișoara examenul scris vizează atît biologia, cît și chimia organică, ambele fiind obligatorii.

Încă păstrînd structura admiterii ieșene de anul acesta, cea de-a șasea universitate, UMF Târgu Mu­reș, cere studen­ți­lor să se pregă­teas­că pentru un test grilă la o singură materie pentru toate fa­cul­tățile. Dacă pentru admiterea la Medicină sau Medici­nă Dentară aceștia pot alege între biologie și chimie organică, pentru admiterea la Farmacie au de sus­ți­nut, obligatoriu, un test doar din chimie or­ga­nică.

Deși nu se știe dacă numărul celor înscriși va fi la fel de mare și în anul viitor, reprezentanții uni­ver­sității speră că măsurile pe care le-au luat îi vor departaja corect pe studenți și se va face o selecție mai bună a viitorilor me­dici.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top