Lipsa educației economice se resimte în buzunarele studenților

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Lipsa educației economice se resimte în buzunarele studenților 63
Lipsa educației economice se resimte în buzunarele studenților

Strictul necesar al studenților, care constă în cazare, mîncare, transport, rechizite și poate o cafea cu prietenii, nu poate fi acoperit cu banii din bursele pe care universitățile din Iași le oferă, acestea reușind să acopere cel mult primele trei necesități de bază ale tinerilor. Sînt studenți care aleg să lucreze în timpul facultății pentru a ajunge la venituri mai mari însă din cauza faptului că muncesc de două ori mai mult decît colegii lor, aceștia riscă să renunțe, treptat, la una dintre cele două activități pe care le practică. Și studiile făcute în ultimii ani arată că prea mulți dintre ei aleg să renunțe la facultate.

„Ar fi indicat ca studenții să își facă un mic plan financiar în care să introducă cheltuielile obligatorii (cămin, mîncare, cărți etc.) pornind de la sursele existente (bani primiți de acasă, busă) și de aici să tragă concluzia legată de modul în care să își cheltuie banii”, a declarat Ioana Monica Ciolan, psiholog al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF). Aceasta a mai adăugat și că în România educația financiară lipsește cu desăvîrșire, iar tinerii nu și-au dezvoltat abilități de gestionare a resurselor și puțini dintre își stabilesc prioritățile atunci cînd vine vorba de cheltuieli. Lucrul acesta, spune ea, se întîmplă pentru că nu au lucrat și le este greu să conștientizeze legătura dintre efortul depus și suma cîștigată.

Mîncarea, rechizitele și ieșitul în oraș cu prietenii

Dacă un student nu primește pachet de acasă și vrea să manînce de două ori pe zi la cantină un meniu care să aibă trei feluri trebuie să scoate din buzunar 30 de lei pentru că o masă este aproximativ 15 lei. La cantina din Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu”de la Universitatea Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), de exemplu, o porție de piure costă 1.5 lei, grătarul de pui 4 lei porția, ciorba de vită 3.5 lei, 5 felii de pîine 1 leu și desertul 3.5 lei,la care se poate adauga o sticlă de apă la 3 lei sau un pahar de suc natural la 1.8 lei.

Pentru transportul în comun studenții dau lunar 12 lei pe abonament, iar cei care nu beneficiază de acest serviciu trebuie să scoată din portofele 1.25 de lei pentru fiecare bilet cumpărat, adică 60 de lei lunar dacă merg doar de două ori pe zi cu tramvaiul sau autobuzul, cînd vin la facultate și cînd pleacă. Ei trebuie să își asigure și materialul didactic necesar studiului, cărți, suporturi de curs sau planșe și diferite rechizite, motiv pentru care lunar mai scot din buzunar cel puțin 30 de lei. Și cum viața de student nu presupune numai școală și cursuri, o ieșire cu prietenii în club sau la o cafenea o dată pe săptămînă ajunge undeva la 30 de lei, astfel pentru distracție studenții dau alți 120 de lei pe lună. Pe produsele de igienă personală se mai duc 30 de lei lunar, iar pe cumpărăturile bilunare precum apă sau alte produse alimentare studentul mai dă 50 de lei, adică 100 de lei pe lună.

Chiria, un moft

Studenții care stau în chirie au nevoie de cîteva sute de lei în plus pentru a putea supraviețui în Iași. Spre exemplu un apartament mobilat, cu trei camere, în zona Copou, poate fi închiriat cu1.650 de lei, însă dacă locuiesc trei persoane chiria va fi de 550 de lei. La care se adaugă utilitățile, acestea ajungînd la 600 de lei iarna și 400 vara, cheltuieli care se împart din nou în trei, rezultînd că fiecare student va scoate din buzunar la final de lună aproximativ 700 de lei. O garsonieră, tot în zona Copou, se închiriază cu minimum 930 de lei, cheltuielile sînt mult mai mici la întreținere, ajungînd la 300 de lei iarna și 200 de lei vara, iar în imobil pot locui două persoane, rezultînd un consum de 515 de lei lunar pentru fiecare locuitor al garsonierei.
Studenții susțin că micile cumpărături sînt cele mai costisitoare pentru că nu pot sta fără apă, șervețele, saci de gunoi și cîte ceva de ronțăit, însă aceștia au susținut că încercă să evite pe cît de mult posibil ieșirile în oraș cu prietenii pentru că sînt costisitoare. „Pe lîngă faptul că dau 150 de lei pe lună pentru plata căminului, mai cheltuiesc aproximativ 100 de lei pe săptămînă pentru diferite necesități. Aici intră biletele de tramvai, șervețele sau chestii de ronțăit. Iar dacă mai vreau și haine, atunci se mai duc încă 200 de lei pe lună”, explică Paula Ancuța, studentă în anul I la UMF.

Bursele nu acoperă cheltuielile studenților

Bursele oferite de universități acoperă jumătate din cheltuielile lunare ale studenților, restul fiind completate de sumele de bani primite de la părinți, iar studenții care vor mai mult, muncesc și compensează cu salariul. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași bursa de merit este în cuatum de 730 de lei, iar cea de studiu și socială, în medie, 580 de lei. Un student care locuiește în căminele de la „Cuza” trebuie să scoată din buzunar între 120 de lei și 500 de lei lunar, iar bursa de studiu, care este obținută de cei mai mulți studenți de la UAIC, îi ajunge să achite căminul (cel care costă 120 de lei) și să mănînce o dată pe zi la cantină. La finalul lunii acesta ar rămîne cu 10 lei din bursă. „Prima dată studenții ar trebui să se asigure că au plătit cazarea sau chiria, utilitățile și mîncarea. Ca student ai nevoie de materiale didactice, cărți și diverse lucruri. Mai ai nevoie de îmbrăcăminte și mai vrei, uneori, să mai ieși în oraș”, a menționat Andrei Gazea, reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI.
La Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași bursele au același cuantum cu cele de la UAIC, mai puțin cea de merit, care este 680 de lei, iar prețurile căminelor variază între 180 de lei și 400 de lei, în funcție de cîte persoane stau în cameră.

La UMF bursa de merit este de 680 de lei, cea de studiu ajunge la 600 de lei, iar bursa socială este în valoare de 578 de lei. Căminele UMF au prețuri pornind de la 150 de lei și ajungînd pînă la 430 de lei. Așadar, un student care primește bursă de studiu și plătește cel mai ieftin cămin rămîne cu 450 de lei în buzunar, care îi permit să mănînce de 30 de ori la cantină un meniu în valoare de 15 lei.

TUIASI oferă trei burse de studiu care oscilează între 535 și 720 de lei, în funcție de media studentului, cea socială în valoare de 530 și bursa de performanță, care are un cuantum de 1.200 de lei lunar. În comparație cu celelalte cămine ale universităților, cele din campusul TUIASI au, în medie, cele mai mici prețuri, de la 120 de lei pînă la maximum 200 de lei. Un student cu o bursă de 720 de lei, după ce plătește căminul,rămîne cu 600 de lei buzunar. Cei cu bursa de 535 de lei își pot mînca la cantină o dată pe zi la cantină după ce achită căminul, iar la final acesta rămîne și cu 165 de lei. Și la USAMV se acordă bursă de performață care are o valoare de 1.200 de lei, iar pe lîngă acesta universitatea mai oferă și burse de merit între 550 și 725 de lei, iar cea socială este în valoare de 500 de lei. Studenții de la „Agronomie” dau lunar de la 140 de lei pînă la 450 de lei pe un loc în căminele universității, iar cheltuielile zilnice sînt similare cu cele ale studenților de la celelalte universități.

***

Sînt studenți pe care familia nu îi poate susține, iar aceștia aleg să lucreze în timpul facultății, însă acest lucru îi obosește și deseori nu mai țin pasul cu colegii lor și au rezultate mai slabe. „Cei care au un job muncesc dublu față de cei care nu au unul pentru că trebuie să înveți noaptea în loc să dormi. Unele cadre didactice consideră că misiunea tînărului care a venit la facultate este să învețe, însă sînt și foarte mulți profesori care dau dovadă de înțelegere față de studenții care trebuie să muncescă pentru a se întreține”, a adăugat Andrei Gazea. Ioana Monica Ciolan, psiholog al UMF Iași, susține că lipsa banilor este unul dintre factorii majori ce determină abandonul universitar, iar pentru a îmbina serviciul cu facultatea este important ca studentul să știe cum să își organizeze timpul alocat învățatului și să conștientizeze că este indicat să fie responsabil în tot ceea ce face.

Sursa foto: www.daveramsey.com

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top