Cercetarea din cele cinci universități ieșene, strînsă sub același acoperiș

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Cercetarea din cele cinci universități ieșene, strînsă sub același acoperiș 21

Președintele Consiliului Județean din Iași (CJ), Cristian Adomniței, spune că a venit cu o soluție care rezolvă toate problemele cercetării ieșene. Acesta a propus crearea unui consorțiu și a unui campus universitar nou, proiectul urmînd să fie finanțat din fonduri europene, într-un spațiu pus la dispoziție de către CJ și care se va numi InterUniversitas. Rectorii celor cinci universități ieșene s-au arătat entuziasmați de proiect, în special anul acesta, cînd subfinanțarea cercetării se resimte cel mai puternic, proiectelor finanțare de minister fiindu-le redus bugetul cu pînă la 75%. Speranța acestora stă în reușita punerii cap la cap a tuturor resurselor de cercetare din instituțiile de învățămînt superior, cît și de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” și cel Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică Tehnică. Astfel s-ar construi o autostradă care să ducă cercetarea ieșeană în birourile companiilor multinaționale, iar pe investitori în laboratoarele InterUniversitas. Să se transforme cercetarea de sertar într-una aplicată și căutată.

Implementarea proiectului este susținută energetic în mediul academic ieșean, deși nimeni nu știe concret cînd va începe.

Proiectul InterUniversitas a fost bine primit de reprezentanții uni­ver­sităților publice din Iași încă din vara acestui an, cînd președintele CJ, Cristian Adomniței, a organizat o întîlnire cu rectorii instituțiilor de învățămînt superior pe această temă. Deși la momentul actual pro­iectul se află în stadiul de discuții, implementarea acestuia este sus­ți­nu­tă în mediul academic ieșean. „Uni­versitățile din Iași ar trebui să fuzioneze și să formeze o univer­si­ta­te puternică, care să fie com­pe­ti­ti­vă pe plan internațional. Acest con­sorțiu este un prim pas către un obiectiv comun și anume să creeze nu numai un campus universitar, ci și un institut de cercetări care să devină o piesă de rezistență a cer­ce­tării, la nivel național și inter­na­țional”, a afirmat prof. univ. dr. Va­sile Astărăstoae, rectorul Univer­si­tă­ții de Medicină și Farmacie „Gri­gore T. Popa” (UMF) din Iași. Fap­tul că între instituțiile de învă­ță­mînt superior din Iași există deja relații de colaborare și parteneriate este văzut de rectorul UMF ca un punct de plecare pentru o even­tua­lă reușită a proiectului educațional.

Nici un vot împotrivă

De asemenea, punerea în co­mun a resurselor de cercetare ieșe­ne este susținută și de prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universi­tă­ții „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. „Mi se pare o idee foarte bună. Acum, rămîne să o detaliem și cele cinci universități împreună să realizeze o analiză strategică. Cu alte cuvinte, starea actuală a resur­se­lor necesare pentru acel proiect, cum ar fi resursele umane, laboratoarele de cercetare, echipamentele și potențialul de dezvoltare a acestora. Discutînd cu colegii mei, cu prorectorii și decanii, am constatat că și ei sînt dispuși să își depună eforturile pentru un asemenea pro­iect”, a menționat prof. univ. dr. Vasile Ișan.

Acesta argumentează că un ast­fel de proiect are și o utilitate ino­vativă. O punere în comun a cu­noș­tințelor și experiențelor specia­liș­tilor de la institutele de cercetare și a celor din universități se poate face în domeniile clasice, în cele in­ter­disciplinare, dar și în sfere noi de cercetare ale căror rezultate să fie recunoscute la nivel internațional. „InterUniversitas poate să fie un proiect foarte bine focalizat pe do­menii de interferență, să zicem in­gi­nerie, științe biomedicale, chimie, fizică, științe agricole, informatică, dar poate să fie la fel de bine un proiect concentrat pe studii avan­sa­te.
Altfel spus, pe cercetarea care urmează etapei doctoratului și pe teme de vîrf, cum ar fi, de exemplu, nanoștiințele și nanotehnologiile”, a adăugat rectorul UAIC.

Studenții învață cum să devină specialiști

O astfel de activitate poate fi realizată și prin introducerea în consorțiu a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” și a Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică Tehnică (IFT) din Iași. În acest fel, s-ar putea crea o coaliție alcătuită din specialiști din mai multe domenii care, conform vocilor din mediul aca­demic, ar spori activitățile de cer­cetare din universități. „Este o inițiativă foarte bună pentru că ar mai uni forțele de cercetare din Iași. Ideea este să se facă un centru care să utilizeze ansamblul de cu­noștințe și experiențe de la univer­si­tăți și de la institutele de cercetare din Iași”, a explicat Nicoleta Lupu, cercetătorul științific de gradul al II-lea, directorul IFT. Mai mult de­cît atît, aceasta susține și faptul că prin acest proiect se dorește atra­ge­rea investitorilor în mediul aca­de­mic. „Acel spațiu va fi pus la dis­po­zi­ția tuturor celor care sînt inte­re­sați de cercetare și se adre­sea­ză în primul rînd studenților, fie că sînt în ciclul I sau II de studiu, fie că sînt doctoranzi. A doua com­po­nen­tă a proiectului vizează par­tea eco­no­mică, adică aceea de a trans­fera o parte din rezultatele ob­ți­nute de aceștia la companii, de a pune în producție ceea ce se face în cer­cetare”, a completat directorul IFT.

Pentru studenți, spațiul de pregătire este gîndit sub forma unui campus universitar care să fie amplasat în Copou.

Prin urmare, pe lîngă specia­liști, la proiectele de cercetare vor par­ti­cipa și studenții celor cinci uni­ver­si­tăți publice din Iași. Pentru aceș­tia, spațiul de pregătire este gîn­dit sub forma unui campus universitar, în care să fie integrate încăperi comu­ne de predare și laboratoare interdis­ciplinare. În planul proiectului este menționată și construirea unor cămine, a unei cantine și a unei săli de sport la care să aibă acces, în principal, studenții Facultății de Educație Fizică și Sport de la UAIC.

Undă verde de la Educație

Într-o primă fază, proiectul a fost discutat în prezența minis­tru­lui delegat pentru Învățămînt Su­pe­rior, Cercetare Științifică și Dez­voltare Tehnologică, Mihnea Cos­to­iu și a ministrului Educației Na­țio­nale, Remus Pricopie. Acesta din urmă a menționat că „este un pro­iect extrem de important și sprijin întru totul realizarea sa. Deja Mi­nis­terul Educației a avut o prenegociere cu Johannes Hahn, Co­mi­sa­rul european pentru dezvoltare regională, pentru ca în următorul exercițiu financiar al Uniunii Eu­ro­pene să fie alocate fonduri pentru 10 platforme integrate de cercetare în România”.
La întîlnirea dintre rectorii ins­ti­tuțiilor de învățămînt superior și președintele CJ, care a avut loc în iunie, a fost stabilit locul în care va fi construit campusul Inter­Uni­ver­si­tas. Pe schița proiectului figurea­ză un teren din Copou, în apro­pie­re de Campusul Codrescu al UAIC, pus la dispoziție de CJ.

 

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top