Burse cu loc de munca obligatoriu

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Burse cu loc de munca obligatoriu 77

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului ofera o alternativa la mobilitatile Erasmus: cinci tipuri de burse cu schimb de studenti in universitati din Uniunea Europeana cu finantari de pina la 1000 de euro lunar. Acestea urmaresc formarea de specialisti in domeniile de interes ale Uniunii. La intoarcerea in tara, bursierii trebuie sa se angajeze o perioada de timp in administratia locala sau centrala sau sa predea la institutia de invatamint de la care au plecat.
Pe linga acestea, exista si burse specifice fiecarei universitati sau care se adreseaza unui anumit profil.

Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate (CNBSS) acorda cinci tipuri de burse de studiu sau cercetare universitatilor din Romania. Pentru fiecare dintre acestea, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT) asigura transportul din Bucuresti pina in tara de destinatie si inapoi. Alte conditii si variabile depind de fiecare tip de bursa dar si de tara unde pleaca un candidat si bugetul acesteia. Bursele sint finantate de MEdCT din alocatii de la bugetul de stat acordate in limita creditelor bugetare aprobate.

“La orice bursa ar aplica, ii sfatuiesc pe candidati sa citeasca foarte bine contractele. Mai ales ca pina acum nu scriau nimic clar si nu se stia ce conditii trebuie sa implinesti. Trebuia sa faci tu drumuri pina la Bucuresti, sa te interesezi acolo. Acum e totul la indemina pe Internet. Alta schimbare este ca acum un student in timpul vietii are voie o singura data la finantare din partea MEdCT”, a declarat asist. univ. Alexandru Trandabat de la Facultatea de Electrotehnica a Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi.

Destinatia conteaza

Bursele acordate in baza documentelor de colaborare bilaterala sau oferite in mod unilateral de unele state se adreseaza atit studiilor universitare, cit si activitatii de cercetare si specializare dupa absolvire sau studii complete de master ori doctorat in strainatate. “In contract oarecum te va obliga sa lucrezi in administratia locala sau generala cel putin doi ani de zile”, a declarat Alexandru Trandabat.

Asemanatoare sint bursele pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate, instituite prin H.G. nr. 697 – 1996 si modificata prin H. G. Nr. 533 – 1998. Acestea se acorda intre doua si zece luni si presupun maxim 60 de candidati, astfel incit sa totalizeze pina la 600 de luni de bursa intr-un an universitar.

Pentru aceste doua tipuri de burse, candidatii primesc lunar pina la 1000 de dolari, dar suma se stabileste anual in functie de tara de destinatie. De exemplu, daca in Elvetia, Irlanda, Japonia, Anglia sau SUA un candidat primeste suma maxima, in Bulgaria acesta va beneficia doar de 300 de dolari pe luna.

Bursele de studii si cercetare postuniversitara si doctorala “Titu Maiorescu” se adreseaza doar celor ce doresc sa faca stagii de master, doctorat sau cercetare in strainatate, “in vederea formarii de specialisti in domeniile de interes ale Uniunii Europene”. Sint 250 de astfel de burse pe an si se acorda pentru o perioada de trei luni. Finantarea se face tot din bugetul de stat, bursierii primind 1000 de euro lunar in perioada stagiului in strainatate. Plecarea se face pe baza de contract, beneficiarul fiind obligat, la revenirea in tara, sa desfasoare o activitate didactica pe o perioada de trei luni in institutia de invatamint unde a plecat.

Pentru artisti si scriitori

Bursele de cercetare si formare postuniversitara si postdoctorala “Vasile Pirvan” (la Academia di Romania din Roma) si “Nicolae Iorga” (la Instituteo Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia) se adreseaza celor care urmeaza un profil umanist. Incep de la data de 1 octombrie in fiecare an universitar si dureaza zece luni. Sint 14 burse de tip “Vasile Pirvan” si sase “Nicolae Iorga” acordate pe an in urmatoarele domenii: Istorie si stiinte sociale, Arheologie, Arhivistica, Biblioteconomie – cinci burse, Filologie clasica si moderna – trei burse, Istoria artei si arhitectura – trei burse, Literatura si studii literare – trei burse, Muzica, arte plastice, teatru – patru burse si Stiinte economice si stiinte exacte: fizica, matematica, chimie – doua burse.Pentru cei din domeniul Artelor plastice, anual se acorda o bursa “Theodor Aman” unui absolvent pentru studii postuniversitare in strainatate. Ministerul nu precizeaza cuantumul bursei. Aceasta se calculeaza in functie de tara de destinatie, iar transportul este suportat de bursieri din suma primita. Aceasta bursa este acordata de MEdCT din veniturile realizate din taxele incasate de la studentii si cursantii straini.

Franta cere studenti

Un alt program de mobilitati este cel initiat de Agentia Universitara Francofona (AUF). Aceasta ofera un set de mobilitati postuniversitare in tarile francofone, pentru studentii care doresc sa-si continue studiile postuniversitare in institutiile de invatamint superior, membre AUF.  Ele se impart in trei categorii: una de formare initiala desfasurata pentru o perioada de maxim 10 luni (un semestru sau doua). Este cel de perfectionare care dureaza intre una si trei luni. Urmeaza doua directii, perfectionare in formare, elaborarea unui curs pentru a fi sustinut ulterior la institutia de invatamint originara si perfectionarea in cercetare, finalizata printr-o lucrare de cercetare. A treia categorie include mobilitatile dedicate cercetarilor pentru elaborarea tezelor de doctorat, printre criteriile de selectie numarindu-se activitatea academica si stiintifica a solicitantului de bursa, cit si importanta cercetarilor efectuate. Durata mobilitatilor se poate prelungi pina la trei ani, finalizata cu sustinera tezei de doctorat. Anul trecut, la UAIC au fost doi studenti si cinci cadre didactice care au beneficiat de mobilitatile AUF.

Germania, in cautare

Prin institutiile de invatamint superior, Germania este o alta tara care ofera mobilitati celor care doresc sa plece pentru o bursa de citeva luni, un an sau pentru perioada masterului. Mobilitatile DAAD (Serviciul de Schimburi Academice Germane) se adreseaza celor care vor sa urmeze cursurile de master la o universitate de stat. Perioada sederii in strainatate variaza intre 10 si 24 de luni. Beneficiarul va primi 750 de euro lunar, asigurare medicala din partea tarii-gazda si o alocatie pentru cercetare. Academia Catolica Auslander-Dienst (KAAD) acorda studentilor, in luna martie si septembrie, burse de studiu, postuniversitare sau de cercetare, in cadrul unor institutii din Germania, la universitati, institute de cercetare sau arhive. Dosarele de candidatura se depun incepind cu semestrul al saselea de studiu, iar mobilitatea poate dura pina la trei ani. Cit despre cuantumul lunar acordat, candidatul va primi intre 540 si 1530 de euro. Fundatia “Beatrice si Rochus Mumert” acorda un sprijin de doi, trei ani studentilor de la facultatile cu specializarile economice. Cei care obtin bursa vor primi suma de 800 de euro, cu o majorare anuala de 25 de euro, vor avea calatoria platita de fundatie si vor primi un calculator. Anul acesta, dosarele s-au depus pina pe data de 30 noiembrie, iar studiile vor incepe din semestrul al doilea. Pentru toate aceste burse, candidatii trebuie sa dovedeasca in scris abilitatile de limba germana.

La UAIC, anul trecut au fost 1567 mobilitati (studenti, profesori, doctoranzi). Numai prin programul “Leonardo” 26 de cadre didactice si 62 de studenti au studiat in strainatate.

Slavi la Agronomie

Un exemplu de bursa specifica unei universitati este programul ISFRADA, initiat in anul 2000 de catre Institutul Superior de Agricultura din Lille, Franta si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi. Scopul a fost de a forma si specializa tinerii absolventi din Europa centrala si de Est pentru a putea lucra ulterior intr-o intreprindere din Franta. Programele postuniversitare se desfasoara in doua module. Cel teoretic dureaza patru luni, iar al doilea se face in Franta si este compactat in trei luni, cit un semestru normal. Urmeaza cinci-sase luni de stagiu practic, finalizate printr-o disertatie. “Anul acesta avem 12 studenti in primul modul de curs, sint 112 straini veniti din Kosovo, Ucraina si Rusia. Iar pina acum, au terminat 1200 de studenti acest program”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Savuta de la USAMV.

Numai la “Cuza”

Programul CEEPUS (Programul european central  de schimb pentru studiile universitare), la care Romania a participat din 1998, a acordat, in 2007, burse doar pentru cinci studenti si un singur profesor. Proiectul le ofera tinerilor stagii  in strainatate de la  trei la zece luni. De asemenea, exista  si stagiile de scurta durata, destinate masteranzilor si doctoranzilor, pe o perioada de una, doua luni. Destinatiile alese sint celelalte universitati din cadrul retelei CEEPUS.

O oferta “exotica” vine din Arabia Saudita  KAUST (Universitatea de Stiinte si Tehnologie “Regele Abdullah”), pentru studentii absolventi din domeniul bioinginerii, ingineriei chimice si in stiintele pamintului. Bursierii vor beneficia de o alocatie lunara, taxa de scolarizare va fi suportata de institutia gazda, iar ei vor avea transportul gratuit pentru deplasarea la diferite simpozioane, conferinte si intruniri. Dosarele se pot depune pina pe 16 ianuarie 2009.

1700 de euro pentru doctori

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa”, printre aceste burse, se numara si contractul de parteneriat incheiat impreuna cu Universitatea Catolica din Louvain-la-Neuve, Belgia. Conducerea ofera in fiecare an aceste  deplasari cu rolul de formare profesionala timp de 12 luni si cu posibilitatea de prelungire cu inca unul. 35 de studenti au fost acceptati pentru perioada 2008-2009 pentru un an si 24 pentru doi ani.

In perioada 2007-2008, ei au primit lunar 1717 euro. “In parteneriatele noastre Erasmus obtinem foarte greu aceste plecari, nu avem incheiate foarte multe. Iar ne-am decis anul acesta sa oferim studentilor Erasmus un fel de voucher pentru a-i ajuta. Noi nu am oferit pina acum nici o facilitate studentilor si va fi acest voucher de o suma fixa pe care ei il vor cheltui cum doresc atit timp cit vor fi plecati in strainatate. Momentan, cuantumul nu l-am folosit”, a declarat conf. univ. dr. Dragos Peptu.

***

Bursele oferite de MEdCT sau alte oferte din partea unor universitati din strainatate sint o varianta mai viabila fata de Erasmus, program al carei finantare necesita in multe cazuri o a doua sursa de venit pentru ca studentii aplicanti sa se descurce.

George GURESCU
Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top