Tezaurul românesc prin mîinile rușilor

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Tezaurul românesc prin mîinile rușilor 12
Tezaurul românesc prin mîinile rușilor

Sala Senatului a Universității „A­lexandru Ioan Cuza” din Iași a găz­duit vineri, 24 februarie, în­ce­pînd cu ora 18.00, lansarea cărții jur­nalistului Marian Voicu, „Te­za­u­rul României de la Moscova. In­ven­ta­rul unei istorii de o sută de ani”. Re­zultat al unei documentări in­ten­se, volumul reconstituie istoria tezau­rului trimis la Moscova și, în ac­e­lași timp, vorbește despre relațiile ten­sionate dintre România și Rusia, din ultima sută de ani. În sală au fost pre­zenți profesori universitari, stu­denți masteranzi, dar și persoa­ne pasionate de istorie.

Mulțumind invitaților, încă de la începutul întîlnirii, că își petrec sea­ra romantică de Dragobete, în­tr-o atmosferă sumbră, Marian Voi­cu a vorbit despre motivul pentru ca­re lansarea de carte a fost pro­gra­mată în Iași. „Ne-am întors cu cam­pania de promovare în Iași pentru că de aici au plecat cele două trans­porturi ale Tezaurului, în decembri­e 1916 și iulie 1917. Iașul a fost a­tunci nu numai capitală de răz­boi. A fost epicentrul românismului și lo­calitatea care a marcat destinele a cel puțin o generație.” Discuțiile ca­re au urmat au analizat șirul complicat al negocierilor pornite spre sfîrșitul Primului Război Mon­di­al, care n-au reușit decît să aducă mici îmbunătățiri sau amînări într-o pro­blemă rămasă, în mare parte, fără soluție. „E un act de curaj ce a fă­cut Marian Voicu”, a afirmat Daniel Șan­dru, prof. univ. dr. la Fa­cul­ta­tea de Științe Politice și Ad­mi­nis­tra­ti­ve a Universității „Petre Andrei”, in­vi­tat să vorbească în deschiderea e­ve­nimentului.

În documentarea su­biec­tului, Marian Voicu a consultat arhiva diplomatică, procese verba­le și rapoartele oficiale, materialele a­părute în presă, jurnale și co­res­pon­dență oficială, documente de ar­hi­vă, dar și interviuri luate unor spe­cialiști și diplomați români și ruși, de către acesta și Liviu Iurea. În vo­lum se găsesc și o serie de docu­men­te publicate pentru prima da­tă. Printre cei care au pus întrebări, s-a aflat și un student care a vorbit des­pre emoțiile cu care a venit la e­ve­ni­ment, împreună cu colegii săi și cum activitatea jurnalistului i-a o­fe­rit o primă noapte albă, iar cartea a­cestuia, speră el, o a doua.Doritorii au putut cumpăra volumul „Te­za­urul României de la Moscova. In­ven­tarul unei istorii de o sută de ani”, de la un stand amenajat în fa­ța Sălii Senatului.

Începînd cu ora 20.00, după o pauză de aproximativ zece minute de la prezentarea căr­ții, toți cei interesați au fost in­vi­tați să urmărească documentarul cu a­­celași nume. Timp de două ore, cu­­­rioșii s-au lăsat biruiți de o­bo­sea­la și-ntunericul venite odată cu ora tîr­zie, părăsind, rînd pe rînd, sala.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top