“Tiganiada” ca la romani

De pe scena Iașului Niciun comentariu la “Tiganiada” ca la romani 9

Ghiciti pentru cine renunta romancele la Fernando si Soledad? Sinteti pe aproape? La Flacarica si Statica din telenovela romaneasca “Regina”, continuarea filmului “Inima de tigan” de pe Acasa TV.

Lucian Viziru revine sub chipul altui personaj, dupa o moarte de cutit, iar Nicoleta Luciu joaca mai bine ca in realitate. Este adevarat ca satra pierde din contextul ei istoric, deoarece au trecut de la carutele cu coviltir la case pompoase, pentru bogati si rulote pentru cei cu mai putini cocosei de aur.

O “telenovica” pe gustul romanilor, daca e sa numaram de cite ori clipesc atunci cind se afla in fata televizorului. Iar pentru ca povestea sa fie à la Fratii Grimm, personajul principal nu este decit o printesa pierduta si ratacita prin clanul tiganilor. Tatal ei de la Praga, sub eticheta actorului Arsinel, o cauta dupa 20 de ani. Atit pare basm; in rest, viata necenzurata a oamenilor din satra reda o nota veridica, un fel de traire pusa bine pe roluri. Poate si pentru ca priceputii actori ai scenei romanesti au ales sa faca  cea mai buna telenovela, sa le dea lectie brazilienilor si portughezilor la plins si ris scenic, sa le arate ca o palma se da pe bune, ca sa doara, iar un tipat se scoate din rarunchi, nu din git. Iar atunci cind lacrimile curg pe obraz a necaz, curg printr-un bocet de jale, ca la mort, si nu in tacere, ca o parere de rau.

Idilele se invirt printre fustele tarcate ale tigancilor veritabile, iar taria barbatului da gres in fata ochilor migdalati, negri ca noaptea, ce se ascund dupa cosite bogate de par.

Nu e de mirare ca printre telespectatori se numara si destui copii carora le-au pus parintii Digi si care se uita la telenovela ca la desene animate.  Apoi le povestesc la scoala colegilor care prind numai TVR1 si TVR Moldova.

Orice privitor ocazional ar recunoaste ca replicile sint bune, stirnesc haz si binedispun chiar si pe cel mai anti-telenovelist din tara. Stilceala cuvintelor, a sensurilor are farmecul ei iar acest tip de scenariu se potriveste cu nevoia romanului de a privi o altfel de telenovela. Si aici exista copii din flori, afaceristi necurati si iubiri imposibile, insa sint adaptate cit se poate de bine la realitate. Chiar si asa,  Spania si Barcelona nu sint nici pe departe cum spun altii. La noi in serial acestea sint mult mai frumoase la lumina focului de satra.

Paula SCINTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top