Plimbare prin Epoca Frumoasă

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Plimbare prin Epoca Frumoasă 21
Plimbare prin Epoca Frumoasă

De 8 martie 2015, Muzeul Uni­rii şi Muzeul de Istorie a Mol­do­vei au deschis publicului poarta către „Epoca Frumoasă”. Expo­zi­ția „Cucoane, coafuri şi smacuri” va putea fi vizitată pînă pe 2 a­pri­lie cu scopul de a se readuce la lu­mină rochiile de colecții, pălăriile elegante și coafurile îndrăznețe ale celor mai stilate doamne din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima parte a secolului al XX-lea. Expoziția întrunește cîteva exponate extraordinare, precum ar fi cele din colecția „Muzeul Tea­trului” și-anume o rochie neagră (deux-piece), provenită de la des­cen­denții actorului Matei Millo, o casetă de voiaj care a aparținut familiei Suțu sau o trusă și un set de pensule pentru machiajul acto­rilor. Pe lîngă acestea, sub sticla lu­cidă a stativului, strălucesc sticlu­țele de parfum din colecţia „Beau­tik Haute Parfumerie” a domnului Val Iacob.

Arhivele Naționale Iași au con­tribuit prin expunerea a 50 de fo­to­grafii care prezintă doamnele din perioada „La Belle Epoque” cu coa­furile respective și portul deo­se­bit de feminin, rochii prin care își etalau trăsăturile dar, totodată, prin care își demonstrau statutul so­cial al bărbatului. Pe fundalul me­lo­diei compozitorului Eugen Doga – Gingașa și tandra mea fiară, rochiile dantelate, brodate cu or­na­mente aurii sau împodobite cu pietre colorate, par a se roti într-un vals circular și interminabil ca­re te cuprinde în mirajul acelei epoci ca într-o piesă de teatru cu prinți și prințese.

Multe colecții lipsesc

„Este pentru prima dată cînd se organizează o expoziție cu o astfel de tematică, ceea ce a făcut ca foarte multe muzee din țară să ceară itinerarea acestei colec­ții. Totuși, o analiză în urma acestei expoziții de premieră ne ajută să constatăm lipsa foarte mare din co­lecțiile muzeale a dovezilor acelor timpuri. Sperăm că prin achiziții și donații vom completa tezaurul muzeului”, a menționat Aurica Ichim, curatorul expo­zi­ției, care a prezentat detaliat universul feminin alături de Sorin Iftimi, celălalt curator.

Expoziția a fost vizitată categoriile de vîrstă, au fost domni și doamne care au privit cu nostalgie exponatele, amintindu-și de și­fonierele sau lada de zestre a ma­me­lor sau bunicilor, care ascundeau astfel de rochii speciale, pli­ne de grație. Potrivit organizatorilor, mesajul colecției este că fe­mi­nitatea trebuie păstrată.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top