O săptămînă în Iașul Ludic

De pe scena Iașului Niciun comentariu la O săptămînă în Iașul Ludic 18

Festivalul „Zilele Teatrului Stu­den­țesc Lu­dic”, aflat la a șasea edi­ție, a în­ce­put marți, 10 decem­brie, și a adus a­dus la Iași trupe de teatru din Bu­cu­rești, Galați, Timișoara, Cluj-Na­po­ca, Al­ba-Iulia, Focșani, Craiova cît și din Cehia și Republica Moldova. Ac­to­rii, elevi, studenți, ori artiști cu ve­chi­me, ne-au ținut cinci zile numai în spec­tacole, susținînd aproape 30 de piese de teatru. Gaz­da acestora a fost Casa de Cultură a Studenților din Iași, Casa de Cul­tură „Mihai Ur­sa­chi” și Cafe­nea­ua Phoenix din Pia­ța Unirii. În prima zi Teatrul „Lu­dic”, orga­ni­za­to­rul eve­nimentului, ne-a arătat o no­uă viziune a „Cîn­tecului Lebe­dei” de A. P. Cehov, aces­tuia ur­mîndu-i al­te cinci spec­tacole de tea­tru sus­ți­nu­te de tineri artiști.

Miercuri însă Focșaniul a fost pri­mul pe scenă. Ei ne-au vorbit des­pre „Efectul dăunătoar al tutu­n­u­lui” și ne-au explicat cum este să fii „Tragedian fără voie”. Un alt oas­pe­te al spectacolului a fost și tru­pa „Casa actorului” din Republica Mol­dova. Aceasta, cu un grai ușor ur­suz și cuvinte care se rostogoleau plăcut, cum doar cei de peste Prut știu să rostească, i-au luat „Apă­ra­rea lui Socrate”. Lucrarea, scrisă de Platon, a răspuns la acuzațiile care spun că Socrate a fost un om „care a corupt tineretul, nu a crezut în zeii atenieni, a creat noi zeități”.

De la aerul grav al Greciei an­ti­ce, joi s-a trecut din nou la comedii­le lui Cehov. Trupa „Compania Ha-Ha Comedy” din București ne-a prezentat „Terapii Cehoviene”, iar pe scena micuță din Sala Azur a Ca­­­sei de Cultură a Studenților am vă­zut cum sîngele slav este la fel de aprig la ceartă cum este și în dra­goste. Tot despre iubirile cu nă­bă­dăi ne-a povestit și trupa Reversing Door din Cehia care ne-a prezentat pie­sa „Urges From the Attic”. L-au luat peste picior pe Cupidon și ar­tiș­­tii din București, care a doua zi ne-au prezentat „O noapte fur­tu­noa­să”. Am văzut că viața de june, stu­dent în drept și publicist nu-i toc­mai ușoară atunci cînd, amo­re­zat fiind, greșești casa și ajungi în patul Vetei, femeie măritate, care îl are ca paznic și pe Chiriac, căpitan de gardă.

În ultima zi a festivalului tot iu­birea a fost tema principală a spec­tacolelor. Trupa „Parc Copou” ne-a prezentat o „Cerere în căsătorie” presărată cu tot felul de conflicte ce se bazează pe termeni precum al meu – al tău, vreau – nu vreau, eu am dreptate – tu te înșeli. Trupa IMAGO din Cluj-Napoca a rupt însă șirul de iubiri cu năbădăi și ne-a arătat cum arată o „Angajare de clovn” de Matei Vișniec.

Ultimii care au părăsit scena au fost însă actorii Teatrului Ludic, ca­re s-au adunat într-o„Haită de sfin­ți”, o piesă de Neil LaBute susținută la Cafeneaua Phoenix. Actorii prezin­tă abil convingeri religioase, arată problemele celor cu deviații sexuale precum homosexualitatea sau fe­tișurile. Necazurile lor nu sînt însă generate de neacceptarea celor din jur, peste care pot trece, drama aces­tora fiind de fapt pornită din crezul că specia nu le va supravie­țui. Fes­ti­valul „Zilele Teatrului Studențesc Ludic” nu are însă de ce să se tea­mă. Pentru aproape o săptă­mî­nă tru­pele invitate au arătat că tea­trul este mai tînăr ca niciodată, iar actoria pentru ei nu-i doar o joacă.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top